Inspiration och pepp Julmys JULRECEPT Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Renée Voltaire, och recept på pumpa-falafel med saffran och mandel

I måndags besökte jag en för mig stor förebild och inspiratör, Renée Voltaire. Jag är som bekant storkonsument av hennes produkter och har provat många av hennes recept. Även en av hennes böcker har en hedersplats i mitt kök, det var den som fick mig att börja juice:a i höstas. Jag gillar helt enkelt det hon gör, för att sammanfatta!okadskarpaUnder mitt besöks bjöds jag på en väldigt god lunch, och nu mer än någonsin går jag i tankarna att övergå helt till vegetarisk kost. Med smaker likt de jag serverades i måndags behövs inget djur på tallriken! Något som föll mig extra i smaken var ett underbart mos, gjort av pumpa och rostade mandelflarn med smak av saffran. Oh lord, det var ljuvligt!Skärmavbild 2013-12-18 kl. 10.54.58Och den smak-kombinationen har inte lämnat mina tankar de senaste dagarna. Jag ville återskapa den i ny form, och det var så dagens middag kom till! Pumpa-falafel med saffran och mandel. Amejsing, kan jag tala om! Åts här hemma med diverse grönt och gott, stora tummen upp även från en numera inte-lika-veggo-skeptisk-Mr.pumpasaffranfalafel2

18 falafels:

 • 240g kikärtor
 • 240g pumpa (kokt)
 • 1/2 liten gul lök
 • 1/2 påse saffran
 • 1/2 msk lantbuljong
 • 1 msk mandelsmör
 • 1 msk kokosmjöl

Mixa ihop och ställ in i kylen några timmar. Det blir en rätt ”lös” smet men smaken sitter där den ska! Använda sedan en glasskopa och skopa ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Är du extra piffig kan du strö över hackad mandel, jag fick avstå detta pga känslig Mr som påstår sig vara allergisk mot mandel. Mandelsmöret i falafeln gick dock bra, så ja, denna allergis varande eller icke varande kan ju diskuteras… 😉 In i ungen på 220 grader i 15-20 minuter. Är du ännu mer piffig kan du steka dem i kokosolja för extra krisp och yta, jag fick dock köra i ugn eftersom jag ville använda stekpannan (husets enda) till att snabbfräsa grönkål i kokosolja och lantbuljong.

Ljuvligt, var vad detta var, och jag kan meddela att dessa åker upp på julbordet hos oss i år, som en liten julklapp till våra magar! På tal om Renée och julklappar, ni vet väl att man kan köpa presentkort i hennes webshop? Dagens julklapptips helt klart (jatack tomten!).

pumpasaffranfalafel21

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  Carro
  19 december, 2013 at 08:24

  Jag skulle vilja äta mer vegetariskt, mest för att jag knappt tycker om kött längre! Smakerna tilltalar mig inte längre. Brr, blir faktiskt lite illamående av bara tanken, haha!
  Gjorde köttfärssås igår som jag egentligen inte tycker om längre, o när jag skulle häva upp resterna i en låda var jag tvungen att hålla andan.

  Lax fungerar dock ganska bra, något som jag förr inte gillat alls och bara ätit för att jag tycker att jag borde.

  Kanske man ska ta en hel vegetarisk vecka o se vad man tycker!

 • Svara
  Carro
  19 december, 2013 at 08:24

  Jag skulle vilja äta mer vegetariskt, mest för att jag knappt tycker om kött längre! Smakerna tilltalar mig inte längre. Brr, blir faktiskt lite illamående av bara tanken, haha!
  Gjorde köttfärssås igår som jag egentligen inte tycker om längre, o när jag skulle häva upp resterna i en låda var jag tvungen att hålla andan.

  Lax fungerar dock ganska bra, något som jag förr inte gillat alls och bara ätit för att jag tycker att jag borde.

  Kanske man ska ta en hel vegetarisk vecka o se vad man tycker!

 • Svara
  Sandra
  19 december, 2013 at 09:32

  Jättekul att höra att du funderar på vegetariskt! Har varit vegetarian i några år och saknar inte kött det minsta. Finns så mycket gott man kan göra med alla fantastiska grönsaker som finns.

 • Svara
  Sandra
  19 december, 2013 at 09:32

  Jättekul att höra att du funderar på vegetariskt! Har varit vegetarian i några år och saknar inte kött det minsta. Finns så mycket gott man kan göra med alla fantastiska grönsaker som finns.

 • Svara
  Jenny
  20 januari, 2014 at 22:08

  Dessa var så goda! Jag är inte förtjust i saffran i mat men dessa godingar, ja de gillar jag! Jag hade mandelmjöl istället för kokosmjöl, för att ännu mer förstärka mandelsmaken. Så gott!

  • Svara
   roethlisberger
   20 januari, 2014 at 22:32

   vad roligt att höra! Jag kan tänka mig att mandelmjöl funkar lika bra! Om inte ännu bättre 🙂 jag ska också testa så nästa gång då!

 • Svara
  Jenny
  20 januari, 2014 at 22:08

  Dessa var så goda! Jag är inte förtjust i saffran i mat men dessa godingar, ja de gillar jag! Jag hade mandelmjöl istället för kokosmjöl, för att ännu mer förstärka mandelsmaken. Så gott!

  • Svara
   roethlisberger
   20 januari, 2014 at 22:32

   vad roligt att höra! Jag kan tänka mig att mandelmjöl funkar lika bra! Om inte ännu bättre 🙂 jag ska också testa så nästa gång då!

 • Svara
  jenny
  19 december, 2014 at 21:59

  tack för ett prima saffransrecept! jag provlagade bullarna idag inför julafton … som vegan måste jag nämligen ta med mej alternativ till alla rätterna. varken det finska eller svenska julbordet är särskilt djurvänligt 😉

  god jul!

  • Svara
   roethlisberger
   20 december, 2014 at 15:50

   vad kul att du provat och uppskattat receptet! Kram och god jul!

 • Svara
  jenny
  19 december, 2014 at 21:59

  tack för ett prima saffransrecept! jag provlagade bullarna idag inför julafton … som vegan måste jag nämligen ta med mej alternativ till alla rätterna. varken det finska eller svenska julbordet är särskilt djurvänligt 😉

  god jul!

  • Svara
   roethlisberger
   20 december, 2014 at 15:50

   vad kul att du provat och uppskattat receptet! Kram och god jul!

Lämna ett svar