Frågor och svar Inspiration och pepp Övningar Resan Tankar om ting Träning Vardagsuppdatering

sex veckor fokus : marklyft och maxstyrka

Med jämna mellanrum får jag frågor här om hur jag tränar och varför och när osv osv. Svaren har väl varit lite sådär trista och luddiga – att jag inte haft någon direkt plan. Jag har nämligen aldrig följt ett schema eller haft några direkta mål med min träning. För mig (alla är vi olika) har schema och planerade antal övningar/set/reps inneburit prestationskrav. Risk att ”misslyckas”. Jag har nog lite tänkt att det skulle bli mer stressande än peppande, och eftersom jag är en sådan ”känslomänniska” med starka impulser skulle ett uteblivet pass, eller en dålig dag med klen ork kanske resultera i att jag skulle känna mig.. dålig? Istället har jag tänkt att allt som blir är bättre än planerat – för jag har ju inte haft något planerat. Det har funkat bra för mig och så länge jag känt mig stark, haft roligt och besöken på gymmen blir av för att jag ville dit, ja då har jag varit mer än nöjd och glad! 🙂wenfan800

En annan stor bidragande orsak att jag inte planerat min träning är för att jag överlag har sjukt svårt för just planering. Struktur. Allt det där som fick sin förklaring efter ADHD-diagnosen. Det är liksom inte bara normal-jobbigt för mig utan stundvis fullkomligt omöjligt. I alla fall har jag inte haft energi över att lägga på det, och jag har inte prioriterat att sitta ner med träningsplanering utan lagt energin på mitt företagande, min framtid och framför allt : min vardag och välmåendet i den NU. Träningen har fått vara min terapi, dit jag vänder mig för att faktiskt stänga av huvudet och tankarna.

Hur som helst. När jag i princip blev serverad ett träningsupplägg för att öka i maxstyrka och förbättra teknik och bålstabilitet, blev jag ändå sugen på att testa. Sex veckor med grunderna planerade med lite fritt runtomkring lät som en perfekt kompromiss och som sagt, att inte behöva planera det själv gjorde att jag bestämde mig för att testa.

En vecka med schemat är nu genomförd och jag är väldigt positiv – det har varit både roligt, utmanande och givande. Idag kördes veckans 6e pass enligt schema och min kropp är rejält mör. Riktigt sliten. På det där sköna sättet, ni vet? Vilodag imorgon och jag ser redan fram emot nästa veckans pass!

fangymoktslut

Schemat är alltså sex veckor långt. Första sex veckorna kör vi marklyft. Marklyft är ju överlag en fantastisk övning där man tränar hela kroppen (vid korrekt utförande, that is) och när man förstått hela ”mark är ingen dragövning utan tryckövning”-grejen, så känner man det. Hela kroppen är med.

Tre gånger i veckan är det mark. 80% av 1RM. 1RM är vikten man orkar 1 rep på, och för mig är 80% av 1RM (105kg) 85 kg så det är vikten jag skrivit nedan.Denna vecka har sett ut såhär;

Dag1: Marklyft 6set*2reps / 85Kilo. Följt av 2 roddövningar och 2 dragövningar
Dag2: Bröst/Biceps (Bänkpress 5set*5reps på 80% av 1RM) Öka 2,5kg varje vecka
Dag3: Marklyft 6set*3reps / 85Kilo. Följt av mage/vader
Dag4: Axlar/Triceps (Militärpress 5set * 5reps börjar på 80% av 1RM och ökar 2,5kg varje vecka)
Dag5: Marklyft 6set*2reps / 85Kilo. Följt av + 2 roddövningar och 2 dragövningar
Dag6: Ben (Knäböj 5*5 börjar på 80% 1RM) +2,5 Varje vecka. Följt av valfria benövningar
Dag7: VILA

Första passet var det mentalt utmanande att inte lassa på mer vikt i marken. Jag är van vid att alltid köra så tungt jag orkar för dagen, liksom. Men ska man nu köra enligt ett schema och sedan kunna utvärdera resultatet får man ju banne mig följa det också. Så, många uppvärmningsset, inget bälte, fokus på teknik. Det faktum att man sedan kör igen redan två dagar senare, känns. Och igår när det var tredje markpasset för veckan, följt av högreps på de andra övningarna – alltså det svider. Det bränner. Det är så märkligt hur en vikt inte kan kännas tung, men ändå vara just så förbannat tung. Varje set avslutas med känslan att ”nä nu orkar jag inte en enda repetition till”, men så orkar man.

Jag kan verkligen ärligt säga att denna veckas pass har varit bland de roligaste, jobbigaste och härligaste passen jag någonsin kört. Svinjobbiga för att hela upplägget är nytt för mig, och min kropp idag är inte lite mör som sagt, men så himla roliga. Nästa vecka är det lite ändringar men de tre markpassen är stående hela sexveckors-perioden ut, och jag är redan supertaggad på att köra igen!

Men först – välförtjänt och välbehövlig vilodag. Soooom vi ska vila, jag och kroppen. Ladda om, ladda upp. Tagga till.

Du kanske gillar

16 Kommentarer

 • Svara
  Rund är också en form!
  25 oktober, 2014 at 18:15

  EXAKT ”sån där” är jag också! Går på känsla och planerar oerhört sällan.
  Men kul att du testar och att det är roligt! 🙂

 • Svara
  Rund är också en form!
  25 oktober, 2014 at 18:15

  EXAKT ”sån där” är jag också! Går på känsla och planerar oerhört sällan.
  Men kul att du testar och att det är roligt! 🙂

 • Svara
  Carro
  26 oktober, 2014 at 19:37

  Jag har tänkt flera gånger att jag borde boka in ett par teknikpass med en PT för att verkligen vara på den säkra sidan att jag gör rätt i marklyft. Vill våga köra tyngre!

 • Svara
  Carro
  26 oktober, 2014 at 19:37

  Jag har tänkt flera gånger att jag borde boka in ett par teknikpass med en PT för att verkligen vara på den säkra sidan att jag gör rätt i marklyft. Vill våga köra tyngre!

 • Svara
  Sara
  28 oktober, 2014 at 12:59

  Hej Fanny, och tack för en underbar blogg som jag allt för sällan kommenterar!
  Men nu har jag en fråga. Försöker få ihop i mitt huvud hur marklyft är en tryckövning istället för dragövning men jag lyckas inte. När jag inte förstår någonting brukar jag googla och där talas marklyft nästan uteslutande om som en dragövning. Har du någon länk eller någon förklaring på hur marklyft blir en tryckövning? Är tryckövning och pressövning samma sak?
  Tack på förhand!!

  • Svara
   roethlisberger
   28 oktober, 2014 at 14:18

   Jag ska förklara i ett inlägg inom kort! Kram

   • Svara
    Sara
    19 februari, 2015 at 13:25

    Hej igen! Har du förklarat detta och att jag missat inlägget? Fortfarande nyfiken! 🙂

    • Svara
     roethlisberger
     19 februari, 2015 at 13:31

     Hej! Nej det har jag glömt, så tusen tack för påminnelsen, ska fixa snart!! Kram

 • Svara
  Sara
  28 oktober, 2014 at 12:59

  Hej Fanny, och tack för en underbar blogg som jag allt för sällan kommenterar!
  Men nu har jag en fråga. Försöker få ihop i mitt huvud hur marklyft är en tryckövning istället för dragövning men jag lyckas inte. När jag inte förstår någonting brukar jag googla och där talas marklyft nästan uteslutande om som en dragövning. Har du någon länk eller någon förklaring på hur marklyft blir en tryckövning? Är tryckövning och pressövning samma sak?
  Tack på förhand!!

  • Svara
   roethlisberger
   28 oktober, 2014 at 14:18

   Jag ska förklara i ett inlägg inom kort! Kram

   • Svara
    Sara
    19 februari, 2015 at 13:25

    Hej igen! Har du förklarat detta och att jag missat inlägget? Fortfarande nyfiken! 🙂

    • Svara
     roethlisberger
     19 februari, 2015 at 13:31

     Hej! Nej det har jag glömt, så tusen tack för påminnelsen, ska fixa snart!! Kram

 • Svara
  Karin
  19 februari, 2015 at 12:30

  Fanny! Var har du handlat dem här linnena? De ser så fantastiskt sköna ut!

  • Svara
   roethlisberger
   19 februari, 2015 at 13:30

   Hej fina Karin!
   Det översta är från Wallderinska (sitter skitbra, ”på plats” du vet..)
   Det röda köpte jag på rea men finns kvar har jag sett lite överallt, är iaf märket Dcore. Det andra nere till höger är från Cubus, har det i två olika färger och ÄLSKAR dem!! Lite längre modell, vilket jag gillar, och sitter som en smäck. Köptes dock för något år sedan så tyvärr finns de väl inte kvar :/

 • Svara
  Karin
  19 februari, 2015 at 12:30

  Fanny! Var har du handlat dem här linnena? De ser så fantastiskt sköna ut!

  • Svara
   roethlisberger
   19 februari, 2015 at 13:30

   Hej fina Karin!
   Det översta är från Wallderinska (sitter skitbra, ”på plats” du vet..)
   Det röda köpte jag på rea men finns kvar har jag sett lite överallt, är iaf märket Dcore. Det andra nere till höger är från Cubus, har det i två olika färger och ÄLSKAR dem!! Lite längre modell, vilket jag gillar, och sitter som en smäck. Köptes dock för något år sedan så tyvärr finns de väl inte kvar :/

Lämna ett svar