BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept VEGAN

BROWNIE – ett basrecept { vegan | fyra ingredienser | socker- & glutenfri }

Letar du efter ett brownie-recept som…

…är enkelt och görs enligt ”allt-i-en-mixer-och-ner-i-formen”-principen?

… görs på endast 4-6 ingredienser?

… är både chokladig, kladdig och proteinrik?

… enkelt görs både sockerfri, glutenfri och 100% vegan?

Ja men i så fall har du det receptet här! Receptet som uppfyller samtliga ovan nämnda kriterier. Jag gjorde min första version (för ja, det kommer bli fler!) väldigt ”basic”. Möjligheterna att variera och smaksätta utifrån det är därför oändliga. Ett kalasbra basrecept, med andra ord!

Vad gäller valet av proteinpulver – jag körde här en mix av risprotein och min favorit när det kommer till chokladsmakande kasein, nämligen Tyngre’s ”kladdkaka. Självklart påverkar valet av proteinpulver slutresultatet; både konsistensen och inte minst smaken. Beroende på vilket proteinpulver du väljer, och hur sött det är, kan extra sötning vara på sin plats. Eftersom jag hade i risprotein (jag använder det här, som är raw & vegan) valde jag att söta med några skedar sukrin gold. Kokossocker tror jag annars skulle göra sig ypperligt i dessa brownies, då det ger en ljuvlig ”karamell:ig” smak!

För det här receptet rekommenderar jag just kasein, risprotein eller en mix av de två – inte vassle.

enkelbrownie22

ENKEL PROTEINBROWNIE

(basrecept, ger 4-6 brownies)

Du behöver:

 • 1 dl mandelsmör (min favorit)
 • 2 dl puré av mjukkokad antingen pumpa, sötpotatis eller morot (eller mosad banan! Eeeller en mix!)
 • 20g kasein i smaken kladdkaka (drygt 1/2 dl) OCH 2 msk risprotein med chokladsmak (13g) 
 • 3 msk kakao
 • sötning – jag använde 2 msk sukrin gold
 • 25g hackad choklad

Psst… några *notiser*:

 • jag använde mandelsmör – men självklart kan du använda något annat nöt- eller frösmör.
 • för det här receptet rekommenderar jag alltså inte vassle utan kasein, risprotein eller en mix av de två. 
 • beroende på vilket proteinpulver du använder och hur sött det är, så kan extra sötning önskas. Smaka av!
 • choklad är väl ”typ” valfritt… men eh, högst rekommenderat. Av uppenbara skäl. Egentligen inte alls valfritt, förresten. Klart en ska ha i choklad!!

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Micra eventuellt nötsmöret några sekunder, för att sedan lättare kunna röra ihop det med morotspuréen.
 3. Rör ner proteinpulver och kakao. Smaka av med sötning. Rör tills helt jämnt.
 4. Rör sist ner hackad choklad (och/eller valfria ”add-ins” så som hackade nötter)
 5. Ner med smeten i en bakform (jag använde en sådan här brödform i silikon, har du inte silikon bör du först fetta formens botten+kanter)
 6. Grädda i 16-20 minuter (jag gräddade min i 18) och låt sedan brownien svalna helt innan du skär upp bitar.
 7. Förvara i kylen.

enkelbrownie1

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Sanna
  15 januari, 2016 at 15:49

  Fast den blir inte vegansk med tyngres kladdkaka.. Risprotein är tyvärr inte jättegott.. Finns det något helveganskt recept du provat? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   15 januari, 2016 at 16:00

   Haha nej självklart blir den inte vegansk med kasein..? Jag skriver att den enkelt blir vegansk och givetvis menar jag då om man väljer ett veganskt proteinpulver. Exempelvis risprotein. Eller någon ”vegan blend”, som också finns av olika märken.
   Jag har massor av helveganska recept här i bloggen, vad letar du efter? 🙂 Just brownie? Bakverk? Sött? Mat? Snacks? Som sagt jag har massa så svårt att svara 😛

 • Svara
  J
  15 januari, 2016 at 16:30

  Ska GENAST testa!!

  • Svara
   Sanna
   15 januari, 2016 at 18:48

   Tänkte detta recept – men om du har förslag på godare proteinpulver 🙂 men annars bakverk utan dadlar/nötter – har du nått förslag jag kan kika på? ??

   • Svara
    Emelie
    17 januari, 2016 at 09:29

    Finns en sökruta högst upp till höger på bloggen – tips! 🙂

    Sedan framgår det inte riktigt om du söker ett vegansk recept utan dadlar/nötter, eller ett icke-veganskt. Om du inte söker ett veganskt recept; sök typ ”kaka” (eller ”choklad” eller vad som helst) där upp i sökrutan, så kommer alla, till det/de sökta ordet/orden relaterade, inläggen upp. Annars, om du söker ett veganskt recept, skriv t.ex. ”kaka vegan” (finns fler olika sökord, såklart, men jag provade bara snabbt att skriva in ”kaka vegan” och maaaaassa recept kom upp). Nötter går ofta att uteslutas/bytas ut (t.ex. mot frön, but –> Google), och likaså dadlar kan substitueras (ta hjälp av Google även här för förslag, jag provade nu att söka ”istället för dadlar”, för att se så att det kom upp något, och ja, bland annat russin, fikon och honung kom upp). Google är fett bra!

 • Svara
  Frida
  15 januari, 2016 at 21:12

  Åh du borde bli krönikör 😀 du skriver på ett så fruktansvärt bra och roligt sätt! Jag kan riktigt föreställa mig hur du säger orden. Himla kul att läsa din blogg 🙂

Lämna ett svar