Inspiration och pepp Tankar om ting Träning Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

Den där hälsan, den där hetsen, och allt det där emellan (+ länklista till läsvärda ord från förr)

Hälsohets. Ett ämne som varit minst sagt debatterat senaste året/åren. Vad är det och varför finns det? Kan man vara för hälsosam, och är det i så fall att vara ohälsosam? Var går gränsen, finns det någon gräns?

Som alla gånger jag tänkt på de här frågorna, är den slutsats jag kommer fram till att det finns inte ett svar. Det finns inte en tydligt dragen linje för när man övergår till en hetsigt stävan efter hälsa. Verkligen inte en gräns som gäller oss alla, men faktum är att jag tror inte heller att det finns ett svar som gäller för oss som individer. Ett ”sätt” att alltid leva/agera/handla som alltid är hälsosamt. Ibland är hälsa att svettas och låta hjärtat pumpa lite extra hårt, en annan dag att ligga i soffan med en påse godis. Det betyder inte att den ena eller andra är fel eller ohälsosamt.

Saken är att vi blandar ihop begreppen. Att vara till synes ”vältränad” innebär inte per automatik att man är hälsosam, även om man givetvis kan vara både och. Att bära några kilo mer än ”nödvändigt” behöver inte innebära att man lever ohälsosamt, men självklart kan det vara så. Att skratta hjärtligt och föra sig väl i sociala sammanhang, och att prestera väl i skolan eller på jobbet kan absolut vara för att man mår bra och har god hälsa – men det kan också vara precis tvärtom. Vi blandar fortfarande, trots att vi nog alla egentligen innerst inne vet att hälsa inte syns eller kommer i en färdig stöpt form, ihop begreppen om hur det yttre speglar graden av hälsa inombords.

Men jag höjer samtidigt ett varningens finger när hälsohets viftas bort som trams och hittepå. När näsor rynkas och formuleringar som ”lyxproblem” dyker upp. I slutänden handlar det inte om vad som får någon att må dåligt, och det är ju sällan logiskt eller rimligt, för det handlar om känslor. Man ska inte förminska andras känslor, oavsett hur väl man kan förstå dem. Att håna ett problem man inte själv förstår, tycker jag är farligt. Istället bör man tala om motsatsen; tala om och visa finheten i det en bör sträva efter istället.

Istället för att påpeka felet och orimligheten i det som är depp, belys alla rätt och vinningen i pepp.

healthyh

Ett par inlägg jag skrivit i ämnet hälsa/ohälsa de senaste åren:

Du kanske gillar

1 Kommentar

  • Svara
    Liselott
    14 juni, 2015 at 09:46

    Du skriver i vanlig ordning kalas-kloka ord och jag är både tacksam och glad över att du fortsätter att prata om den här sidan av hälsa och träning. Extra glad blir jag eftersom jag vaknade upp imorse och bara kände mig så himla nöjd med hela livet. Både jag och kroppen har jobbat på samma våglängd ett bra tag nu, men idag kändes det liksom lite tydligare än vanligt. Och då tänkte jag på dig och din blogg, för det är sådana här inlägg som hjälpte så obeskrivligt mycket för något år sedan. Och det är den här typen av inlägg som FORTFARANDE hjälper så himla mycket vissa dagar när peppen inte är på topp och man bara måste få perspektiv på saker och ting. Så det är jätteviktiga ord du skriver, och jag är glad att jag hittade hit så att jag får ta del av dem 🙂

    (och får ta del av alla recept, såklart. Mat <3)

Lämna ett svar