Okategorierat Övningar STYRKA Träning Vardagsuppdatering workoutstories

Tvärtom-pass

Många av er har önskat fler inlägg om träning, bett om tips på övningar och allmänt frågat hur jag tänker kring det där med hur en kan lägga upp sina träningspass. Jag har testat lite olika, allt från hederlig ”en dag – en muskelgrupp”-upplägg, till RSR (Russian Squat Routine) till DUP (Daily Undulating Periodisation) till något som väl egentligen bäst beskrivs ”ta dagen som den kommer och gå på feeling”-upplägg.

Jag är igång och håller på att bygga, tja vad ska man kalla det… någon slags ”tränings-inspo-bank” (?) att samla inlägg och tips jag postat genom åren. Ungefär som mitt recept-index som numera finns här uppe i menyn, fast helt enkelt med träning och saker som rör träning. Eftersom jag har svårt att göra saker ”litegrann” är det rätt mycket jobb med en väldans massa material att gå igenom, samla ihop och sortera + att jag parallellt skapar nytt innehåll efter de specifika önskemål jag fått från er (tack igen för all input i inlägget där jag frågade er vad ni vill se mer av i bloggen, fortsätt gärna önska!) Medan jag fortsätter pyssla med det ”bakom kulisserna” kan ni kika på det jag skrivit tidigare, exempelvis skrev jag HÄR om några olika upplägg jag följt och vad jag tyckte om dem.


Men idag – idag tänkte jag tipsa om hur jag gör de där dagarna jag verkligen inte vet vad jag vill/orkar/känner för att träna. En del dagar är jag sugen på att göra precis allt och andra dagar… ja andra har jag exakt NOLL idéer. Beror idétorkan på trötthet eller att kroppen är sliten av något skäl brukar jag ta vilodag dessa oinspirerade dagar, men en del gånger är jag pepp på ATT träna, jag vet bara verkligen inte VAD. Eller hur. Det är mer hjärnan som inte pallar fatta beslut – kroppen är redo att arbeta. 

Dessa dagar passar det alldeles utmärkt att köra vad jag kallar för ett ”tvärtom-pass”. Det fina med tvärtom-pass är att en inte måste tänka ut ett helt nytt upplägg utan helt enkelt tar ett pass en kört förut, men vänder på det för att köra det i omvänd ordning. Så istället för att inleda med tunga set i en basövning och sedan gå över till isolerade ”småövningar”, så som många lägger upp sina pass, tröttar en först ut med kontakt-nötande för att sist gå på basövningen. Hela poängen blir således att vara rätt himla trött när det är dags för basövningen, och arbetsseten bör därmed köras med en betydligt lättare vikt ”än vanligt”, för att slippa onödig ökad skaderisk.

benochoklad

Igår hade jag en sådan dag när jag satt hemma i min soffa med en godisskål i knät och verkligen inte kunde komma på vad jag skulle träna. Men efter närmare 10 timmars lördagsjobb ville jag verkligen få till något, så tillslut bara gick jag ner till bilen och körde mot gymmet, utan plan men med tanken att ”det får bli vad det blir, och om inte annat mår min kropp alltid bra av lite foam rolling”.

Väl på plats kom jag på mitt gamla tvärtom-pass och valde att börja med bensparkar, som jag supersettade med liggande lårcurl. Många repetitioner, många set och så kort vila som möjligt mellan varven. Tanken var att avsluta med knäböj, men vet ni – den energin fanns inte. Utan jag övade lite på det förbannade handståendet som aldrig vill sig, rullade på foamrollern, och sedan åkte jag hem. Eftersom jag kört i princip uteslutande böj och mark i många många månader nu gjorde det mig gott att bryta av och köra något helt annat såhär.

Hur tränar du när du har dåligt med idéer men vet ATT du vill träna? 

Du kanske gillar

1 Kommentar

  • Svara
    Frida
    28 augusti, 2016 at 15:48

    Sådana där dagar blir det typ alltid bänk för mig, med rehabövningar i setvilan. Men jag har alltid ett par pass uppskrivna i mobilen som jag gjort tidigare när inspirationen fanns där, vid behov tar jag ett av dom, tänker inte så mycket utan bara gör:)

Lämna ett svar