healthstories Inspiration och pepp Okategorierat Övningar RÖRLIGHET & STRETCH Träning Vardagsuppdatering

Skulderaktivering (övningstips)

Jag har ju snackat en del om rörlighetsträning den senaste tiden, och det är onekligen något jag både förstått vikten av (aka insett mina egna brister) och lagt en hel del tid på. Tid på att både läsa om rörlighet, samt att försöka förbättra min egen.

Jag vill kunna hantera min kropp. Jag vill inte att rörligheten ska vara det som begränsar mig, varken när jag tränar eller i min vardag. Jag vill inte ha ont och jag vill göra det jag kan för att ha så bra förutsättningar som möjligt, jag ihop med min lille kropp, vad vi än tar oss för. På gymmet och utanför. Längst ner i detta inlägg länkar jag några tidigare inlägg jag skrivit om rörlighet för den som är intresserad.

Dagens tema är något jag fick i hemläxa av min naprapat att jobba med – skulderaktivering. Har ni koll?

skulderaktivering3

Jag hade rätt dålig koll om jag ska vara ärlig. Så jag gjorde sådant där som jag allt som oftast gör; jag googlade. Jag kollade mina favoritnaprapaters instagramflöden och deras videos med övningar. Jag frågade varenda kotte jag sprang på vad de kör för skulderaktiverings-träning?

En övning som blivit en riktig favorit hos mig är den ni ser på bilderna ovan. Som ni ser en mycket liten rörelse, och den utmanar både ens bålstyrka och stabilitet.

 1. Stå i planka på raka armar. Tänk på bålen, den ska vara stum. Neutral rygg.
 2. (bild 1) Sjunk sakta ner genom att rotera skulderbladen inåt, som att du ska ”nypa ihop dem”.
 3. (bild 2) Skjut upp, sakta, genom att rotera skulderbladen åt andra hållet, dvs isär *

*Det kan vara lite klurigt att få till denna – det är lätt att bara runda ryggen. Mig tog det nästan en månad att ”fatta grejen”, daglig träning tills jag lyckades dra isär skulderbladen samtidigt som jag höll ryggraden rak under hela rörelsen.

skulderaktivering1skulderaktivering2

Några tidigare inlägg jag skrivit på temat rörlighet:

Du kanske gillar

5 Kommentarer

 • Svara
  Jess
  20 oktober, 2015 at 08:32

  Jag har också upptäckt vikten av rörlighetsträning under detta år, det är verkligen kul att se sina framsteg! Jag gissar att en av dina favoritnaprapater är Naprapatjonas på IG? Han följer jag slaviskt 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   21 oktober, 2015 at 07:06

   Precis, Jonas är grym tycker jag! 🙂

 • Svara
  Emmy
  20 oktober, 2015 at 13:48

  Vore toppen med tips på de där naprapaterna! 🙂

 • Svara
  Alexandra - starkochglad.nu
  21 oktober, 2015 at 09:14

  Vrålgillar den här övningen, att med precision och små rörelser få kontakt och komma åt precis det man vill med övningen och kroppen. Like it! 🙂

 • Svara
  Emmi i Barcelona - explorista.se
  21 oktober, 2015 at 17:03

  Bra tips! Har själv problem med ett skulderblad som sticker ut (ängelvinge, visst låter det bra?) och skulle behöva fler tips på övningar som rättar till det. Det här är en av alla bra övningar för det!

Lämna ett svar