kitchenstories Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Tillbehör TILLBEHÖR & SALTA SNACKS

Polentachips med timjan och chili

Sedan mitten av oktober har jag haft ett inlägg hos Hanna sparat i en flik i min webbläsare. Tänkt att det där bara måste jag testa! Det tog mig alltså över två månader att få tummen ur och faktiskt testa – och då insåg jag mitt i framplockandet av ingredienser att jag saknade flera stycken. Typiskt.

Men när jag nu äntligen var på g kände jag att jag inte ville skjuta upp hela projektet igen, utan jag gjorde några ändringar efter vad som fanns hemma i skåpen och resultatet blev så-himla-bra! Mina byten från Hannas originalrecept blev att istället för chiafrö tog jag linfrö, och istället för bovetemjöl använde jag majsmjöl, som jag lämpligt nog fick en påse av i senaste The Healthy Box. Polenta, som är basen i chipsen, är ju italienska för just majs, så det kändes som ett bra alternativ. Jag kryddade mina chips med torkad timjan och chiliflakes, för av någon orsak kände jag att majs+timjan+chili skulle bli en fin kombo. Det blev det.

majschips2

POLENTACHIPS (en plåt)

Originalrecept från Hanna

Du behöver:

 • 2 msk linfrön + 6 msk vatten
 • 4 msk polenta
 • 2 msk majsmjöl
 • 1 msk fiberhusk
 • en rejäl nypa himalayasalt
 • 1 msk kokosolja (jag använde neutral)
 • 2 msk mjölk
 • torkad timjan (runt en 1/2 tsk kanske?)
 • en nypa (1/3 tsk?) chiliflakes

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175C.
 2. Smält kokosoljan, rör ner mjölken och ställ åt sidan att svalna.
 3. Rör ihop linfrön och vatten, ställ åt sidan.
 4. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
 5. Rör om i linfrö/vattenblandningen då och då tills du har en geléaktig massa.
 6. Blanda sedan ihop den geléaktiga linfrömassan med kokosoljemjölken och de torra ingredienserna till en jämn deg.
 7. Lägg degen på ett bakplåtspapper och platta till. Lägg ett till bakplåtspapper över och kavla ut degen så tunt och jämnt du kan (är den är tjockare i mitten är det lätt hänt att kanterna bränns vid, medan mitten inte blir färdiggräddad alls)
 8. Dra av det översta pappret och skär trekanter med hjälp av en kniv (eller en pizzaskärare)
 9. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills dom är gyllenbruna och krispiga. Låt svalna helt innan servering och skär eller bryt av chipsen.
 10. Förvara chipsen torrt och svalt.

majschips1

Du kanske gillar

3 Kommentarer

Lämna ett svar