Inspiration och pepp inspirationstories Myter Tankar om ting topslide Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

EN LITEN FUSKLAPP – för dig som älskar någon som mår lite extra dåligt ibland (DEL 3)

Totalt är det en lista på 11 punkter, jag har lagt till lite egna tankar kring varje punkt och delat upp punkterna i 3 inlägg. Det här är del 3 av 3 (del 1 och del 2)

fusklapp3

9: Förändring (även väntad sådan) kan vara svår
Alla har en bekvämlighetszon, ångest eller ej. Att gå utanför den zonen kan vara svårt även för den mest välanpassade, så det kan vara extra utmanande för den med ångest. Det här ska inte förväxlas med fördomen att de med ångest ogillar förändring eller att gå utanför bekvämlighetszonen, för de kommer förmodligen att växa när de faktiskt gör det. Det kan bara vara svårare för dem att göra det.

Det som brukar få någon med ångest att slippa undan sin ångest är när hen tillåts vara i sin komfortzon utan att något stort förändras omkring. När hen måste möta stora förändringar kan det ta längre tid än för ”andra” att lugna ned sig och komma tillbaka in i zonen. Kom bara ihåg att ha lite mer tålamod och förståelse för någon med ångest. De försöker, det gör de verkligen.

10: En person med ångest ignorerar dig inte med flit (inte alltid, i alla fall)
En del av att kontrollera ångesten är att kontrollera den inre monolog den medför. Ibland kan detta kräva mycket uppmärksamhet. De konstigaste sakerna kan starta obskyra tankeprocesser hos någon med ångest. Om personen helt plötsligt ”försvinner” ur samtalet finns det en god chans att hen tänker på något som precis sagts, eller försöker samla tankarna. Båda dessa saker kräver stor koncentration.

Det är inte ignorans, personen försöker förmodligen bara låta bli att bryta ihop framför dig. Du behöver inte fråga om hen är okej, och du behöver definitivt inte förhöra personen om vad du precis sagt. En person med ångest’s hjärna kan vara en krigszon ibland. Det händer att personen oväntat försvinner ur pågående samtal, och när hen inser att just det skett, känner personen skuld. Försäkra personen om att du förstår, eller i alla fall att det är okej, och om det som sades verkligen var viktigt kan du försiktigt ta upp det när hen verkar mer samlad.

11: En person med ångest är, precis som alla andra, fantastisk
Det är ju därför du älskar personen i fråga, eller hur? Ibland är det enkelt att fokusera på det dåliga, särskilt när det gäller psykisk hälsa, men en del av att överkomma det negativa är att minnas det fantastiska som kom före (och som kommer komma efter) problemet.

fusklapp31

Du kanske gillar

1 Kommentar

  • Svara
    Emelie
    18 november, 2015 at 15:36

    Har inget med inlägget att göra, men är nu sjuk för 7e gången i år… Halsont, förkyld och lite feber tror jag. FÖRSTÅR INTE hur jag kan bli sjuk hela tiden?? Har dock en liten teori; så fort jag sover lite någon natt och/eller de YTTERST få gånger jag inte äter något PRECIS efter ett träningspass, verkar det som att jag blir sjuk. Kan det vara så illa? Att så otroligt lite krävs för att jag ska åka dit igen? Tycker annars jag gör allt rätt; äter allt, äter tillräckligt tror jag (blir hela tiden starkare och går inte ner i vikt så antar att jag äter tillräckligt iaf), sover dock rätt dåligt men försöker få till 7-8 timmar men vaknar mycket om nätterna. Ska tävla i crossfit i februari men om jag ska bli sjuk hela tiden kommer det inte gå… 🙁 SNÄLLA hjälp?! Äter magnesium, D-vitamin, zink också.

Lämna ett svar