Fannys Favvo Frågor och svar Inspiration och pepp Kost Recensioner Uncategorized Vardagsuppdatering

juicer

Nu sitter jag återigen på pendeln på väg mot dagens möten. Kikade snabbt på era frågor (i frågestunden, två inlägg ner, passa på att fråga!) och något som ofta kommer är frågor om mina köksprylar. Som i maskiner, alltså. Juicer, mixer etc. Så jag tänkte att jag ska visa er vad för grejor jag använder mig av, en sak i taget.

Först tar vi juicern. Jag fick min i födelsedagspresent förra året och första tio månaderna var det lite slappt på juice-görar-fronten, men sedan jag blev ensam i hushållet har den använts desto mer. Nu för tiden gör jag juice i princip varje dag, och då gör jag 1-2 liter som går åt under dagen.

Jag har en Philips (TROR det är denna, den ser i alla fall ut exakt såhär, haha) och jag är väldigt nöjd. Det finns både billigare och dyrare varianter, och vilken man ska köra på beror givetvis på ambitionen och vad man vill ha ut av sin juicer.

Det man ska tänka på är att när man gör juice vill man få ut så mycket vätska som möjligt ur frukt/grönt – och åt andra hållet ”rens” som är så torrt som möjligt. Får man ”saftigt” rens är det ju bara onödigt, för man får dels mindre drick-klar juice och renset som blir är liksom varken ätbar frukt/grönt eller torrt nog att göra biffar/dylikt med. Och släng gillar vi inte! Bättre att kunna använda det som kommer ur (…?) juicern åt båda hållen.

Ska man bara göra juice av typ apelsin duger en enklare variant såklart, men eh…då kanske man bara kan pressa för hand också, i och för sig. Hela poängen med en juicer är ju att man kan trycka i råa grönsaker som rödbetor, selleri, kål och annat ”hårt” som maskinen sedan delar upp i energi-vätska (juice) och fibrer (det torra).

philipsjuicer

Den är faktiskt riktigt lätt att göra rent – om man gör det på en gång. Annars fastnar allt frukt/grönt-rens och det hela blir genast mycket jävligare. Man får med en speciell borste som verkligen är kanon! Inga strån fastnar etc. Vet inte riktigt vad som skiljer den från vanliga diskborstar, förutom att när jag råkat använda sistnämnda så har man plötsligt maskindelar fulla av strån och en tämligen oanvändbar diskborste…

Nästa gång visar jag er mitt mest använda köksredskap… Gissa vad? Ha, inte så svårt kanske.

Du kanske gillar

14 Kommentarer

 • Svara
  Ellen
  17 oktober, 2014 at 11:07

  Det uppskattas verkligen att du visar de köksmaskiner du använder, man vill ju kunna göra så många av dina recept som möjligt! 😉 Jag har läääänge velat skaffa mig en råsaftcentrifug men är så osäker på vilken typ/prisklass/vilket märke man ska satsa på. Men ska nog kolla lite närmre på den du har och Philips andra sorter :).

  Är det polkabeta som ligger bakom äpplet och citronen på skärbrädan? Spännande kombination med de övriga frukterna/grönsakerna, måste ha blivit en väldigt god o fräsch (och framförallt näringsboostande!) juice ;). Har du nån idé om vad du ska göra med resterna från den här omgången? 🙂

  Kram

  • Svara
   roethlisberger
   21 oktober, 2014 at 06:46

   Vad kul! Har tänkt göra inlägg som detta länge men så har det inte blivit av liksom :/

   Precis! Älskar att ha betor i juice, gärna mörka rödbetor som smakar lite ”jordigt”, hihi. I denna juice hade jag som du ser även grönkål, broccoli och en riktigt sur grape + citron, äpple och ingefära. Samt grönt superboost-pulver 🙂

   Oftast kör jag det gröna först, för att lägga undan till veggobiffar. Resterna från frukt brukar jag slänga faktiskt. Gör man morotsjuice är det ju perfekt till en morotskaka 🙂 (samma med äpple/äppelkaka, såklart!)

   Kram

   • Svara
    Ellen
    21 oktober, 2014 at 13:35

    Men det är ju bättre sent än aldrig ;). Som sagt, mycket uppskattat initiativ!

    Betor är verkligen en underbar gröda och rödbetor i alla former är gudomligt gott. Vilken super-juice minst sagt!

    Okej, smart att du separerar så med resterna. Förstår att det är svårt att göra nåt med det som blir kvar av frukten, söndermalda hinnor från citrus smakar ju inte så mycket… Ja, verkligen, äpple- o morotsrester borde gå utmärkt att ta vara på till kaka/paj :).
    Kram!

 • Svara
  Ellen
  17 oktober, 2014 at 11:07

  Det uppskattas verkligen att du visar de köksmaskiner du använder, man vill ju kunna göra så många av dina recept som möjligt! 😉 Jag har läääänge velat skaffa mig en råsaftcentrifug men är så osäker på vilken typ/prisklass/vilket märke man ska satsa på. Men ska nog kolla lite närmre på den du har och Philips andra sorter :).

  Är det polkabeta som ligger bakom äpplet och citronen på skärbrädan? Spännande kombination med de övriga frukterna/grönsakerna, måste ha blivit en väldigt god o fräsch (och framförallt näringsboostande!) juice ;). Har du nån idé om vad du ska göra med resterna från den här omgången? 🙂

  Kram

  • Svara
   roethlisberger
   21 oktober, 2014 at 06:46

   Vad kul! Har tänkt göra inlägg som detta länge men så har det inte blivit av liksom :/

   Precis! Älskar att ha betor i juice, gärna mörka rödbetor som smakar lite ”jordigt”, hihi. I denna juice hade jag som du ser även grönkål, broccoli och en riktigt sur grape + citron, äpple och ingefära. Samt grönt superboost-pulver 🙂

   Oftast kör jag det gröna först, för att lägga undan till veggobiffar. Resterna från frukt brukar jag slänga faktiskt. Gör man morotsjuice är det ju perfekt till en morotskaka 🙂 (samma med äpple/äppelkaka, såklart!)

   Kram

   • Svara
    Ellen
    21 oktober, 2014 at 13:35

    Men det är ju bättre sent än aldrig ;). Som sagt, mycket uppskattat initiativ!

    Betor är verkligen en underbar gröda och rödbetor i alla former är gudomligt gott. Vilken super-juice minst sagt!

    Okej, smart att du separerar så med resterna. Förstår att det är svårt att göra nåt med det som blir kvar av frukten, söndermalda hinnor från citrus smakar ju inte så mycket… Ja, verkligen, äpple- o morotsrester borde gå utmärkt att ta vara på till kaka/paj :).
    Kram!

 • Svara
  Liselott
  17 oktober, 2014 at 11:23

  Haha nä, men det är säkert helt normalt att jag blev jätteivrig vid tanken på att få se din mixer. Precis som det är helt normalt att då och då surfa in på Renée Voltaires hemsida och bara stirra längtansfullt på grönsakssvarven.

  Jättenormalt.

  • Svara
   roethlisberger
   21 oktober, 2014 at 06:47

   Hahahah uppe nu ju finis! 😉

   Helt normalt. (i’m the same)

 • Svara
  Liselott
  17 oktober, 2014 at 11:23

  Haha nä, men det är säkert helt normalt att jag blev jätteivrig vid tanken på att få se din mixer. Precis som det är helt normalt att då och då surfa in på Renée Voltaires hemsida och bara stirra längtansfullt på grönsakssvarven.

  Jättenormalt.

  • Svara
   roethlisberger
   21 oktober, 2014 at 06:47

   Hahahah uppe nu ju finis! 😉

   Helt normalt. (i’m the same)

 • Svara
  Elisabeth
  17 oktober, 2014 at 11:35

  Jag har övergivit centrifugerna (river och centrifugerar ut vätskan under hög hastighet) för en press (kramar ur juicen) och ångrar mig inte en sekund. Äpplejuicen oxiderar inte (blir brun) utan förblir ljus länge, plus man kan köra frysta bär i den och få ”mjukglass”. Den funkar super på alla frukter och grönsaker och man kan köra igenom pulpen en gång till om man skulle vilja (och på så vis krama ur det sista). Vetegräs, inga problem!
  Bäst med denna: den är jättetyst och superenkel att rengöra, även om den får stå. Aldeles kär i den är jag och mycket billigare än en champion juice press 😀

  http://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/koksapparater/SJ150A/wilfa-juicepress-juicemaster-sj150a

 • Svara
  Elisabeth
  17 oktober, 2014 at 11:35

  Jag har övergivit centrifugerna (river och centrifugerar ut vätskan under hög hastighet) för en press (kramar ur juicen) och ångrar mig inte en sekund. Äpplejuicen oxiderar inte (blir brun) utan förblir ljus länge, plus man kan köra frysta bär i den och få ”mjukglass”. Den funkar super på alla frukter och grönsaker och man kan köra igenom pulpen en gång till om man skulle vilja (och på så vis krama ur det sista). Vetegräs, inga problem!
  Bäst med denna: den är jättetyst och superenkel att rengöra, även om den får stå. Aldeles kär i den är jag och mycket billigare än en champion juice press 😀

  http://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/koksapparater/SJ150A/wilfa-juicepress-juicemaster-sj150a

 • Svara
  Maja
  17 oktober, 2014 at 12:31

  Bra tips! Ha en underbar fredag fina du 🙂
  http://www.healthymaja.devote.se

 • Svara
  Maja
  17 oktober, 2014 at 12:31

  Bra tips! Ha en underbar fredag fina du 🙂
  http://www.healthymaja.devote.se

Lämna ett svar