Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Morgonstund MOUSSE, KRÄM & PUDDING RAWDESSERTER Recept Tillbehör Vardagsuppdatering

CHIA-SEMLA

Den 9e februari är det semmeldagen! Inför förra årets fettisdag tog jag bland annat fram ett recept på semmelpannkakor med vispad kokosgrädde och mandelkräm för Kung Markatta, och så gjorde jag en urgod semmelsnäcka med mandelmassefyllning och kokosgrädde. Två recept som delades flitigt på facebook och jag fick mycket fin respons från människor som testat och uppskattat dem lika mycket som jag själv. Så himla kul och ärligt talat med all rätt – tokgoda! Med andra ord; har du inte testat dem än rekommenderar jag dig att göra det i år!

Som jag skrev häromdagen serverar Sthlmraw en chia-semla. I lördags fick jag smaka en sådan – och blev genast kär. Jag som inte ens gillar chiapudding?! Receptet finns i deras bok Raw Fika, men när jag igår skulle googla snabbt om någon annan kreerat liknande gotte, kom jag ganska direkt till Marinas blogg… där hon redan förra året generöst delat med sig av receptet! Tjoho, gissa tusen gånger vad jag åt till förmiddagsmellis idag?

chiasemla2

När jag var klar med chian och mandelmassan, och skulle göra gräddkrämen, insåg jag att den mängden skulle kännas alldeles för futtig för min smak… Så jag dubblade receptet för gräddkrämen, och fick då vad jag tycker blir alldeles lagom med gräddkräm till den mängd chia och mandelmassa receptet ger.

De angivna måtten i receptet här nedan är dock enligt originalreceptet, som enligt Marina blir 3 portioner. Enligt mig blir det väl snarare 1,5 portioner… hehe. Men 1,5 ofantligt goda portioner!

Kardemumma-chia:

 • 1/2 dl chiafrön
 • 2,5 dl mjölk
 • 2 tsk kardemumma

→ Rör ihop och låt stå 30 minuter, rör om så chian fördelas ordentligt.

Mandelmassa:

 • 1,5 dl mandel (90g) *
 • 1-1,5 dl vatten
 • 1-2 msk flytande sötning (så som agave, honung, fibersirap)

* om du inte bryr dig om att få lite härligt crunch i din mandelmassa så går det bra att använda färdigt mandelmjöl. Men väg det i så fall – 1,5 dl hela mandlar motsvarar 90g mandelmjöl.

→ Mixa så slätt/crunchy du önskar din mandelmassa. Använder du mandelmjöl går det givetvis bra att bara röra ihop allt. Smaka av med sötningen.

Gräddkräm:

 • 60g cashewnötter (lite mer än 1 dl)
 • 1/2-1 dl vatten
 • 1 tsk sötning (så som agave, honung, fibersirap)
 • en knivsudd vaniljpulver
 • 1 tsk lucuma

→ Mixa till en slät grädde.

Ja och när du väl har alla tre delar klara gör du förslagsvis såhär:

 1. Lägg mandelmassa + kardemummachia + gräddkräm i en skål/bägare/kopp/whatever.
 2. Toppa efter behag, hackad mandel passar exempelvis ypperligt.
 3. Ät. Fascineras. Slicka skålen/bägaren/koppen/whatever.
 4. Konstatera att receptet bara blir cirka 1,5 portion och att det därför känns väldigt onödigt att spara en halv liten portion… det vill säga ät resten också och gör en ny laddning på en gång.

chiasemla1

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Rund är också en form!
  1 februari, 2016 at 20:27

  Alltså, jag måste erkänna: Jag är extreeemt skeptisk till det här. Men man ska inte säga hej förrän…. 😉

 • Svara
  Elin Ohre
  7 februari, 2016 at 19:01

  Åh herregud vad gott. Tycker inte om vanligt semla pga tycker inte om grädde eller torr bulle. Men smaken av kardemumma och mandelmassa är fantastisk, så det här faller mig helt i smaken!

 • Svara
  Lisa
  10 februari, 2016 at 07:02

  Jag åt denna till frukost imorse och måste säga att den var väldigt god! ? Tack så mycket för alla recept du delar och all inspiration du ger! 🙂

 • Svara
  winklan
  9 mars, 2016 at 18:58

  Jag äälskar semla som man köper på kondis men vill inte köpa pga onyttig osv… Så provade jag den här chiasemlan å den e ju makalös ? dock utan grädden, men den är helt imin smak utan grädden..Så nu undrar ju jag hur många kalorier det här receptet innehåller? Tack för en superblogg???

 • Svara
  NicholasBiggie
  6 juli, 2018 at 00:14

  Hi blogger, i’ve been reading your posts for some time and I really like coming back here.
  I can see that you probably don’t make money on your page.
  I know one cool method of earning money, I think you
  will like it. Search google for: dracko’s tricks

 • Svara
  BestFredericka
  23 oktober, 2018 at 01:07

  I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your
  traffic, you can earn additional cash every month.
  You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all
  websites), for more info simply search in gooogle: boorfe’s tips monetize your website

Lämna ett svar