Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Kycklingspett med jordnötssås och vegetariska biffar med curry och koriander

I helgen grillade vi kycklingspett och till det gjorde jag en jättejättegod jordnötssås. Tyvärr hann det inte förevigas på bild så idag gjorde jag samma sak igen! Och ett gäng fina vegetariska biffar också, som även de passade till såsen. Ja, denna sås alltså… så himla god!kycklingjordnotssas2

 

Kyckling med marinad för 2 personer:

 • 2 kycklingfiléer
 • 2 msk olja
 • 2 tsk fisksås
 • 1 tsk råsocker/kokossocker/annat-brunt-socker
 • 1 msk färsk riven ingefära
 • 1/2 tsk gurkmeja
 • lite salt

Blanda ihop allt till marinaden, skär kycklingen i bitar och lägg i marinaden. Riktigt massera bitarna och ställ sedan åt sidan och låt smakerna sätta sig i några timmar. När jag ska grilla kycklingen på spett gillar jag att skära avlånga bitar, förutom att det blir fint så riskerar man inte att bitarna går itu och faller ner genom gallret. Inte för att det någonsin hänt mig eller så… Men idag fick det bli stekpannan i alla fall eftersom vi kom hem vrålhungriga från gymmet och bara vill ha mat diiirekt.kycklingjordnotssas1

Jordsnötssås:

 • 1 vitlöksklyfta
 • 1/4-1/2 tsk sambal oelek
 • 1/2 msk riven färsk ingefära
 • 2 tsk råsocker/kokossocker/annat-brunt-socker
 • 2 dl kokosmjölk
 • 1 dl jordnötssmör
 • salt

Pressa (eller riv) och fräs vitlöken, tillsätt ingefära och låt fräsa med i ca 30 sekunder. Tillsätt sambal, råsocker/kokossocker och kokosmjölk, och koka försiktigt i ca 10 minuter. Rör ner jordnötssmöret, låt smälta och smaksätt med salt.

Och så biffarna ja. Färsk koriander är en krydda jag liksom gått och trott att jag inte gillar. Typ hela mitt liv. Men så i butiken härom dagen, så luktade jag på en kruka färsk koriander ändå… gred försiktigt ett blad mellan fingrarna.. och blev kär. Klart den skulle med hem! Så ja, det fick liksom bli lite biffar med curry och koriander också!

 • 1 burk kikärtor
 • saften från 1/2 citron
 • 1/4 gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 ägg
 • 1 msk fiberhusk
 • 1/2 msk curry (jag använde extrastark, kör på 1 msk om du har vanlig)
 • salt
 • 1 kruka färsk koriander

Mixa allt utom koriander och fiberhusk. Hacka koriander och rör ner med fiberhusken. Låt stå ett tag innan du klickar ut smeten (så du får biffar, platta till lite med baksidan av skeden) i en het stekpanna i olja.currykorianderbiffar

Fin mitt-i-veckan-middag vi fick till såhär mitt i all stress ändå! Nu några timmar till jobb.

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Jenny
  10 april, 2014 at 14:46

  Jag vågade aldrig göra bönbiffar och bönbollar förrän jag såg på instagram att du gjorde det och fick det att låta så enkelt. Och så upptäckte jag att det ju faktiskt är väldigt enkelt, bara man använder ägg och fiberhusk i! Nu vill jag inte riktigt laga någon annan mat än i bön- eller bifform eftersom jag tycker att det är så roligt (och jag har 14 års brist på hemgjorda bollar och biffar att ta igen). Du är min största inspirationskälla inom mat och bakning, Fanny! Du är så otroligt begåvad att man häpnar!

  • Svara
   roethlisberger
   10 april, 2014 at 14:52

   åh men vilken fantastiskt fin kommentar! Jag blir alldeles varm, tack!! Och så roligt att du hittat biffar och bollar 😉 det är verkligen enkelt, gott, billigt och snabbt – perfekt när fantasin tryter eller plånboken tom 🙂 Har du någon favoritsmak eller speciell sort som blivit extra lyckad? Stor kram till dig!

   • Svara
    Jenny
    10 april, 2014 at 19:51

    Jag blev särskilt förtjust i det här receptet med curry och koriander i. Jag gillar även att rulla bollarna i sesamfrön. Senast använde jag borlottibönor eftersom jag tycker att de påminner lite om vita bönor men är billigare (och så underskattade). Och åh just det ja! Pumpafalafeln med saffran i som du kom på är nog de godaste jag ätit! Nu när jag ändå är i gång kan jag ju även passa på att tala om hur mycket jag älskar båda dina kokböcker! I synnerhet lunch- och middagsrecepten! Stor kram tillbaka!

Lämna ett svar