Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept

Krispiga BBQ-(bön)biffar + rabattkod 10% hos My Protein

En bra grej med att baka med bönor, är att det ofta blir ett gäng över. Bönor alltså. Som inte får vara med och leka i kakorna.

Och då känner i alla fall jag mig alltid manad att använda dem lite kreativt i nästkommande måltid. Ibland bara gör jag en rejäl gryta men använder inte lika mycket kyckling/fisk som jag annars skulle gjort utan ”spär ut” med bönor. Eller så gör jag ekonomiska köttbullar/burgare, minns ni dem? Där jag kör 50/50 färs och ”annat” sås om linser eller just bönor. Fast, för det allra mesta gör jag biffar. Jag älskar bönbiffar! För det är så himlans lätt att variera och blir banne mig alltid bra!

Härom dagen hade jag just en halv tetra vita bönor kvar efter ett bak, och tillsammans med en stump purjolök, en halvglad citron som glömts bort, och ett gäng andra grejer blev de till kalasfina biffar. Minns ni de där choklad-puffarna jag hade i dessa kakor?De finns även med BBQ-smak och är då givetvis inte ett sött snacks utan spicy – och riktigt goda! Jag hade i en påse av dem i dessa biffar, pricken över i och ja – bara kalasbra, blev det!

bonbiffbbq1

För 6 små biffar (typ en och en halv portion. Jag vet, fantastiskt måttat recept.. sorry) :

 • 1/2 tetra vita bönor, sköljda och avrunna
 • 1/4 purjolök
 • 1 vitlöksklyfta
 • skal från 1 citron
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 helt ägg
 • valfria kryddor
 • 1 påse BBQ-puffs
 • 2 msk näringsjäst (eller torr ost typ parmesan) att vända dem i (”panering”)

Skiva purjo, riv citronskal och vitlök, och släng sedan ner det+bönor+ägg+hälften av puffarna i en mixer. Kör tills du har en någorlunda jämn ”smet”/deg, strö över fiberhusk, krydda med vad-du-vill, och ha i resten av puffarna. Jag hade alltså i hälften på slutet för att ha kvar lite av krispet. Kör några varv till, bara så allt blandas. Jag brukar alltid förbereda sådant här och ställa in den färdiga biff-smeten i kylen, för att när jag kommer hem från gymmet göra sista. Det vill säga jag formar smeten till biffar, vänder dem i näringsjäst/ost, lägger på en bakplåtspappersklädd plåt och kör in i ugnen på 200 grader (-ish, någonstans mellan 200 och 250 brukar bli bra). Medan de är i ugnen fixar jag resten; någon kolhydrat, sallad, sås osv osv.. Ibland kommer jag ihåg att vända biffarna, ibland (oftast) inte, det spelar faktiskt ingen större roll. När de ser klara ut tar jag ut dem. Avancerad matlagning ohja!

bonbiffbbq2

På tal om My Protein, kan ni från och med nu använda koden FR10 för att få 10% rabatt på era ordrar. Alltid. På allt. Jag ska också knåpa ihop ett inlägg med ”recensioner” av de grejer jag provat hittills; slänga lite ris och ros, samt ge er mina bästa tips och must-tries.

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Linda Assarsson
  25 februari, 2015 at 12:26

  Älskar bönbiffar!!
  Kastade ihop det jag hade hemma en dag förra veckan..
  Blev så sagolikt gott 🙂

 • Svara
  Linda Assarsson
  25 februari, 2015 at 12:26

  Älskar bönbiffar!!
  Kastade ihop det jag hade hemma en dag förra veckan..
  Blev så sagolikt gott 🙂

Lämna ett svar