healthstories Inspiration och pepp Tankar om ting topslide Träning Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

Jag vill snacka om det där med gymhyffs

För någon vecka sedan var jag på gymmet och körde frivändningar (länk). Det var bara jag + ett gäng på 3 unga grabbar på gymmet, och medan en av dem utförde en övning satt de andra två och väntade vid sidan av. Mitt gym är inte värst stort och det finns i princip bara ett utrymme där man kan köra saker som mark, böj och frivändningar. Jag hade kört flera set så med lite koll på sin omgivning hade också dessa grabbar noterat det här, samt vad det innebär. Men icke. De placerade sin ”vilo-bänk” preciiis så att det blev omöjligt för mig att genomföra min övning.

Först bara vaggade jag omkring lite extra, tänkte att de ser väl snart att jag väntar, och kopplar själva att de faktiskt måste vila någon annanstans. Men nej. Så då försökte jag titta på dem, få ögonkontakt så jag kunde nicka på mina laddade vikter och eftersom jag alltså redan kört X antal vändningar skulle de snabbt gå ur vägen för ”justja hon frivänder ju här”. Men nej. Efter jag vet inte hur lång tid, men alldeles för länge, harklade jag mig högt för att få de två grabbarnas uppmärksamhet. De såg på mig som om de inte ens noterat att det faktiskt var en till människa med dem i rummet, och nej, inte ens förstod de tydligen vad jag ville. Så, jag insåg att jag behövde vara väldigt tydlig och pedagogisk, använda ord.

”Tja! Vet ni vad jag gör?”

De bara fortsatte stirra på mig utan att säga ett ord så jag fortsatte ”jag frivänder, vet ni vad det betyder?”

Fortfarande ingen reaktion. Jag nickade då först mot stången och sedan mot den ena av grabbarna, och förklarade;

”Det betyder att om inte ni flyttar er kommer ju den här stången, med sina pålassade 50 kilo, flyga upp och landa ungefär precis på ditt huvud. Min plan är att göra denna rörelse upprepade gånger, och även om jag verkligen inte VILL nocka dig så sitter du ju rätt himla dumt just där”.

Några tomma blink och ett par sekunder i tystnad, sedan flyttade de till bänken bredvid och jag kunde fortsätta med min träning. Men sådant där irriterar mig, det är störande. Jag tycker liksom bara att man kan öppna ögonen och ha lite koll på sin omgivning.

gymhyffs

Senare samma vecka lyssnade jag på Robban och Daniel (Fitnesspodden) som i ett nytt poddavsnitt pratar om just vett och etikett på gymmet, som Daniel sedan följde upp med ett blogginlägg på samma tema. Jag inser för övrigt absolut att jag nu misstänkt många gånger nämnt dem, Robban och Daniel alltså, de lär väl själva snart tro att jag har någon liten crush på dem… men alltså de ÄR ju så härliga! Jag gillar liksom människor som både har finurlig och underfundig humor OCH kan backa upp sina åsikter och påståenden med kunskap och fakta.

JAJA. Hur som helst – jag blev inspirerad och ville också snacka vett och etikett på gymmet! Det här tycker jag är gymhyffs:

Ha koll på vad som händer runtomkring dig
Ja, typiskt exempel är ju det jag skrev här ovan från dagen jag skulle frivända men inte kände för att smasha någon medvetslös på kuppen. Det kommer kanske som en överraskande nyhet för en del, men – du är inte ensam på gymmet. Scanna av läget, klampa inte bara framför/bakom/runt en människa utan att först försäkra dig om att denne inte är mitt i något och behöver det lilla utrymmet runt sig.

Städa efter dig
Helt allvarligt.  HELT ALLVARLIGT. Förutom självklarheterna som att man inte låter hantlar ligga på golvet mitt i rummet, eller lämnar 100+ kilo kvar på stången när man är klar med sina böj, så innefattar städ-biten även saker som svettorkning. Jag vill inte inleda mitt bänkpass med att torka främlingars svett (som dessutom kan komma från alla möjliga kroppsdelar), nej jag vill faktiskt inte det. Det tar en halv sekund – torka av bänken/utrustningen du använt när du är klar. Och lyft tillbaka dina hantlar. Gärna ihop så man hittar dem som par sen..

Använd rätt utrustning, och uppta rätt plats, till rätt övning
Den där ställningen/buren (så kallad ”squat rack”) är alltså till för benböj. Jaha du visste det? Visst är det väl märkligt att en del verkar tycka att det är enda tänkbara yta att köra bicepscurl på? Förutom att det ser för jäkla fånigt ut (jo, det gör faktiskt det) så är det sjukt irriterande. Sjukt.

Var trevlig
”Hej” – inte ett så väldigt klurigt ord alltså. Möter du någons blick, hälsa. Ett leende räcker. Alla har vi någon gång varit nya, antingen inom träningen och gymvärlden, eller bara i en ny lokal. Jag bytte nyligen gym själv och fick känna på den där osäkerheten i att inte känna någon. Känna sig lite i vägen vad man än gjorde och hur o-i vägen man än försökte vara. Jag blev löjligt glad när någon sa hej, det räckte liksom för att jag skulle känna mig inkluderad. Välkommen. Inte i vägen.

…men respektera att vissa inte vill prata
Att hälsa, med ord eller ett trevligt leende, är en sak – att konstant prata och rent utav störa någon i ett pass är inte ok. Det här tycker jag man ganska lätt känner av, när någon eventuellt inte är sugen eller har tid att snacka, exempelvis om hörlurarna åker i eller man inte får motfrågor tillbaka. Respektera det bara, och självklart är det helt okej att göra likadant själv! Ibland sätter jag i lurarna utan musik, bara för att markera att jag inte kan eller vill prata. Andra gånger är jag den som hörs mest och inte vill annat än ha trevligt mellan seten. Det är också okej, men det gäller återigen att ha koll på sin omgivning. Känna av läget.

Dela med dig – och kommunicera (aka inse att ingen kan läsa dina tankar)
Som sagt, du är inte ensam på gymmet. KAN du dela med dig av utrustningen utan att det påverkar ditt pass alltför mycket, gör det. Jag försöker ha lite koll på folk omkring mig när jag som nu de senaste veckorna ”tar upp” en stång upp emot 2 timmar varje pass. Verkar någon gå och snegla på stången och liksom vänta på att jag ska bli klar, så frågar jag helt enkelt vad personen i fråga tänkte köra och erbjuder mig att hjälpa till att lassa av/på så att vi kan dela stång. MEN – jag kan inte läsa tankar. Det kan mig veterligen ingen annan gymmare heller, så gå inte runt och var sur i tysthet för att någon har stången/vikten/maskinen du vill ha. Säger du inget kan ingen veta. Kommunicera, dela med dig och faktiskt – jättebra sätt att få nya kompisar!

Avbryt inte folk mitt under ett set
”Har du mycket kvar?” är visserligen en helt befogad fråga men inte mitt i ett set. Jag har då aldrig sett någon köra set länge än några tiotals sekunder, och det är faktiskt en tid man kan vänta. För att sen fråga. Står någon och pressar ut det sista kan en fråga likt den vara fruktansvärt störande och vad som får en att tappa fokus. Det är för övrigt också att avbryta när man lite ”smidigt” ska åla sig runt någon (som står mitt i sitt set) för att nå något. Jag vet inte hur många gånger jag stått och till exempel militärpressat, och någon lustig kotte ska in under mig på sidan för att nå en hantel eller liknande. Alltså på riktigt – ge mig typ fem sekunder så slipper jag bli störd och du riskerar inte att få 40 kilo i huvudet?!

Egentligen, tycker jag att det handlar om sunt förnuft. Det är egentligen precis vad gymhyffs är – sunt jäkla förnuft! Var trevlig, var uppmärksam på människor runtomkring dig, visa respekt och lämna inte till andra att plocka undan och städa efter dig. Ändå verkar en del lämna detta förnuft i omklädningsrummet när de äntrar gymmet, och plötsligt har man hamnat i någon slags hönsgård. Vilket väl inte hade varit en värst big deal om det bara varit just ”allmänt störande”, men faktum är att det kan bli riktigt farligt, för alla inblandade. Det är ofta vikter som kan göra rejäl skada om de flyger galet. Och trevligt vill väl alla ha det? Det borde ligga i alla gymbesökares intresse att gymmet blir en trevlig plats att vistas på. Så jag tycker gott man kan plocka med sig det där sunda förnuftet hela vägen in till vikterna.

Du kanske gillar

31 Kommentarer

 • Svara
  Emelie
  19 september, 2015 at 13:23

  Ehhh be alla gym out there att copy-pastea detta och sätta upp som ordningsregler. Vet inte hur många gånger typ en 10 kg hantel legat (ensam, inte i par) där typ 16 kg ska ligga. Vet inte hur många gånger jag fått damp och själv organiserat hela jävla hantelstället rätt för att någon visst tycker det är svårt med ”var sak har sin plats”. Gosh. Människor.

 • Svara
  Emelie
  19 september, 2015 at 13:23

  Ehhh be alla gym out there att copy-pastea detta och sätta upp som ordningsregler. Vet inte hur många gånger typ en 10 kg hantel legat (ensam, inte i par) där typ 16 kg ska ligga. Vet inte hur många gånger jag fått damp och själv organiserat hela jävla hantelstället rätt för att någon visst tycker det är svårt med ”var sak har sin plats”. Gosh. Människor.

 • Svara
  Anna
  19 september, 2015 at 14:00

  Word! 🙂 borde även appliceras på samhället i övrigt, dvs precis som du skriver, allmän hyfs och uppfostran. Man säger tack och varsågod, hej och hejdå, håller upp dörren om någon kommer precis bakom etc. Hur svårt kan det vara!

 • Svara
  Anna
  19 september, 2015 at 14:00

  Word! 🙂 borde även appliceras på samhället i övrigt, dvs precis som du skriver, allmän hyfs och uppfostran. Man säger tack och varsågod, hej och hejdå, håller upp dörren om någon kommer precis bakom etc. Hur svårt kan det vara!

 • Svara
  Marina
  19 september, 2015 at 14:15

  Bra rutet! I städa tycker jag också det ingår att återställa maskinen om du nu trixat runt och bytt en massa grejor, händer ofta tycker jag att jag får leta efter delar som fått fötter och sitter på en helt annan maskin…

  • Svara
   Nina
   20 september, 2015 at 16:03

   Som alla sprejflaskor man får leta som en galning efter för att kunna tvätta av maskinerna efter användning. Så står typ alla flaskor i samma hörn, där många avslutar sina pass, och ingen ställer tillbaka flaskan i början av gymmet. Suck.

 • Svara
  Marina
  19 september, 2015 at 14:15

  Bra rutet! I städa tycker jag också det ingår att återställa maskinen om du nu trixat runt och bytt en massa grejor, händer ofta tycker jag att jag får leta efter delar som fått fötter och sitter på en helt annan maskin…

  • Svara
   Nina
   20 september, 2015 at 16:03

   Som alla sprejflaskor man får leta som en galning efter för att kunna tvätta av maskinerna efter användning. Så står typ alla flaskor i samma hörn, där många avslutar sina pass, och ingen ställer tillbaka flaskan i början av gymmet. Suck.

 • Svara
  FitnessPodden
  19 september, 2015 at 17:33

  Kul att du gillar oss! Ditt inlägg var också en välbehövlig input i ämnet ) // Daniel

 • Svara
  FitnessPodden
  19 september, 2015 at 17:33

  Kul att du gillar oss! Ditt inlägg var också en välbehövlig input i ämnet ) // Daniel

 • Svara
  Jessica
  19 september, 2015 at 19:28

  Håller med förutom ”hej-delen”, min tid på gymmet är min egentid och vill bara vara med mig själv, otrevligt jag vet 😉 men samma sak när jag är ute å springer, är i min egen värld och pallar inte ta ur hörlurarna för att säga hej till alla jag möter … Alltså jag ler och nickar på gymmet om någon hejar när jag har hörlurarna i öronen, så mkt social kompetens har jag 😉 men det är grejen med hörlurar, när dem är inkopplade så menas det ”stör ej”

 • Svara
  Jessica
  19 september, 2015 at 19:28

  Håller med förutom ”hej-delen”, min tid på gymmet är min egentid och vill bara vara med mig själv, otrevligt jag vet 😉 men samma sak när jag är ute å springer, är i min egen värld och pallar inte ta ur hörlurarna för att säga hej till alla jag möter … Alltså jag ler och nickar på gymmet om någon hejar när jag har hörlurarna i öronen, så mkt social kompetens har jag 😉 men det är grejen med hörlurar, när dem är inkopplade så menas det ”stör ej”

 • Svara
  Karin Åberg
  19 september, 2015 at 20:12

  Superirriterande beteende! Det där med att folk har noll koll på vad som händer runt omkring dem tycker jag man stöter på lite varstans, och det är sjukt störande oavsett var det är. När det t ex är asmycket folk i mataffären så kanske man inte behöver ställa sin vagn på snedden i en gång medan man letar efter nåt i hyllan? Eller om man stöter på en bekant kanske man kan dra sig lite åt sidan när man pratar, istället för att alla som ska förbi ska behöva runda en? Fattar inte att det är så svårt!

 • Svara
  Karin Åberg
  19 september, 2015 at 20:12

  Superirriterande beteende! Det där med att folk har noll koll på vad som händer runt omkring dem tycker jag man stöter på lite varstans, och det är sjukt störande oavsett var det är. När det t ex är asmycket folk i mataffären så kanske man inte behöver ställa sin vagn på snedden i en gång medan man letar efter nåt i hyllan? Eller om man stöter på en bekant kanske man kan dra sig lite åt sidan när man pratar, istället för att alla som ska förbi ska behöva runda en? Fattar inte att det är så svårt!

 • Svara
  Jojje
  20 september, 2015 at 07:36

  Men… ingen video på det?
  Nä då sa du troligtvis inte något av det… hehe. 😉

  Vill man upplysa någon, så behöver det ju inte vara så avancerat som du målar upp det. Värsta pjäsen liksom.
  Det räcker med en mening. 🙂
  Världen är liksom inte emot dig Fanny, så att kriga i varje situation kommer inte att hjälpa.

  • Svara
   Nina
   20 september, 2015 at 16:06

   Som när jag stod framför naturgodishyllan här om dagen, stod på högra sidan, och på vänstersidan står en tjej och plockar naturgodis, och bakom henne står hennes kundvagn och kompis. Sen bara stannar de upp och typ stirrar på mig, för att jag är tydligen i vägen på högersidan. Var fasen ska jag ta vägen, om de står och blockerar hela vänstersidan med sina två kroppar och en kundvagn de av någon anledning ställt typ 10 cm från godisplocket? De kan ju göra som jag, och ställa ifrån sig vagnen längsmed hyllan bakom, men neeeeej. Folk har så lite vett i matbutiker. 🙁

   • Svara
    Nina
    20 september, 2015 at 16:07

    Svar till Karin Åberg. 😛

 • Svara
  Jojje
  20 september, 2015 at 07:36

  Men… ingen video på det?
  Nä då sa du troligtvis inte något av det… hehe. 😉

  Vill man upplysa någon, så behöver det ju inte vara så avancerat som du målar upp det. Värsta pjäsen liksom.
  Det räcker med en mening. 🙂
  Världen är liksom inte emot dig Fanny, så att kriga i varje situation kommer inte att hjälpa.

  • Svara
   Nina
   20 september, 2015 at 16:06

   Som när jag stod framför naturgodishyllan här om dagen, stod på högra sidan, och på vänstersidan står en tjej och plockar naturgodis, och bakom henne står hennes kundvagn och kompis. Sen bara stannar de upp och typ stirrar på mig, för att jag är tydligen i vägen på högersidan. Var fasen ska jag ta vägen, om de står och blockerar hela vänstersidan med sina två kroppar och en kundvagn de av någon anledning ställt typ 10 cm från godisplocket? De kan ju göra som jag, och ställa ifrån sig vagnen längsmed hyllan bakom, men neeeeej. Folk har så lite vett i matbutiker. 🙁

   • Svara
    Nina
    20 september, 2015 at 16:07

    Svar till Karin Åberg. 😛

 • Svara
  Lisa
  20 september, 2015 at 09:26

  Håller helt med angående det här med städning, blir galen när jag måste leta efter en hantel! Likaså att inte torka av efter sig och lämna alldeles svettigt, det är inte ok.

  Sen tycker jag det är kul om folk är trevliga, så klart, och ler och hälsar – men så länge ingen är otrevlig är det inte hela världen. Däremot det här med att folk är i vägen… det tycker jag faktiskt inte är svårare än ”Du, ursäkta, kan du flytta lite på dig?”. Många (och ja, oftast unga grabbar) som liksom är i sin egna lilla värld, men är snabba att maka på sig när man ber dem 🙂

 • Svara
  Lisa
  20 september, 2015 at 09:26

  Håller helt med angående det här med städning, blir galen när jag måste leta efter en hantel! Likaså att inte torka av efter sig och lämna alldeles svettigt, det är inte ok.

  Sen tycker jag det är kul om folk är trevliga, så klart, och ler och hälsar – men så länge ingen är otrevlig är det inte hela världen. Däremot det här med att folk är i vägen… det tycker jag faktiskt inte är svårare än ”Du, ursäkta, kan du flytta lite på dig?”. Många (och ja, oftast unga grabbar) som liksom är i sin egna lilla värld, men är snabba att maka på sig när man ber dem 🙂

 • Svara
  Nina
  20 september, 2015 at 15:47

  Det tycker jag gäller överallt. Det är SJUKT vad folk är dåliga på att uppmärksamma andra personer än sig själva. Jag har så otroligt många exempel från verkligheten, där folk bara totalignorerar alla andra, och varje gång blir jag förbluffad över hur fasen man kan vara så självcentrerad. Som när min sambo var ute och körde bil, kör i en kurva och måste panikgira till vänster, för till höger, dolda av kurvan står tre tonårstjejer och TAR SELFIES mot lövverket till höger om vägen. De står alltså MITT I BILVÄGEN för att ta selfies, utan någon som helst tanke på att det kan komma bilar körandes. Vad i hela helvete liksom?

 • Svara
  Nina
  20 september, 2015 at 15:47

  Det tycker jag gäller överallt. Det är SJUKT vad folk är dåliga på att uppmärksamma andra personer än sig själva. Jag har så otroligt många exempel från verkligheten, där folk bara totalignorerar alla andra, och varje gång blir jag förbluffad över hur fasen man kan vara så självcentrerad. Som när min sambo var ute och körde bil, kör i en kurva och måste panikgira till vänster, för till höger, dolda av kurvan står tre tonårstjejer och TAR SELFIES mot lövverket till höger om vägen. De står alltså MITT I BILVÄGEN för att ta selfies, utan någon som helst tanke på att det kan komma bilar körandes. Vad i hela helvete liksom?

 • Svara
  Johanna
  20 september, 2015 at 19:08

  Riktigt bra inlägg! Alltså helt ärligt, vad är det med folk och sakna sunt förnuft på gymmet, man blir verkligen galen på det! Men bra att du lyfte upp dessa grymma punkter på vett & etikett på gymmet! 🙂

 • Svara
  Johanna
  20 september, 2015 at 19:08

  Riktigt bra inlägg! Alltså helt ärligt, vad är det med folk och sakna sunt förnuft på gymmet, man blir verkligen galen på det! Men bra att du lyfte upp dessa grymma punkter på vett & etikett på gymmet! 🙂

 • Svara
  Hanna
  26 september, 2015 at 22:54

  Haha fast tränar man på gym i större städer så är det inte ett alternativ att heja på folk kors å tvärs 🙂 vill jag vara social när jag tränar så drar jag dit med en kompis, annars vill jag helst vara ifred med min musik i öronen 🙂

 • Svara
  Hanna
  26 september, 2015 at 22:54

  Haha fast tränar man på gym i större städer så är det inte ett alternativ att heja på folk kors å tvärs 🙂 vill jag vara social när jag tränar så drar jag dit med en kompis, annars vill jag helst vara ifred med min musik i öronen 🙂

 • Svara
  Carro
  1 oktober, 2015 at 13:10

  Amen på det eller nåt.

  Jag kan bli på pisshumör pga alla dessa som fan inte bryr sig om andra.
  Vet inte hur många gånger jag fått pausa mitt i en rörelse för att någon måste gå just precis där just då. För att jag inte vill skada den som måste gå där. Så istället kan jag skada mig själv.
  Gymmet blir ju trångt med alla maskiner, ställningar o folk, men det behöver ju inte vara så osmidigt som det faktiskt oftast är.

  O de där kompisgrupperna som måste ta upp all yta för att prata. O lägga mobilen på ena bänken, flaskan på en annan, o själv vara på andra sida rummet.

  Nä jag ska ha ett eget gym.

 • Svara
  Carro
  1 oktober, 2015 at 13:10

  Amen på det eller nåt.

  Jag kan bli på pisshumör pga alla dessa som fan inte bryr sig om andra.
  Vet inte hur många gånger jag fått pausa mitt i en rörelse för att någon måste gå just precis där just då. För att jag inte vill skada den som måste gå där. Så istället kan jag skada mig själv.
  Gymmet blir ju trångt med alla maskiner, ställningar o folk, men det behöver ju inte vara så osmidigt som det faktiskt oftast är.

  O de där kompisgrupperna som måste ta upp all yta för att prata. O lägga mobilen på ena bänken, flaskan på en annan, o själv vara på andra sida rummet.

  Nä jag ska ha ett eget gym.

 • Svara
  David
  10 november, 2019 at 04:49

  Och vad gör alla dessa gymägare, dom har ett ansvar, inte skulle du gå återkomma till elgitarren om du var tvungen att leta efter kaffebryggare bland dansarna eller dylikt, gymägare har ett ansvar att still så att folk sköter sig.

Lämna ett svar