Inspiration och pepp mobil Övningar Träning Vardagsuppdatering

benträning (vad och hur) och dagen efter

Igår tog jag mig till gymmet för första gången sedan jag kom hem från New York.

Direkt efter landning drog det igång med födelsedagsfirande, utredningsstart och möten direkt, och trött efter en vecka på andra sidan Atlanten + jetlag har träning inte känts vidare aktuellt. Nä, långvila, mycket mat och några 12-timmars nätter är vad som fått plats istället. Tills igår.

För det är väl lustigt, hur några dagars vila kan få en att nästan (nästan) glömma varför man älskar träning. Hur det blir så väldigt omständligt att klämma in en timme på gymmet när man tidigare utan tvekan kunde ställa klockan på 5 bara för att hinna. Hur en ledig dag ändå på något vis går utan ett steg utanför dörren. Och det där med att man känner sig som en klen pinne med lite hud utan minsta muskel att använda – vart tog de vägen liksom?! 

Men igår pallrade jag mig till gymmet. Och i vanlig Fanny-ordning kunde jag såklart inte börja lite nätt och ta ett lugnt pass för att ”komma tillbaka”, utan pang på med ett tungt benpass vetja! Imorse ville jag inte kliva upp ur sängen. Men inte för att jag ville ligga kvar och göra ingenting en dag till, utan för att ben och rumpa kändes som två degklumpar utan styrsel. Ömma och jävliga. Tunga och fullständigt ohanterliga. Ska man kunna gå på de här, alltså? Toalettbesöken är en visit to hell och soffan känns enormt lockande med sina mjuka kuddar. Träningsvärken. Som jag sällan får men en veckas vila gör susen. Vad som krävdes?

 • Frontböj. Jag älskar frontböj. Bästa man kan göra för att få kontroll och stabilitet i hela kroppen. Det spelar ingen roll hur många kilon du lassar på i käböjen om din teknik är bajs, okej? Jag lallar runt på 30-40 kilo MAX i frontböj. Igår 2 set 15 rep med 30 kilo, 3 set 10 rep med 40 kilo.
 • Knäböj. Efter frontböj krävs inte många kilon här heller för att få både ben och rumpis att bränna. 2 set 10 rep 50 kilo, följt av 2 set 10 rep 60 kilo. De sista två seten i superset med;
 • Benpress. 3 set 20 rep LÄTTA. Djupa. Breda. Hatkärlek.
 • Benpress, ökning. Från föregående ökade jag med 50 kilo, körde 2 set 15 rep, följt av 50 kilo till och 2 set 10 rep.
 • Benspark. 4 set 8 rep. Stannar till en sekund högst upp, går kontrollerat ner. Under sista repetitionen ser jag ut som en röd ballong.
 • Bencurl. Liggandes på mage, givetvis (du kan inte träna en muskel om-du-sitter-på-den…) 3 set 10 rep relativt lätta (brukar köra 4×8 men var helt trött här så sänkte vikten och körde 10:or istället igår).

Japp. Där vinglade jag ut och hem till en banan-shake storlek gigantus, följt av semmel-fika (eh, stavning? Semla, i alla fall).Skärmavbild 2014-02-28 kl. 11.42.45 Jag har gått upp 12 kilo det senaste året. Vissa dagar undrar jag vart de där 12 kilona sitter, andra dagar känns det som om majoriteten av dem gått till röva!Skärmavbild 2014-02-28 kl. 11.42.32

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  Josefine
  1 mars, 2014 at 08:47

  Härligt med träningsvärk! Jag får det inte heller så ofta. Antagligen för att jag tränar lite för regelbundet och/eller inte tillräckligt tungt. Eftersom jag bara tränar hemma av tidsbesparingsskäl är det svårt att få till den där riktigt tunga benträningen. Kommer upp i max 28 kg med de vikter jag har och vill jag köra tungt får jag köra ett ben i taget. Utfallssteg, eller djupa övningar. Har de förresten testat djupa benböj stående på balansplatta eller bosuboll? En jättebra övning för ben, rumpa och core. När du blir stabil nog att fixa övningen utan extra vikt kan du hålla en lätt skivstång med sträckta armar över huvudet under övningen eller ställa dig på en balansboll.
  Kram från sjukstugan här (minstingen har lunginflammation och jag är fast i en fåtölj med homom i knät = ingen träning idag heller:-()

 • Svara
  Josefine
  1 mars, 2014 at 08:47

  Härligt med träningsvärk! Jag får det inte heller så ofta. Antagligen för att jag tränar lite för regelbundet och/eller inte tillräckligt tungt. Eftersom jag bara tränar hemma av tidsbesparingsskäl är det svårt att få till den där riktigt tunga benträningen. Kommer upp i max 28 kg med de vikter jag har och vill jag köra tungt får jag köra ett ben i taget. Utfallssteg, eller djupa övningar. Har de förresten testat djupa benböj stående på balansplatta eller bosuboll? En jättebra övning för ben, rumpa och core. När du blir stabil nog att fixa övningen utan extra vikt kan du hålla en lätt skivstång med sträckta armar över huvudet under övningen eller ställa dig på en balansboll.
  Kram från sjukstugan här (minstingen har lunginflammation och jag är fast i en fåtölj med homom i knät = ingen träning idag heller:-()

 • Svara
  Elsa
  1 mars, 2014 at 14:08

  Hur gör du bananshaken? Lät ju grymt smarrigt!

 • Svara
  Elsa
  1 mars, 2014 at 14:08

  Hur gör du bananshaken? Lät ju grymt smarrigt!

 • Svara
  Linde
  1 mars, 2014 at 16:12

  jaaa mer träningsinlägg 😀

 • Svara
  Linde
  1 mars, 2014 at 16:12

  jaaa mer träningsinlägg 😀

 • Svara
  Emma
  1 mars, 2014 at 19:16

  Härligt pass och SNYGG röv har du! Puss på dig 😀

 • Svara
  Emma
  1 mars, 2014 at 19:16

  Härligt pass och SNYGG röv har du! Puss på dig 😀

 • Svara
  Lottas gata
  3 mars, 2014 at 14:18

  Träningsinlägg med övningar – I love! Jag snodde upplägget rätt av idag (dock med betydligt lägre vikter!) och känner träningsvärken komma krypande. Går på toa ”för säkerhets skull”, för jag vet att jag inom en snar framtid inte kommer vilja sätta mig ner på en toa i onödan!

  Men vilka ben, och vilken rumpa! Hade det inte känts som stalker-varning och helt creepy, så hade jag skrivit ut dina bilder och satt som målbild på kylen! Bra jobbat, jag måste verkligen börja ta i lite mer i min benträning, det är ju ett som är sant!

  • Svara
   roethlisberger
   3 mars, 2014 at 14:22

   haha åh men tack, vilken kommentar! Kul att du provade hela passet, och ja du… jag har fortfarande lite ”besvär” att gå på toaletten 😉 såhär fyra dagar senare haha!

 • Svara
  Lottas gata
  3 mars, 2014 at 14:18

  Träningsinlägg med övningar – I love! Jag snodde upplägget rätt av idag (dock med betydligt lägre vikter!) och känner träningsvärken komma krypande. Går på toa ”för säkerhets skull”, för jag vet att jag inom en snar framtid inte kommer vilja sätta mig ner på en toa i onödan!

  Men vilka ben, och vilken rumpa! Hade det inte känts som stalker-varning och helt creepy, så hade jag skrivit ut dina bilder och satt som målbild på kylen! Bra jobbat, jag måste verkligen börja ta i lite mer i min benträning, det är ju ett som är sant!

  • Svara
   roethlisberger
   3 mars, 2014 at 14:22

   haha åh men tack, vilken kommentar! Kul att du provade hela passet, och ja du… jag har fortfarande lite ”besvär” att gå på toaletten 😉 såhär fyra dagar senare haha!

Lämna ett svar