Inspiration och pepp Tankar om ting Träning Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

Vad är det att vara vältränad?

Igår lyssnade jag på Saras fina podd Träningsglädje Talks och dess senaste avsnitt, inspelat med kloka Jessica. Den handlade som rubriken lyder om det där med vältränad – vad är det, egentligen?

Jessica formulerar sig så fint, när hon säger att för henne är det att ha en kropp som klarar av och fungerar i vardagen. I livet. Till den filosofin hör ju att det inte finns ett sätt att vara vältränad på, på samma sätt som det inte finns en optimal hälsa, eftersom vi alla har våra egna liv och utmaningar vi vill ta oss an. I sin blogg formulerar hon sig såhär om ämnet; ”För mig är vältränad att vara i en kropp och tillstånd som gör dig mer lycklig än olycklig. Att kroppen fungerar som ett verktyg och som hjälper dig att förverkliga dina drömmar.”

Sara är ju en sådan där jag skulle kalla galning, som cyklar till Åre och springer upp för 100 backar av ingen orsak alls. Mer än att hon får för sig det, alltså. Det imponerar på mig, för jag skulle kanske ta mig runt husknuten på cykel innan jag skulle tröttna. I en del lägen är jag (tyvärr) typen som ser den långa vägen framför mig istället för den krokiga slingan jag faktiskt har bakom mig. Så Sara-människor kommer alltid vara förebilder för mig.

Vad är det att vara vältränad, för mig, då?

Ja. Jag skulle nog vilja hänvisa till podden, och säga ”jag håller med om allt”. För det gör jag. Just nu begär jag inte vidare mycket av min kropp, utan jag tycker om att ha kul med den. Eftersom både jag och kroppen tycker att lyfta skrot på gymmet är det absolut roligaste som finns, så är det var vi ägnar oss åt och just det är vad vi blivit rätt bra på. Skulle vi ställa upp i något lopp skulle vi komma i mål (om vi skulle ta oss ändå dit, vill säga) sist, alternativt näst sist om någon svimmar under loppets gång. Och som sagt, cykla till Åre… skämtarueller?

Man bli väl tränad på det man tränar. Det vill säga, det finns väldigt många fler vältränade där ute än vad ni ger er cred för! Hurra för att det finns bloggare som Sara och Jessica som betonar detta och är sådana grymma förebilder, inspiratörer och bara fina människor!jessicasara

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Ellinor
  12 december, 2013 at 11:00

  Nu har jag inte lyssnat på podden men utifrån det du skriver ovan kan jag inte annat än att hålla med. En stark och vältränad kropp är en kropp som mår bra, verkar och fungerar i vardagen. Precis som du skriver så är vi olika bra tränade på olika saker. Det var för några veckor sedan som bilderna på ett antal atleter och deras olika kroppar figurerade i (sociala)medierna och där såg man verkligen skillnaden. Dessa elitidrottare hade alla starka och vältränade kroppar, men anpassade till respektive sport och de förutsättningar som denna kräver. Likaså är det med oss alla. Det går inte att sätta en norm eller mall för vad ”vältränad” är då vi alla har olika förutsättningar och mål. Det går därför inte heller att jämföra sig med någon annan. Den enda vi med rättvisa kan jämföra oss med är oss själva. Först då kan vi mäta utvecklingen.
  Tack för att du delar med dig av Sara, Jessicas och dina egna kloka ord!

 • Svara
  Ellinor
  12 december, 2013 at 11:00

  Nu har jag inte lyssnat på podden men utifrån det du skriver ovan kan jag inte annat än att hålla med. En stark och vältränad kropp är en kropp som mår bra, verkar och fungerar i vardagen. Precis som du skriver så är vi olika bra tränade på olika saker. Det var för några veckor sedan som bilderna på ett antal atleter och deras olika kroppar figurerade i (sociala)medierna och där såg man verkligen skillnaden. Dessa elitidrottare hade alla starka och vältränade kroppar, men anpassade till respektive sport och de förutsättningar som denna kräver. Likaså är det med oss alla. Det går inte att sätta en norm eller mall för vad ”vältränad” är då vi alla har olika förutsättningar och mål. Det går därför inte heller att jämföra sig med någon annan. Den enda vi med rättvisa kan jämföra oss med är oss själva. Först då kan vi mäta utvecklingen.
  Tack för att du delar med dig av Sara, Jessicas och dina egna kloka ord!

 • Svara
  Träningsglädje
  12 december, 2013 at 11:53

  vilket fint inlägg – tusen tack. och väl tränad är verkligen rätt. kroppen ska ju liksom funka för olika delar i livet också, så ”vältränad” är verkligen inte bara en sak.

 • Svara
  Träningsglädje
  12 december, 2013 at 11:53

  vilket fint inlägg – tusen tack. och väl tränad är verkligen rätt. kroppen ska ju liksom funka för olika delar i livet också, så ”vältränad” är verkligen inte bara en sak.

 • Svara
  Patricia♔ ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ
  12 december, 2013 at 12:50

  Väldigt bra skrivet inlägg!

 • Svara
  Patricia♔ ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ
  12 december, 2013 at 12:50

  Väldigt bra skrivet inlägg!

 • Svara
  Ida
  13 december, 2013 at 14:44

  Jag tycker det är för mycket fokus på att vara ”vältränad” med allt vad det innebär. Samma sak gäller att vara ”hälsosam”, precis som du skriver så har vi alla olika förutsättningar och våra gener påverkar mycket. Med det sagt så bara för att man har ”dåliga” gener är inte loppet kört utan man kan genom kost och livsstil slå av dessa gener precis som man gör med en lysknapp vilket också innebär att vi kan slå på mer gynnsamma gener och förebygga många sjukdomar som tex cancer och hjärt&kärl. Istället för att tänka att vi ska vara så smala/muskulösa/uthålliga som möjligt så borde väl ändå vårt mål vara att leva så länge som möjligt och få vara friska och pigga och aktiva långt in i ålderdomen? Tänk att få dö frisk – att trilla av pinn 100 år gammal av helt naturliga orsaker, man somnar in lugnt i sömnen. Målet borde vara att inte behöva ruttna bort på ett ålderdomshem med demens och diabetes knaprandes en massa mediciner……ja nu blev lite djupa tankar men så är det ju fredag också 🙂

 • Svara
  Ida
  13 december, 2013 at 14:44

  Jag tycker det är för mycket fokus på att vara ”vältränad” med allt vad det innebär. Samma sak gäller att vara ”hälsosam”, precis som du skriver så har vi alla olika förutsättningar och våra gener påverkar mycket. Med det sagt så bara för att man har ”dåliga” gener är inte loppet kört utan man kan genom kost och livsstil slå av dessa gener precis som man gör med en lysknapp vilket också innebär att vi kan slå på mer gynnsamma gener och förebygga många sjukdomar som tex cancer och hjärt&kärl. Istället för att tänka att vi ska vara så smala/muskulösa/uthålliga som möjligt så borde väl ändå vårt mål vara att leva så länge som möjligt och få vara friska och pigga och aktiva långt in i ålderdomen? Tänk att få dö frisk – att trilla av pinn 100 år gammal av helt naturliga orsaker, man somnar in lugnt i sömnen. Målet borde vara att inte behöva ruttna bort på ett ålderdomshem med demens och diabetes knaprandes en massa mediciner……ja nu blev lite djupa tankar men så är det ju fredag också 🙂

Lämna ett svar