BROWNIES & BLONDIES CHEESECAKE & PAJ Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Proteinbrownie med kanelbullscheesecake-swirl

När jag väljer proteinpulver tänker jag uteslutande på vad jag kan göra med dem; vilka smaker som skulle göra sig i bakverk, nobake-gotte och proteingodis av olika slag. Hur de smakar att dricka rakt upp och ned tänker jag ärligt talat inte ens på, utan det är direkt till köket och vidare kreationer som mina tankar vandrar när jag väljer nya smaker att ta hem..

Och jag får ju dille på grejer, så även smaker av proteinpulver. Just nu har jag midsommartårta i min frukost-”glass” vaaarje morgon (lika delar frysta bär och kvarg + vassle). Förutom den somriga smaken, så är den full små bitar frystorkade jordgubbar, så-himla-god. Vassle med smak av kanelbulle är favoriten när det kommer till bakverk just nu, vilket ni kanske har märkt med tanke på senaste tidens recept här i bloggen. Jag har faktiskt provat att dricka det också, och blev ärligt talat förvånad över 1) hur lättlösligt det var; ett snabbt skak och noll klumpar! Samt 2) hur det verkligen smakade kanelbulle, och då körde jag med bara vatten dessutom, med mjölk lär det ju bli ännu mer magiskt.

Ni kan gissa vad som kommer nu va?

cheesebrownie1

Ett recept. Med kanelbulls-vassle. Och inte vilket recept som helst utan förmodligen ett av mina bästa, för här förenas så mycket fina, goda grejer! Perfekt kladdig brownie och mjuk cheesecake. Choklad och kanelbulle (jo, de två passar faktiskt ihop, jag lovar!). Urgod smak och hälsosamma ingredienser.

Ibland önskar uppdragsgivare näringsvärde på grejerna jag skapar, så då räknar jag ut det även om jag inte prioriterar eller förespråkar sådana ”beräkningar” överlag. Vissa gånger förbluffas jag verkligen av hur fin näringsfördelningen kan bli, och det här är ett strålande exempel så för den nyfikne kan jag tala om att 1 bit brownie (1/8 av hela satsen, som jag gjorde i en stor ugnsform på 27 x 18 cm) ger 104 kcal varav 9,6g protein, 6g kolhydrater och 4,2g fett.

cheesebrownie2

Här kommer nu äntligen receptet, och jag vill passa på att redan här skriva att under receptet och under sista bilden har jag listat några tidigare recept där jag använt mig av vassle i kanelbulls-smak, så missa inte att scrolla ner hela vägen dit för att få lite mer kaneldoftande inspo!

{Proteinbrownie med kanelbullscheesecake-swirl}

Brownie:

 • 200g vita bönor (kokta och väl sköljda)
 • 1 helt ägg
 • 1 äggvita
 • 3/4 dl mjölk
 • 10g kokosolja (flytande)
 • 1 tsk balsamvinäger
 • en liten nypa salt
 • 1/2dl + 1 msk sötningsströ (som mäter som socker, jag använde detta)
 • 50g kakao
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1/2 bikarbonat

Cheesecake:

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform (min är 27 x 18 cm)
 2. Börja med cheesecakesmeten: rör ut cream cheese i mjölken, tillsätt sedan äggvitan och rör igen, tills slätt.
 3. Tillsätt vassle och sötströ och rör tills jämnt, ställ sedan smeten åt sidan så länge.
 4. Fortsätt med brownien: skölj bönorna noga, gärna flera gånger, och låt rinna av.
 5. Mixa ihop bönorna med ägg+äggvita och mjölk till en jämn smet.
 6. Om din kokosolja är fast, kör i micron några sekunder, bara så den blir flytande, låt sedan svalna något innan du tillsätter oljan+balsamvinäger+salt i mixern och mixar igen.
 7. Tillsätt slutligen de torra ingredienserna och mixa en sista gång så du får en helt jämn brownie-smet.
 8. Häll brownie-smeten i ugnsformen, jämna ut med en slickepott eller baksidan av en sked så det blir jämntjockt.
 9. Häll cheesecake-smeten över brownie-smeten och skapa ”swirls”med hjälp av en kniv.
 10. Grädda tills en provsticka kommer ut lite kladdig – inte torr men inte heller ogräddad/”smetig”, runt en 20 minuter.

Nu det enda riktigt svåra momentet: ha tålamod. Låt brownien svalna HELT, och ställ sedan in den i kylen över natten. Skär nästa dag upp den i bitar av valfri storlek. Enjoy!

cheesebrownie3

Andra grejer jag gjort med kanelbulls-vasslet från Sisu:

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  Jessica
  10 juni, 2015 at 11:54

  Alltså ååå mums !!!!! Måste köpa båda smakerna, kommer gå bananas på kanelbulle-vassle + vitafiber när jag ej är gravid längre 😀
  En fråga, finns det något man kan byta ut kokosolja med ? Menar i bakverk men inte nödvändigtvis just i detta ? Liksom, vad tillför det ?

  • Svara
   roethlisberger
   11 juni, 2015 at 12:03

   Det tycker jag absolut att du ska! 🙂 och jag antar att det går lika bra med smör, för jag använder kokosolja som fettkälla i bakverk pga alla hälsofördelar den bidrar med. Är man inte intresserad av dem kan man förmodligen ta en annan fettkälla bara, jag skulle ta smör

 • Svara
  Carolina
  10 juni, 2015 at 16:33

  Åh så underbart! Precis som alla andra dina fantastiska kreationer! Funkar svarta bönor istället för vita? Vad blir skillnaden beroende på vilka bönor man väljer? O undrar som ovan, vad tillför kokosoljan? Kram och tusen tack för all inspiration!

  • Svara
   roethlisberger
   11 juni, 2015 at 12:04

   Svarade om kokosoljan ovan, sedan KAN man byta ut bönorna men jag använder oftast vita i bakverk då jag tycker de smakar minst – ja egentligen inget alls. Svarta kan lämna en annan bismak. Kram och tack för att du läser och gillar! 🙂

 • Svara
  Karin FitnessochHälsa
  10 juni, 2015 at 21:17

  Jag är en sådan som bara gillar kanelbullar när de är i sin ursprungliga form – som bullar. Men det här verkar ju bara vara för gott! Du kan du!

  • Svara
   roethlisberger
   11 juni, 2015 at 12:05

   Haha jag trodde jag var en sådan också! 😉 Tills den där kladdkakan… och nu de här då. Och B&J-glassen!!! Har du smakat den? Om du inte gillar den vet jag inte vad jag ska säga riktigt… 😉

   • Svara
    Karin FitnessochHälsa
    12 juni, 2015 at 19:52

    Jag får nog lov att testa den där glassen då. Och kladdkakan! 😉

    • Svara
     roethlisberger
     13 juni, 2015 at 13:56

     heheh ja jag tycker nog att du måste det, faktiskt! 😉

 • Svara
  Linda Assarsson
  11 juni, 2015 at 06:29

  Jag ska baka idag, punkt slut 😉
  Har inte detta varslet hemma, men tänker testa ned vanilj 🙂
  Tack för alla fina recept Fanny!!

  • Svara
   roethlisberger
   11 juni, 2015 at 12:06

   Kul!! Hoppas det smakar 😀 och vanilj blir säkert jättegott också 🙂

   • Svara
    Josefina
    29 juni, 2015 at 05:08

    Hej! Har varit sugen på testa proteinpulvret med kanelbullesmak länge! Dricker aldrig mitt pulver utan blandar alltid det i gröten, vet därför att vissa smaker gör sig otroligt bra i gröt medan andra smaker bara försvinner och smakar sött. Min fråga till dig är därför om kanelbullesmaken håller i sig i gröten? (om du nu själv testat vill säga)? 🙂 Glad sommar på dig!

    • Svara
     roethlisberger
     29 juni, 2015 at 13:26

     Hej Josefina!
     Jag har faktiskt testat att ha det i gröt, och det var inte helt otippat riktigt gott. Min favoritsmaksättning på gröt har alltid varit just kanel+sött så jag förväntade mig inget annat än att det skulle bli just gott 🙂 Men precis som du skriver vill jag ju då ha själva KANELBULLE-smaken och inte ”bara” det söta, och jag upplever absolut att det här proteinet ger mer än sötma, att det ger fint med SMAK. Sedan är ju JAG en sådandär som öser på kanel i gröten oavsett, hehe, men detta proteinpulver smakar verkligen mer än ”bara” kanel, det smakar kanelbulle.
     Glad sommar tillbaka till dig!

Lämna ett svar