CHEESECAKE & PAJ Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Jordgubb- & Rabarbercheesecake

Jag blev sådär fånigt och kanske lite omotiverat überlycklig när jag såg Lindahls nya smak på kvarg: jordgubb/rabarber. Det är något med kombinationen av söta jordgubbar och syrlig rabarber som bara blir så himla himla god alltså, jag älskar ungefär allt som smaksätts av de två smak-kompisarna.

Givetvis var det Fanny som letade i varenda butik tills hon hittade den, och givetvis var det samma Fanny som köpte de 6 förpackningarna som stod på hyllan. Det var även nyss nämnda Fanny som älskade den direkt, och bestämde sig för att spara åtminstone en burk för att ”baka något gott med”.

Det gick såklart inte alls för plötsligt var de där 6 förpackningarna spårlöst försvunna. Men som tur var, fanns vid det här laget den nya smaken även på Fannys ”hemma-ica” och hon kunde således bunkra upp på nytt och denna gång faktiskt offra en förpackning till provköksexperimenterande.

RB_JO_CHE3

SAY CHEESE!

Cheesecake. Ljuvliga cheesecake. Enkla, snabbgjorda, himla smarriga och alldeles alldeles underbara cheesecake. Med smak av jordgubb & rabarber. Serverad med en klick hemgjord rabarbercurd. Liksom hallå där – somrigare än så blir det ju bara inte!?

Det är såklart högst valfritt, men jag slängde ner någon matsked av rabarber-strösslet jag skrev om förra veckan, bara för lite extra rabarber. Hade jag haft frystorkade jordgubbar hemma hade jag slängt ner lite sådana också. Att göra rabarbercurd är inte på långa vägar så avancerat som det låter – tvärtom! Jag gjorde den som den här gången. Fast denna gång utan sambal oelek. Och med kokossocker istället för honung. Ja okej, kvar är alltså det avancerade ”receptet” rabarber + kokossocker som jag låtit puttra ihop till en curd/ett mos. That’s that. Fancyfancy!

RB_JO_CHE1

För en liten cheesecake: (16 cm i diameter)

 • 200g cream cheese
 • 150g kvarg med jordgubb/rabarbersmak
 • 30g vassle (vanilj- eller jordgubbssmak)
 • 1 helt ägg
 • 1 äggvita
 • en nypa vaniljpulver
 • ev. lite sötning av något slag, smaka av!

Extra piff: (högst valfritt) 1-2 msk frystorkade jordgubbar eller rabarber.

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 125 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter.
 2. Mixa ihop cream cheese, kvarg, vassle, vaniljpulver, ägg och äggvita till en jämn smet. Smaka av och söta om så önskas; beroende på vilket vassle man använder och hur syrlig/söt man gillar sin cheesecake, kanske man vill ha i någon matsked sött (allt går bra; sötströ, steviadroppar, honung, agave… smaksak!)
 3. När du är nöjd med smeten, häller du den i form och gräddar i 20 minuter på 125 grader. Då vrider du upp till 150 grader och gräddar i ytterligare 20 minuter, eller tills en provsticka kommer ut ”o-kladdig”.
 4. Ta ut, låt svalna och servera! Min rabarbercurd passade fantastiskt fint men bara lite hackade/halvmosade jordgubbar kan jag tänka mig blir fantastiskt gott till denna cheesecake. Sommarhejhej!

Har du inte den lilla storleken av springform och vill du göra en större cheesecake? (”Normalstorleken” brukar vara 24 cm i diameter) Det går finfint, och i så fall dubblar du helt enkelt receptet. Glöm inte att förlänga gräddtiden bara, runt en 30 min på 125 grader + 40-50 minuter på 150 grader. Håll koll mot slutet; om den får för mycket färg kan man vilja lägga på lite folie sista minutrarna.

RB_JO_CHE2

Du kanske gillar

3 Kommentarer

Lämna ett svar