Inspiration och pepp Kost Tankar om ting topslide Träning Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

Chokladens vara eller icke vara när det kommer till hälsa

Jag postade en bild på instagram idag, med choklad. Olika choklad, allt från chokladdoppade superbär till marabou med kolafyllning. Direkt avföljde en hel drös människor. Är inte det märkligt?

Jag äter choklad, varje dag. Jag tränar, inte riktigt varje dag men de flesta. Jag äter även grönsaker, superfood och kött. Ibland blir det vegetarisk middag och ibland fylls timmen på gymmet mest med skratt mellan goda vänner. Det är livet liksom, lite av allt. Olika.

Hälsa, är för mig att fylla livet, vardagen och själen med saker man tycker om. Saker som värmer, ger glädje och iver för framtiden. Hälsa för mig är inte att utesluta. Jag ogillar starkt ordet ”nyttigt”, och likaså ”onyttigt”, för jag tycker liksom inte att de behövs. De fyller ingen funktion. Jag äter inte choklad för att vara hälsosam, jag äter det för att det är gott. Ibland är jag sugen på 70%-ig och ibland de där som egentligen inte ens bör kallas choklad utan typ socker och annat jag inte ens brytt mig om att ta reda på vad det är.

Det är tråkigt tycker jag, att ordet hälsa för många direkt blir någon form av mall att pressa ner sig i. Som ett par osköna jeans som varken är för stora eller små – bara fel passform. Jag vet inte hur det är för er, men jag har lika svårt varje gång att formulera mig när någon frågar på vilket sätt jag äter eller tränar. För jag har inget ”sätt”?! Jag bara äter liksom. Jag bara tränar. Och så rullar det på och ju mer muskler jag bygger desto mer choklad slinker kanske ner. Kanske. Jag vet inte ens – för jag bryr mig inte. Det verkar ju funka rätt bra, det där jag gör. Så jag tänker att jag fortsätter. För både choklad och träning ger mig glädje.

Och glädje är var jag vill fylla mitt liv med, det är vad jag ser som hälsa. Oavsett om det kommer i format : choklad eller format : rörelse. Eller något annat för den delen. Ibland räcker ett fånigt klipp i Facebook-flödet för att jag ska fnittra och uppskatta livet lite extra.

chokladchoklad

Du kanske gillar

33 Kommentarer

 • Svara
  Liselott
  6 oktober, 2014 at 21:16

  Säger som jag skrev på Instagram: dagens gladaste moment. Var lite allmänt trött i huvudet och längtade mest hem till köket, men bilden på all den där fina choklad (i snygga vinklar!) gjorde mig alldeles varm och gosig inombords. Och jag absolut älskar att din filosofi handlar om att TILLFÖRA och inte UTESLUTA. Så himla, himla jätteklokt.

  Tack för att du skriver så ofta och bra!

  • Svara
   Liselott
   6 oktober, 2014 at 21:18

   All den där fina choklad. Jamen visst. Bestämd form och korrekt grammatik är för mesar (och folk som inte kommenterar från telefonen). Puss!

 • Svara
  Liselott
  6 oktober, 2014 at 21:16

  Säger som jag skrev på Instagram: dagens gladaste moment. Var lite allmänt trött i huvudet och längtade mest hem till köket, men bilden på all den där fina choklad (i snygga vinklar!) gjorde mig alldeles varm och gosig inombords. Och jag absolut älskar att din filosofi handlar om att TILLFÖRA och inte UTESLUTA. Så himla, himla jätteklokt.

  Tack för att du skriver så ofta och bra!

  • Svara
   Liselott
   6 oktober, 2014 at 21:18

   All den där fina choklad. Jamen visst. Bestämd form och korrekt grammatik är för mesar (och folk som inte kommenterar från telefonen). Puss!

 • Svara
  Emma
  7 oktober, 2014 at 04:36

  Klokt och bra! En sådan skön livssyn är det inte alla som har! Längtar till den dagen då jag kan leva efter samma livssyn som du, fullt ut. 😀

 • Svara
  Emma
  7 oktober, 2014 at 04:36

  Klokt och bra! En sådan skön livssyn är det inte alla som har! Längtar till den dagen då jag kan leva efter samma livssyn som du, fullt ut. 😀

 • Svara
  Elisabeth
  7 oktober, 2014 at 05:13

  Det kan nog sticka lite i ögonen hos somliga att vissa tycks kunna äta vad de vill. ALLA kan äta vad de vill. Livet är för kort för att utesluta.
  Att ha insett ovanstående har iallafall berikat mitt liv och gjort mig friskare och gladare. OCH snyggare ;D

  Om din blogg sysslat med strikta scheman och uteslutande av vissa saker, eller demoniserande av socker (herregud -_-) hade du försvunnit in i mängden av alla andra bloggar som sysslar med sånt.
  Var dig själv, kör din grej. Du visar att det GÅR att ha kakan och äta den!

  Mmmm, kaaaka 😀

  • Svara
   Elisabeth
   7 oktober, 2014 at 05:17

   Ja det är ju inte bloggen som sysslar med saker haha. Heja mobiltypos i kombination med nyvakenhet. Ett vinnande koncept. Kan man ta patent på det? Någon? Någon?

   • Svara
    Liselott
    7 oktober, 2014 at 07:14

    Haha vi blir så till oss när det handlar om choklad att vi inte riktigt hinner korrekturläsa… you are not alone, my friend!

    • Svara
     Elisabeth
     8 oktober, 2014 at 07:23

     Hahaha åh vilken lättnad 😀

 • Svara
  Elisabeth
  7 oktober, 2014 at 05:13

  Det kan nog sticka lite i ögonen hos somliga att vissa tycks kunna äta vad de vill. ALLA kan äta vad de vill. Livet är för kort för att utesluta.
  Att ha insett ovanstående har iallafall berikat mitt liv och gjort mig friskare och gladare. OCH snyggare ;D

  Om din blogg sysslat med strikta scheman och uteslutande av vissa saker, eller demoniserande av socker (herregud -_-) hade du försvunnit in i mängden av alla andra bloggar som sysslar med sånt.
  Var dig själv, kör din grej. Du visar att det GÅR att ha kakan och äta den!

  Mmmm, kaaaka 😀

  • Svara
   Elisabeth
   7 oktober, 2014 at 05:17

   Ja det är ju inte bloggen som sysslar med saker haha. Heja mobiltypos i kombination med nyvakenhet. Ett vinnande koncept. Kan man ta patent på det? Någon? Någon?

   • Svara
    Liselott
    7 oktober, 2014 at 07:14

    Haha vi blir så till oss när det handlar om choklad att vi inte riktigt hinner korrekturläsa… you are not alone, my friend!

    • Svara
     Elisabeth
     8 oktober, 2014 at 07:23

     Hahaha åh vilken lättnad 😀

 • Svara
  Maria
  7 oktober, 2014 at 07:01

  Det här gör att jag bara tycker om dig ännu mer! Du är så klok och jag blir så glad av att läsa detta!

 • Svara
  Maria
  7 oktober, 2014 at 07:01

  Det här gör att jag bara tycker om dig ännu mer! Du är så klok och jag blir så glad av att läsa detta!

 • Svara
  Rund är också en form!
  7 oktober, 2014 at 09:34

  Så kloka ord!
  De där ”sätten” eller dieterna som folk envisas med, är bara…tja…blaha (anser jag).

  • Svara
   roethlisberger
   7 oktober, 2014 at 12:31

   Ja, jag håller såklart med. Antar att det där med sunt förnuft, lite rörelse och lite go mat och lite av allt det där man mår bra av är ett ”tråkigt” svar på frågan ”hur gör du?!” …. tyvärr.

 • Svara
  Rund är också en form!
  7 oktober, 2014 at 09:34

  Så kloka ord!
  De där ”sätten” eller dieterna som folk envisas med, är bara…tja…blaha (anser jag).

  • Svara
   roethlisberger
   7 oktober, 2014 at 12:31

   Ja, jag håller såklart med. Antar att det där med sunt förnuft, lite rörelse och lite go mat och lite av allt det där man mår bra av är ett ”tråkigt” svar på frågan ”hur gör du?!” …. tyvärr.

 • Svara
  Sandra
  7 oktober, 2014 at 12:00

  Men Gud så TÖNTIGT att avfölja av en sån anledning som lite choklad! Den här hälsohetsen har verkligen gått för långt. Du äter ju massa bra mat och tränar hårt, då är lite sockrad choklad inga problem alls. Du är en klok kvinna med en sund inställning till livet, keep it up!

  • Svara
   roethlisberger
   7 oktober, 2014 at 12:30

   Nej jag håller med, tycker det är tråkigt och sorgligt dock, att folk känner att det på något vis påverkar dem negativt att se någon annan äta choklad.. Typ att det ”frestar” och om man då bestämt sig för att man inte ”får” äta choklad, så blir det jobbigt att se sådant flödet (??så kan jag tänka mig att det kanske är?) DET är väldigt sorgligt tycker jag 🙁
   Tack! Jag försöker inspirera till att må bra, det här är inte en tränings- eller mat-blogg. Det är en måbra-blogg! 🙂 för mig är det som sagt både choklad, träning, gröna pulver och ibland en tur inom krogen. Allt men inte alltid, osv i all lagom-anda 😉

 • Svara
  Sandra
  7 oktober, 2014 at 12:00

  Men Gud så TÖNTIGT att avfölja av en sån anledning som lite choklad! Den här hälsohetsen har verkligen gått för långt. Du äter ju massa bra mat och tränar hårt, då är lite sockrad choklad inga problem alls. Du är en klok kvinna med en sund inställning till livet, keep it up!

  • Svara
   roethlisberger
   7 oktober, 2014 at 12:30

   Nej jag håller med, tycker det är tråkigt och sorgligt dock, att folk känner att det på något vis påverkar dem negativt att se någon annan äta choklad.. Typ att det ”frestar” och om man då bestämt sig för att man inte ”får” äta choklad, så blir det jobbigt att se sådant flödet (??så kan jag tänka mig att det kanske är?) DET är väldigt sorgligt tycker jag 🙁
   Tack! Jag försöker inspirera till att må bra, det här är inte en tränings- eller mat-blogg. Det är en måbra-blogg! 🙂 för mig är det som sagt både choklad, träning, gröna pulver och ibland en tur inom krogen. Allt men inte alltid, osv i all lagom-anda 😉

 • Svara
  Carin
  8 oktober, 2014 at 06:36

  Ha! Jag blev lycklig över att se choklad-picen på Instagram och det här inlägget gjorde mig ännu gladare. Tack!

 • Svara
  Carin
  8 oktober, 2014 at 06:36

  Ha! Jag blev lycklig över att se choklad-picen på Instagram och det här inlägget gjorde mig ännu gladare. Tack!

 • Svara
  Sofie
  9 oktober, 2014 at 16:48

  Det är så jävla skönt när någon faktiskt sätter den här tränings- och mathetsen i ett perspektiv. Hälsa innefattar ju liksom hela livet, det är mer komplext än att undvika vissa ätbara ting. Hur jävla roligt är det att begränsa sig så extremt mycket att man inte ens kan se en bild på choklad liksom?

  On a sidenote, fy farao vad gott det såg ut med choklad.

 • Svara
  Sofie
  9 oktober, 2014 at 16:48

  Det är så jävla skönt när någon faktiskt sätter den här tränings- och mathetsen i ett perspektiv. Hälsa innefattar ju liksom hela livet, det är mer komplext än att undvika vissa ätbara ting. Hur jävla roligt är det att begränsa sig så extremt mycket att man inte ens kan se en bild på choklad liksom?

  On a sidenote, fy farao vad gott det såg ut med choklad.

 • Svara
  Lola
  9 oktober, 2014 at 22:20

  Nu har jag inte ens Instagram men kan tänka mig att en del är såna som tex är sockerberoende el av annan anledning inte äter choklad o som blir triggade o frestas att falla tillbaka av såna bilder…

 • Svara
  Lola
  9 oktober, 2014 at 22:20

  Nu har jag inte ens Instagram men kan tänka mig att en del är såna som tex är sockerberoende el av annan anledning inte äter choklad o som blir triggade o frestas att falla tillbaka av såna bilder…

 • Svara
  c
  10 oktober, 2014 at 19:54

  Det du kanske inte tänker på att anledningen till att vissa avföljer är att en bild med massa choklad kan vara triggade för personer som har bulimi. och som inte har så lätt för den där balansen.

 • Svara
  c
  10 oktober, 2014 at 19:54

  Det du kanske inte tänker på att anledningen till att vissa avföljer är att en bild med massa choklad kan vara triggade för personer som har bulimi. och som inte har så lätt för den där balansen.

 • Svara
  Selmas
  30 juni, 2018 at 18:05

  Braaa. Det är jätteviktigt att det handlar om balans och inte att inte äta det och det. Detta bör uppmärksammas mer utav ”fitness gurus”👍👍👍

Lämna ett svar