Inspiration och pepp Tankar om ting Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

en ska inte alls behandla andra som en själv vill bli behandlad

Häromdagen pratade jag med en vän. Om ett ämne jag ofta tänker på, funderar kring och grubblar över. Om det där med empati. Vad är det för er? För mig, är empati att förstå att man inte alltid förstår. Det är att sluta tänka hur JAG hade gjort/känt/agerat i en viss situation, och istället kommunicera.

Vi är inte mer än människor och kan inte läsa tankar, men vi kan föra en dialog. Vi kan lyssna, ta in och ge tillbaka. Om en inte förstår – fråga. Om en är osäker – framför den osäkerheten. Om en inte håller med – be om förklaring/motivering.

Ni vet det gamla ordspråket ”behandla andra som du själv vill bli behandlad”? Det tycker jag att vi kan kasta i papperskorgen. Jag tycker att vi stryker det helt ur boken och istället skriver ”behandla andra som DE vill bli behandlade”. Och om en inte vet hur andra vill bli behandlade – kommunicera.

Jag är bara så himla trött på gissningslekar. Så trött på att se människor förlora och förstöra relationer enbart för att en inte orkar engagera sig, vägrar sätta sig ner och bara lyssna. För det finns saker, som en inte kan förstå, känslor en inte kan förstå hur de känns. Och det är okej – det är bara viktigt att också förstå det. Förstå att man inte förstår.

blommor

Du kanske gillar