COPYCATS & DIY Efterrätt och gotte GLASS Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Copycat: Ben & Jerry ”Cinnamon Buns”

Har ni smakat den nya smaken av Ben & Jerry ännu, Cinnamon Buns? Eller ja, en av tre nya är det ju egentligen men de andra två nyheterna har inte kommit till ”vanliga” butiker ännu så själv har jag bara smakat den. Kanelbullsglassen.

Jag hade inte vidare stora förhoppningar när jag öppnade min första bytta – den inte innehåller choklad i någon form. Det brukar annars vara obligatoriskt när jag köper godsaker, oavsett ”form”. Den här, Cinnamon Buns-smaken alltså, beskrivs såhär på byttan; ”Kolagräddglass med kanelsås och bitar av kanelbullsdeg”. Igen: noll och ingen choklad. Men jag ser mig själv som en rätt öppen person och ger alla glassmaker en chans, såklart.

Och det var ju en HIMLA tur för den här glassen alltså… Herrejesus. Första veckan åt jag 6 byttor. Sen slutade jag räkna men jag skulle utan problem kunna äta en om dagen, minst, för resten av mitt liv. För ja, den är bara dööögod.

I måndags var jag sängliggandes större delen av dagen men hade ett mission som jag efter många om och men slutförde – jag skulle göra en egen kanelbulls-glass. Krämig kolaglass med gott om kanelsmakande cookie dough bitar och en söt, härlig kolasås. Nog för att jag trodde att det skulle bli bra rent smakmässigt (gott med gott med gott blir liksom ofta gott) men så bra som det faktiskt blev hade jag inte vågat drömma om!

bj3

Jag har en glassmaskin, men sedan jag flyttade in i ettan och fick frys storlek:mini, så har jag inte prioriterat att ge glassmaskins-skålen plats där. Och när idéen om den här glassen kom till mig skulle den givetvis göras NU, inte om 24 timmar som det tar att kyla skålen helt innan den kan användas. Så jag gjorde den utan glassmaskin, men givetvis kan man köra i maskin om man har sådan – då slipper man trampa otåligt framför frysen medan den stelnar sen också…

För själva glassen använde jag mitt favoritrecept jag skrivit om förut, och jag använde proteinpulver i smaken ”salted caramel (från My Protein). Det ”ska” ju vara just kola-glass här, om man vill komma så nära originalet som möjligt, men självklart går vilket vassle som helst bra. Kakdegen gjorde jag en stor sats av (till annat gotte..) och använde bara en del till dettas recept. Därför står det ”1/2 ägg” i receptet och det kan ju tyckas märkligt men gör som så att du knäcker ett helt ägg i ett glas, rör runt med en gaffel tills vita och gula blandats helt, och använd sedan hälften av det utrörda ägget till receptet.

Innan vi börjar, låt oss studera härligheten lite närmre. Alltså. Bästa-jag-gjort. Jo faktiskt – den nivån.

bj1

Kanelbulls-Cookie Dough:

 • 1 msk kokosolja
 • 1 msk cashewsmör
 • 1 msk kokossocker
 • 1 msk strösocker // eller sötningsströ
 • 1/2 ägg
 • 1,5 msk kokosmjöl
 • 1/2 tsk fiberhusk
 • 1/4 tsk vaniljpulver
 • 1/2 tsk kanel

Glass:

 • 200g kvarg
 • 2 äggvitor
 • 1/2 dl mjölk
 • 60g vassle (som sagt, valfri smak men föredragsvis en åt kola/karamell-hållet)
 • sötning efter smak

+ jag hade även i flavdrops med toffee-smak

Kolasås:
Inget riktigt recept kanske, jag bara kärnade ur och mosade färska, mjuka dadlar, hade i lite vatten och en liten nypa salt. Och toffee-droppar.

Gör såhär:

 • Börja med kakdegen: rör ihop kokosolja, cashewsmör och ägg. Tillsätt torra och forma till en deg. Rulla till små bollar och ställ in i kylen sålänge.
 • Mixa allt till glassen, häll över i en plastbytta och ställ in i frysen. Har du glassmaskin så kör med den.
 • Rör runt i glassen si så där var 30e-60e minut, när den är något tjockare, ringla i kolasåsen och tryck ner kakdegsbitarna. (använder du glassmaskin slänger du ner detta i glassen mot slutet)
 • Ja, du ser ju när glassen är klar. Så då är det bara att äta och njuta!

bj2

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Träningsglädje
  1 april, 2015 at 11:24

  den ser god ut! kan man beställa från dig? 😀

 • Svara
  Zahra
  1 april, 2015 at 11:40

  Ohhh myy! <3

 • Svara
  Rund är också en form!
  1 april, 2015 at 12:17

  Oj oj oj! *dreglar*
  Får nog börja med att testa den där Ben & Jerry -varianten. Jag får (tyvärr) aldrig tummen ur att baka sånt här själv.. Inbillar mig att det är krångligt… 😉

 • Svara
  Lisa
  1 april, 2015 at 16:42

  Var tvungen att prova på en gång 😉 Den väntar i frysen nu. Smeten var god, så vi får se hur frusen den är när jag inte kan hålla mig längre!

 • Svara
  Kourtney
  1 april, 2015 at 17:26

  Haha, 6 byttor! 😛 Du e go du! 😉 =)
  Svag för allt som heter nåt med kola är jag dåh!
  Numera älskar jag choklad, men inte förrän till kanske.. 4 år sen!!?
  Nör jag var liten o man skulle välja kola eller chokladsås till glassen – ALLTID kolasååååås!!! =D
  Och måste nog erkänna att om jag fick välja nu mellan choklad o kolasås – KOLASÅS!! =)
  Jag har dock ALDRIG smakat en B&J-glass än! Very rare, I know…

 • Svara
  Elisabeth
  2 april, 2015 at 04:43

  Den som ännu inte upptäckt cinnamon bun-glassen: ut o köp. Nu. Genast. Det enda du kommer att ångra är att du inte provat den tidigare (!!)
  Angående glass i övrigt: när man väl tagit steget över till B&J och/eller Häagen dasz kan man inte gå tillbaka till de vanliga sorterna längre för de är liksom…menlösa och blaskiga.

 • Svara
  Paula
  2 april, 2015 at 05:44

  När startar du ditt eget märke, typ som Renée Voltaire?!

 • Svara
  Linde
  4 april, 2015 at 07:52

  Ser drömgott ut!! Typ så gott att jag måste beställa lite från myprotein bara för att kunna göra detta!

Lämna ett svar