I början av sommaren fick jag det geniala infallet att baka in en favorit [cheesecake] i en annan favorit [citronkaka] och resultatet blev minst sagt lyckat. Så när jag häromdagen skulle baka en morotskaka och började rada upp ingredienserna på köksbänken, slog det mig att det förmodligen skulle bli minst lika lyckat att istället för att toppa morotskaka med cream cheese-frosting, helt enkelt baka in en fräsch citronfrosting i en saftig morotskaka.
Said and done!
MOROTSKAKA MED FRÄSCH CREAM CHEESE-FYLLNING
{receptet är för kaka gjord i en form med 18cm i diameter}
Kaksmet:
- 200g vita bönor (kokta, sköljda och avrunna)
- 1 dl morotspure (skär morötter i slantar, koka mjuka, mixa)
- 2 hela ägg
- 2 äggvitor
- 2 msk kokosmjöl (jag använder fettreducerat kokosmjöl, vanligt bör funka lika bra)
- 2 msk strösötning, jag använde sukrin:1 (det går givetvis att använda annan strösötning eller vanligt strösocker)
- 2 msk fibersirap gold eller annan flytande sötning, så som agave eller honung
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 tsk kanel (börja med 1 tsk, och tillsätt ev. mer efter smak)
- 3/4 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/4 tsk salt
Cheesecakefyllning:
- 120g cream cheese
- 1 msk mjölk
- 1 äggvita
- skalet från 1 stor citron
- 4 msk (22g) vassleprotein med vaniljsmak, jag använde Tyngre Vaniljdrömmar
- 1 msk florsocker eller florsötning (jag använde sukrin melis)
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 165 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, fetta sidorna+botten av formen och ställ åt sidan.
- Förbered cheesecakesmeten: rör ihop cream cheese, mjölk, äggvita och citronskal. Se till att få bort eventuella cream cheese-klumpar. Rör ner vassle och florsocker och ställ sedan in i kylen så länge.
- Gör kakan: Skölj bönorna, gärna flera gånger, och låt rinna av. Mixa sedan ihop bönorna med morotspure, ägg och äggvitor till en slät smet.
- Tillsätt resterande ingredienser och mixa igen tills du har en tjock, jämn smet.
- Häll ca 2/3 av kaksmeten i botten av den förberedda springformen. Häll över cheesecake-smeten och bre försiktigt ut med en slickepott. Klicka/ringla slutligen den sista kaksmeten på toppen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter. Om du tycker kakan börjar få lite för mycket färg kan du lägga över en bit folie mot slutet av gräddtiden.
Två morotskaks-favoriter ur arkivet:
3 Kommentarer
Marja - Baka Sockerfritt
21 september, 2016 at 18:37Vilken härlig kaka, ser så god ut! Har för övrigt länge tänk att baka med morot igen (så länge sedan sist jag gjorde det), men inte kommit till skott. Måste!
Anela
21 september, 2016 at 19:13Åh underbart! Hur stor springform? Kram
roethlisberger
22 september, 2016 at 13:1518cm i diameter 🙂