CHEESECAKE & PAJ Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis RAWDESSERTER Recept Vardagsuppdatering

Fräsch citroncheesecake (kan göras raw)

Längtar du efter sommaren? Sol, värme och kvällar som doftar sådär ljuvligt som bara just svenska sommarkvällar kan? Det gör jag. Väldigt mycket.

freshcheesecakeflera

Det var tanken på sommar jag hade i bakhuvudet när jag gjorde denna cheesecake häromdagen. Det var ingen fika som väntade, inga gäster som var på väg. Jag bara kände för att göra en fräsch, somrig och galet god cheesecake. Ibland gör jag så, ibland behöver jag ”stänga av” och gå in i min lilla kreativa bubbla bland ingredienser, slevar och köksmaskiner. Det gör mig lugn. Lugn och lycklig.

freshcheesecake7

Just raw cheesecake är en fiffig sak att baka eftersom den förvaras i frysen och kan stå där ett bra tag, redo att dra fram om man får oväntat besök (eller ett akut sug infinner sig en sådan tisdagskväll, ni vet). Denna gång gjorde jag inte fyllningen på cashewnötter, som jag annars brukar, utan använde istället paranötter. Jag älskar paranötter precis som de är, och tänkte att den lite ”mjuka” konsistensen borde göra sig i en raw cheesecake. Tillsammans med fräsch citron, en hint av honung och toppad med passionsfrukt, blev det succé utöver det vanliga.

Nu måste jag kanske bjuda över någon på fika ändå?

freshcheesecake2

Jag använde en springform med diameter på 16 cm, det är alltså storleken mindre än ”normalen” (som är 24 cm) så använder du en vanlig föreslår jag att du dubblar receptet.

Botten:

 • 100g valnötter
 • 50g mandel
 • 130g urkärnade dadlar (ca 10 stycken)
 • 1 tsk rivet citronskal
 • en nypa salt

Fyllning:

 • 200g paranötter (blötlagda över natten)
 • 1,5 dl mandelmjölk eller kokosmjölk eller vatten
 • 0,5 dl citronsaft
 • 0,5 dl kokosolja
 • 0,5 dl honung
 • 0,5 tsk vaniljpulver

Toppingen är 1 sats av mina dundergoda lemoncurd recept här – vill man göra en 100% RAW cheesecake kan man skippa curden och istället spara lite av fyllningen och i den tillsätta mer citronskal+saft och söta med mer till honung.

Gör såhär:
Mixa allt till botten – det ska vara sådana där färska, mjuka och riktigt saftiga dadlar. Har du bara den ”torrare varianten” till hands kan du blötlägga dem någon timme innan så går de bra att mixa. Tryck ut i en springform, som du lagt ett bakplåtspapper i botten av. Ställ åt sidan och gör fyllningen.

Fyllningen är lika enkel den – mixa tills du får en slät smet. Häll over botten och ställ in i frysen. När den blivit lite fastare, häll/bre över lemon curden och ställ tillbaka i frysen så den får stelna helt. Ta fram en 20-30 minuter innan servering, och toppa med vad du vill – kokosgrädde gör sig säkert super till (framför allt om man kör på kokosmjölk i fyllningen!) annars är bär alltid ett fint tillbehör. Jag valde som sagt att ha över passionsfrukt, vilket blev himlans gott!

freshcheesecake3

Okej.

En sista bild.

freshcheesecake8

Du kanske gillar

7 Kommentarer

 • Svara
  JOSEFINE ANDERSSON
  25 januari, 2015 at 19:32

  MEN FANNYyyyyyy adjkajdfkf..dfafd. Detta ska jag lätt spara och prova inom snar framtid (finns lixom inte en mm3 i frysen just nu, annars hade jag slått till typ.. direkt.)

 • Svara
  Maria
  25 januari, 2015 at 22:31

  Du har en sådan talang för foto! Inte nog med att dina recept ser supergoda ut i sig själva, utan bilderna gör ju att man nästan dreglar över skärmen.

 • Svara
  Zahra
  26 januari, 2015 at 18:27

  Asså, detta är inte ok! Här sitter man hungrig med ett tomtkylskåp och så ser man detta!!!! Borde skaffa en vattentålig Ipad som tål saliv i stoooora mängder….

 • Svara
  Rund är också en form!
  26 januari, 2015 at 18:52

  Åh gud vad gott det ser ut.
  Jag som ÄÄÄLSKAR cheesecake! 😀

  • Svara
   roethlisberger
   27 januari, 2015 at 15:02

   Hihi ja denna skönhet var riktigt skoj att fota 😉 Jag gillar också cheesecake, och just RAW varianter har jag kommit att gilla lite extra.. så gott och skitsmidigt att ha i frysen ju! 🙂 Hoppas du provar denna – och gillar, såklart!

 • Svara
  Jaana
  27 januari, 2015 at 11:39

  Gott och enkelt, kanske tom så att jag kan lyckas. Tack! En fråga: vilken mixer eller mixerstav använder du? Har så smått börjat med dina recept och då blir det att mixa grejer. Gärna ett inlägg om bra redskap att ha hemma.

Lämna ett svar