healthstories Inspiration och pepp Resan Tankar om ting Vardagsuppdatering

Saker värda att mäta

min instagram postar jag en hel del ”före/efter-bilder”. Ibland är förebilden från tiden som gravt underviktig på 40-ish kilo, andra gånger är den från några år och många kilo senare när jag låg på runt 90 kilo. Ibland är det bara några månader mellan de olika bilderna och skillnaden för ögat kan vara marginell – vilket idag var precis min poäng.

9m12kg

”The scale can only give you a numerical reflection of your relationship with gravity”

För precis så är det. 12 kilo må låta mycket (ca 9 månader mellan bilderna) och självklart både känner jag och tycker att det ”syns” att jag ökat i vikt – men jag tycker inte att just vågen säger så mycket. Förutom just det citatet ovan fastställer, och det är liksom inte värst relevant för mig i dagsläget.

Även om de flesta nog egentligen vet det här, vet att vågen inte säger allt, så tror jag att en liten reminder då och då är både nyttig och välbehövlig. Därför fortsätter jag posta ”före/efter-bilder”, och till dagens kommer här ett par förslag på vad en kan mäta istället;

 • Räkna dina dagliga skratt
 • Mät mängden glädje det ger dig att göra det du älskar
 • Uppskatta vad du har, istället för att sörja vad du inte har

Själv äger jag inte ens en våg. Jag kan komma på ungefär femtioelvatusen saker jag hellre lägger pengar på, och lika många saker en våg inte kan berätta för mig. Vad vet väl en våg om min magkänsla eller åt vilket håll mina mungipor pekar? Vad vet väl en våg om hur jag utvecklats på gymmet eller hur många personbästa jag spräckt?

En våg vet en enda sak: min relation med gravitationen. Svaret är en siffra som inte mäter något av det jag egentligen bryr mig om, som inte säger ett uns om mitt faktiska välmående. Och i slutänden är det är trots allt just det jag tror att de flesta strävar efter – välmående. Det har faktiskt inte värst mycket med gravitation att göra, alls.

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Emmi - explorista.se
  22 juli, 2015 at 09:38

  Bra skrivet! Det är nog nyttigt att komplettera de där före- och efterbilderna med vettiga förklaringar, lätt att stirra sig blind på bara bilder annars. 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   23 juli, 2015 at 10:19

   Ja men precis, och värt att betona är ju också att man inte måste förändra alls. Det är liksom himla okej att vara nöjd. Det var jag både på före och efterbilden här, tex, och jag tycker faktiskt att just det är det absolut viktigaste.

 • Svara
  Emmi - explorista.se
  22 juli, 2015 at 09:38

  Bra skrivet! Det är nog nyttigt att komplettera de där före- och efterbilderna med vettiga förklaringar, lätt att stirra sig blind på bara bilder annars. 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   23 juli, 2015 at 10:19

   Ja men precis, och värt att betona är ju också att man inte måste förändra alls. Det är liksom himla okej att vara nöjd. Det var jag både på före och efterbilden här, tex, och jag tycker faktiskt att just det är det absolut viktigaste.

Lämna ett svar