Fredag igen (!) och veckorna bara rusar förbi. För tillfället hinner jag inte baka i närheten av lika mycket som jag har idéer till, tyvärr, och det som blir är oftast snabba godsaker att ha redo för fullspäckade dagar. När en bara vill ha något att slänga i sig mellan varven, liksom.
Den senaste tiden har det har dykt upp lite här och där, det där jordnötsmjölet. Inte så mycket som jordnötssmörs-substitut utan mer som smaksättare, i allt från fudge, hemgjorda questbars och kolor, till söta småkakor och blondies. Med bara någon matsked får bakverk och gotte en härlig ”cookie dough-smak” och ja, jag tokgillar!
I de här muffinsen ville jag inte ha så mycket nötsmak, men eftersom nötsmör av olika slag är en så grym fettkälla när man gör godsaker och jag ändå ville ha någon typ av ”smör”, improviserade jag lite. I skafferiet hittade jag en påse solrosfrön, och efter några varv i mixern hade jag plötsligt ett fint solrosfrösmör, perfekt att använda för en lite mer ”neutral” smak. Självklart kan man använda vilket nötsmör man vill, men ja, lika självklart påverkar det smaken.
4 st muffins:
- 1/2dl (25g) mandelmjöl
- 1 skopa (25g) vassle med någon typ av kolasmak (jag använde detta i ”salted caramel”) *
- 1 msk jordnötsmjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 2 msk kokossocker (eller sukrin gold)
- en nypa salt
- 12st flavdrops med toffee-smak (givetvis valfritt, men högt rekommenderat!)
- 1 ägg
- 1/2 dl mjölk
- 1 msk solrosfrösmör (eller valfritt nötsmör)
* har du inget ”kola-smakande” vassle kör på vanilj och smaksätt lite mer, tex med toffee-flavdrops
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ihop ägg, mjölk och solrosfrösmör (eller vilket nötsmör du nu väljer att använda) lätt, med en handvisp eller gaffel, bara så smöret löses upp och allt blandas.
- Tillsätt torra ingredienser och rör ihop till en smet. Smaka av med toffee-droppar eller eventuell annan smaksättning
- Fördela smeten mellan 4 muffinsformar och grädda i ca 12-14 minuter
Inga kommentarer