BARS & RUTOR COPYCATS & DIY Efterrätt och gotte Fannys Favvo Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Ingrediensen som gör questbars till just questbars – och att göra dem själv!

vitafiberquest5Questbars. De allra flesta som provar diggar dem. Jag älskar dem. Kan inte ha en låda hemma utan att dess innehåll spårlöst går upp i rök på bara några dagar. Men de är verkligen goda, och man kan göra mycket med dem till skillnad från många andra barer (även om man kanske ibland bara vill ha just en bar, inte göra något med den, liksom). Jag gjorde till exempel en härlig tiramisu-kopp med en chocolate chip cookie dough questbar för en himla massa månader sedan. Ett ”recept” jag faktiskt vann en tävling med, haha. Min favvogrej att göra med dem annars, förutom att äta rakt upp och ned, är att dela i mindre bitar och grädda till kakor i ugnen. Jag behöver väl knappast förklara att jag mest äter chocolate chip-varianterna va… 😉

Hur som helst. Vad som skiljer dessa barer från andra barer är främst den o-konstiga innehållsförteckningen som lyder; Proteinblandning (vassleproteinisolat, mjölkproteinisolat), Isomalto-Oligosackarider (100% naturliga prebiotiska fibrer), Mandlar, Kakao, vatten, Naturliga smakämnen, Havssalt, Stevia, Sukralos.

Det där Isomalto-Oligosackarider, är inte så konstigt som det låter. Det är fibrer, och vad som gör att kolhydratsinnehållet är så lågt i questbars, det tas nämligen (enkelt uttryckt) inte upp av kroppen. Det är också det som ger questbars den lite ”annorlunda” konsistensen. De är som lite… sega? Fasta? Svårt att beskriva faktiskt, men de är lite annorlunda och personligen föredrar jag quest-konsistensen framför ”vanlig” bar-konsistens.

HUR SOM HELST. Jag har efter mycket velade äntligen klickat hem lite sådant där fiber-grejs. Det heter vitafiber och finns i både pulver- och sirapsvariant. Jag tog hem siraps-varianten då jag ville göra just egna questbars (tror sirap funakr bättre då, men ärligt talat vet jag inte om det har någon betydelse vilken man använder). Igår fick jag hem det, och idag gjorde jag min första egna questbar. SUCCÉ !!! Så mycket succé att jag skickade en bild på min halvätna quest till typ alla mina vänner. Och mamma. (”för de ville säkert veta”…)

vitafiberquest1

Yes. Dunken ovan rymmer 5 kilo och de kilona kommer förmodligen försvinna ganska snabbt… för en bar behöver man 2 msk ungefär, så det borde räcka ett tag kan man ju tycka – men det är mig vi pratar om. Så, imorse plockade jag fram några av portionspåsarna jag beställt från myprotein, kakao, sockerfria chocolate chips och steviadroppar med hasselnötssmak för att ivrigt prova skapa!

vitafiberquest2 vitafiberquest3

Det är faktiskt himla enkelt:

Man värmer 2 msk vitafiber-sirap i micron eller i en kastrull tills det börjar bubbla (tar några sek i micron, där jag värmde den) och då rör man ner 1 skopa proteinpulver (dessa påsar innehåller 25g så det var vad jag hade i) och valfri smaksättning – jag körde idag på 1 msk kakao, några steviadroppar med hasselnötssmak samt ett gäng chocolate chips. Fast choklad bör man inte ha i direkt då sirapen ju är varm, så choklad-dropparna knådade jag in när det hela fått svalna lite. Arbeta med händerna, forma till en bar och lägg på exempelvis en fryspåse i plast. Eller silkonmatta. Eller vad du nu har hemma. In i kylen en timme eller så – och sedan har du en hemgjord questbar som liksom… ja men bara är helt jäkla amejsing! Jag kommer förmodligen göra tusen och en varianter av egna questisar nu, stay tuned för quest-smaker a la Fanny!

vitafiberquest6

vitafiberquest4

vitafiberquest5

 

Du kanske gillar

39 Kommentarer

 • Svara
  Frida
  7 november, 2014 at 19:50

  Men mums!! Jag vill också beställa, var det krångligt med tull och leverans och så? Åh vad gott det ser ut!

  • Svara
   roethlisberger
   8 november, 2014 at 10:52

   nej det tog dryga veckan att få hem, och tull KAN tillkomma men är inte mycket isfl. Inte mer än iherb eller något annat liksom 🙂 värt det, enligt mig iaf!

 • Svara
  Patrik
  7 november, 2014 at 22:03

  Blir lika imponerad nästan varje gång du lyckats klura ut och göra något nytt 🙂 Det är ju egentligen inte så enkla saker du lyckas framställa, går säkert att misslyckas med på tusen och ett sätt. Har du ett hemligt laboratorium i källaren?

 • Svara
  Karin FitnessochHälsa
  7 november, 2014 at 22:57

  Men vad du är duktig i köket! Ser fram emot att läsa mer om dina questbarbak framöver!

 • Svara
  Maja
  8 november, 2014 at 07:31

  Åh gud vad gott! Du är så himla duktig, det skulle inte sitta fel med en sån där nu som efterrätt på frukosten 😉
  http://www.healthymaja.devote.se

 • Svara
  Liselott
  8 november, 2014 at 09:15

  Åh. Bara massa åh.

  DET DÄR LÄT JU HUR SPÄNNANDE SOM HELST!

  • Svara
   roethlisberger
   8 november, 2014 at 10:51

   och ÅH det bara är hur spännande och awesome som helst 😀 wiiiiie

 • Svara
  FRUKOSTERA
  8 november, 2014 at 09:47

  Men ÅÅH! Hur lyckas du!? Du är en geni Fanny! Tack för det 😀

 • Svara
  Jessica
  8 november, 2014 at 10:27

  Ååååå försökte få min syster att köpa vitafiber när hon va i USA men hon hitta det inte 🙁 Var har du köpt ditt ???

  Kramar

 • Svara
  Jessica
  8 november, 2014 at 10:39

  Hehe såg länkningen nu 😉
  Men vad blev den totala kostnaden ??

  • Svara
   roethlisberger
   8 november, 2014 at 10:50

   hehe ja jag ba vänta länkade jag inte… 😉 men fint då hittade du rätt! Fem kilo kostade ca 700kr, jag och en vän beställde den större dunken på en gång och delade på innehållet. Eventuellt tillkommer tull men det blir inte mycket isfl 🙂 jag är SÅÅÅ glad att jag tog hem det, blev verkligen grymt 😀

   • Svara
    Jessica
    8 november, 2014 at 10:55

    Oj! Fanns ingen billigare burk

    • Svara
     roethlisberger
     8 november, 2014 at 12:02

     man använder ju väldigt lite åt gången. Men jo, finns 1 kg också 🙂

    • Svara
     roethlisberger
     8 november, 2014 at 12:03

     alltså vitafiber i sig är inte dyrt, priset jag skrev där var ju med frakt och allt! tyvärr det som kostar, därför vi gick ihop två stycken nu när vi beställde 🙂

 • Svara
  Nathalie
  8 november, 2014 at 21:13

  Jessica! Var bor du? Vi kanske kan beställa ihop? JAG MÅSTE HA!

  • Svara
   Jessica
   9 november, 2014 at 05:57

   Kungsbacka, utanför Göteborg !!! Lät som en lysande ide, om vi bor inärheten då !!!

   • Svara
    Frida
    9 november, 2014 at 08:09

    Jag skulle också gärna dela med någon, jag bor i Karlstad:)

    • Svara
     Amanda
     9 november, 2014 at 16:54

     Jag är också på att dela, nån från Stockholm? 😉

 • Svara
  Marja - Baka Sockerfritt
  9 november, 2014 at 09:47

  Ojoj, så gott! Perfekt att kunna göra egna!

 • Svara
  Jessica
  9 november, 2014 at 15:35

  Fanny, ursäkta att jag stallar dig ang vitafiber (hehe) men vet du hur länge en öppnad dunk räcker, tänkte beställa men räcker den bara en månad vette fasen om det är värt det liksom !! Tack på förhand 🙂

 • Svara
  Jessica
  9 november, 2014 at 15:39

  Stalkar dig, ska det stå !!!!

 • Svara
  Nathalie
  9 november, 2014 at 20:52

  Jag bor i Uppsala.. Men det kanske blir billigare oavsett om vi går ihop och sedan skickar inom Svierge? Vad tror ni?

  Fanny, du ska inte köpa mer snart? Så kan vi dela? ;D

  • Svara
   roethlisberger
   9 november, 2014 at 21:14

   jag ska köpa mer! är lätt på att dela 🙂

  • Svara
   Ellenore
   10 november, 2014 at 14:09

   Annars är jag fett på också! Har länge velat testa vitafiber efter massa youtubeklipp med recept 😀

 • Svara
  Jennie
  10 november, 2014 at 13:55

  Åh, jag har länge velat prova! Är gärna på att dela med någon/några. Jag bor i Stockholm.

  • Svara
   Regina
   11 november, 2014 at 15:45

   Jag delar gärna, bor också i Stockholm 🙂

 • Svara
  Nathalie
  14 november, 2014 at 20:16

  kommer du vilja köpa snart? ;P

 • Svara
  Ullis
  25 november, 2014 at 11:02

  Är det någon som vill vara med på en fem kilos burk vita fiber? Än så länge är vi 2 stycken som ska dela. Vi bor i Lerum och Munkebäck

  • Svara
   Jessica
   25 november, 2014 at 12:21

   Jaaaaa, jag är gärna med å delar 🙂 bor utanför gbg (kungsbacka)

   • Svara
    Ullis
    26 november, 2014 at 09:31

    Tänkte om alla kan träffas stan isåfall Jessica, funkar d för dig? Vill du ha 1kg isåfall? Maila mig på borgvallulrika@gmail.com

   • Svara
    Ullis
    26 november, 2014 at 09:32

    Tänkte om alla kan träffas stan isåfall Jessica, funkar d för dig? Vill du ha 1kg isåfall?

   • Svara
    Ullis
    26 november, 2014 at 09:33

    Tänkte om alla kan träffas stan isåfall Jessica, funkar d för dig?

   • Svara
    Ullis
    26 november, 2014 at 09:49

    Hahah, förlåt Jessica, stod att meddelandet ej kunde skickas. Därför blev d så många ggr:)

  • Svara
   Jennie
   25 november, 2014 at 12:29

   Jag är gärna med, men jag bor i Stockholm. Jag vet inte hur ni har tänkt lösa det.

 • Svara
  Ullis
  26 november, 2014 at 09:35

  Tänkte om alla kan träffas stan isåfall Jessica, funkar d för dig? Jennie:d blir nig svårt när du bor så långt bort, tyvärr, men läs kommentarerna längre upp så är d fler som vill köpa i Sthlm.

 • Svara
  Clean Eating by Annika
  20 februari, 2016 at 07:00

  Funkar sukrins fibersirap på samma sätt tror du?

  • Svara
   roethlisberger
   20 februari, 2016 at 08:47

   Det är precis samma sak så absolut. Om du söker på fibersirap här i bloggen det du hur jag (sedan de släppte den) använt just sukrins två sorter i alla recept som innehåller fibersirap 🙂

 • Svara
  Ragnar
  27 juli, 2018 at 13:45

  Hej!
  Från vilken sida i USA köpte du 5kg dunken?
  Mvh
  Ragnar

 • Svara
  Maria
  8 augusti, 2019 at 08:47

  Hej Fanny.
  Jag använder Nicks fiber sirap med honungssmak men flaskorna är ju så små 🙃
  Smakar din mycket sötningsmedel? Jag fixar inte riktigt den smaken 🙂

  Dina bars ser inte ut att bli så kletiga, mina klibbar fast i händerna 😕

  Tack för ALLT du delar med dig av du är toppen 💕

Lämna ett svar