Kolasås. Låt oss tala om vad kolasås gör.
Kolasås gör pannkakor, våfflor och glass bättre.
Kolasås gör stekta äpplen, popcorn och rostade nötter bättre.
Kolasås gör småkakor, cheesecake och pajer bättre.
Kolasås gör fruktsallad, caffè latte’s och varm choklad bättre.
Ja, kolasås gör helt enkelt det allra mesta lite bättre och lite godare.
Så. Nu när vi har konstaterat att kolasås gör allt lite bättre och lite godare – låt oss gå vidare.
Vidare till frågan; Vad gör kolasås lite lite bättre?
Salt. Salt kola är banne mig oslagbart. Framför allt, om den kombineras med choklad. Allra helst något riktigt kladdigt chokladigt.
Som en kladdig och chokladig brownie, till exempel. Fylld med nutella.
Det finns många sätt att göra egen kolasås, och de allra flesta är väldigt enkla. Min ständigt återkommande favorit är den här kolasåsen som bara kräver två ingredienser och som alltid blir lika bra. Men – den tar lite tid. När jag skulle göra den här brownien var klockan alldeles för mycket och framför allt mitt tålamod alldeles för obefintligt. Jag ville ha kolasås NU. Så jag chansade på att lite ändringar i proportionerna och val av basingrediens skulle skynda på det hela lite, vilket det också gjorde på bara några minuter hade jag en tjock och härlig kolasås!
När jag kommit såhär långt i min recept-skiss och var tokpepp på att sätta igång kände jag dock plötsligt… ”why settle?” Varför nöja sig med kladdig choklad och salt kola och nutella – när en kan ha mer.
Ett citat jag läst någonstans någon gång poppade upp i mitt huvud;
”Why settle for GOOD, when Better is available and BEST is achievable?”
Jag ville ha mer. Jag ville ha bättre. Jag ville naturligtvis ha bäst!
Jag ville ha mer än en kladdig brownie fylld med nutella och salt kola.
Jag ville ha något o-sött att väga upp den söta kolan med. Något som förhöjde smaken av choklad ytterligare ett snäpp, och jag ville ge hela härligheten lite mer ”djup”.
Kaffe, föll valet på. Bara lite, så att det tar inte över smaken, men ändå gör stor skillnad.
Det visar sig att choklad+nutella+salt kola+kaffe är en match made in heaven.
OKEJ OKEJ JAG SKA SLUTA BABBLA OCH GE ER RECEPTET.
En sista bara…
MOCHA SALTED CARAMEL NUTELLA PROTEIN BROWNIES
receptet ger 6-9 brownies (15×15 cm form)
Du behöver:
- 20g vassle proteinpulver med chokladsmak, jag använde Tyngre’s kladdkaka
- 25g (1/2 dl) kakao
- 12g (1,5 msk) fettreducerat kokosmjöl *
- 40g (3/4 dl) sukrin gold *
- 1/4 tsk vaniljpulver
- 1/4 tsk bakpulver
- 1/4 tsk bikarbonat
- en nypa salt
- 1 ägg
- 80g proteinpudding i chokladsmak (jag använde Barebells ”double chocolate”) *
- 50g Barebells hasselnötskräm *
Saltad karamellkaffe-sås:
- 2 dl grädde *
- 1/2 dl fibersirap gold (eller någon annan sirap)
- 3 tsk snabbkaffe
- 1/2 tsk salt
** angående ingrediensval **
- fettreducerat kokosmjöl? ”Vanligt”/icke fettreducerat funkar säkert lika bra.
- sukrin gold? Vill du byta ut föreslår jag en brun sötning (strö-variant) så som kokos- eller farinsocker. Ev lite mer än om du använder sukrin gold.
- Barebells hasselnötskräm? Självklart kan du använda vanlig nutella om du önskar.
- proteinpudding? Jag valde att använda proteinpudding dels för att undvika den syrlighet exempelvis yoghurt eller kvarg skulle kunna ge, samt för att få lite extra chokladsmak. Förmodligen funkar naturella alternativ, så som yoghurt/kvarg, men smaka av och söta ev. lite extra.
- grädde? Jag använde Milda mat extra 4%, men vilken grädde som funkar (även kokosgrädde/fullfet kokosmjölk). Tillagningstiden lär dock variera beroende på vilken grädde du använder.
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en liten ugnsform (15x15cm)
- Gör kolasåsen: rör ihop grädde och sirap i en liten kastrull, värm tills det börjar bubbla lite och sänk sedan värmen till låg-medel och låt det puttra där. Rör om med jämna mellanrum. När du har en lagom tjock kolasås (det går rätt snabbt, runt en 5 minuter eller så) tillsätter du snabbkaffepulver och salt. Rör så kaffet löses upp, stäng av värmen och låt stå medan du gör brownien.
- Rör ihop alla torra ingredienser till brownien i en bunke, ställ åt sidan.
- I en annan bunke, rör/vispa (för hand) ihop ägg, proteinpudding och hasselnötskräm.
- Vänd ner den torr blandningen pö om pö i ägg/choklad-blandningen medan du rör. Blanda tills du har en jämn smet.
- Häll ungefär 2/3 av smeten i den förberedda ugnsformen, och ringla över ungefär hälften av kolasåsen. Skeda slutligen över resterande brownie-smet och jämna eventuellt till ytan med baksidan av skeden. Det gör inget om inte all kolasås täcks.
- Grädda i ca 20 minuter, ta ut och låt svalna.
- Skär i bitar och ringla över resten av kolasåsen.
3 Kommentarer
Julia
15 februari, 2017 at 07:36OMG måste bara säga att hur gott ser inte allt ut som du bakar!!! Hejja dig!!!
Karin Fitness & Hälsa
16 februari, 2017 at 23:10Ljuvligt!
Lina
25 februari, 2017 at 14:44Jag ÄLSKAR kolasås. Så. Därför ber jag nu desperat om råd för att få till den där veganska varianten på kokosmjölk/grädde och honung! För jag har testat 3 gånger, i med ingredienserna i en kastrull som får stå och puttra i oändlighet (nästan). Varje gång skär den sig, och jag låter den koka länge länge för att den ”genomskinliga” vätskan ska reduceras, men till slut känns det som att det börjar brännas i stället. Hur gör du? Ska man i stället hälla av den överblivna vätskan/oljan? Ååå vill så gärna få till det!!
Du får väldigt gärna svara till min mejl, jag skulle bli superduperglad!
lina.strannegard@hotmail.com