Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Okategorierat Recept RÖROR, SÅSER & DIPPER Tillbehör

Att göra egen majonnäs – på 1 minut (jo, på 1 minut)

Här har jag gått hela mitt liv med en bestämd tro att jag ogillar majonnäs. Ogillar som i direkt avskyr, faktiskt. Varje gång jag köpt exempelvis en macka med någon slags fyllning har eventuella majo-spår i röran fått mig att grimasera illa. Så när jag nu i helgen skulle göra en kall sås innehållandes just majonnäs, kändes det onödigt att köpa hem en större burk av något jag aldrig skulle ha användning för, efter det jobb nämnda sås alltså var tänkt till. Jag googlade lite och förstod att en tydligen slänger ihop egen majonnäs på cirka ingen tid alls, och bestämde mig för att testa.

Några minuter senare (för ja det går verkligen löjligt snabbt) provsmakade jag min första hemgjorda majonnäs och blev minst sagt förvånad när jag insåg att jag gillade den. Den var inte bara ”ätbar”, vilket väl var ungefär vad jag hade hoppats på, i bästa fall – utan jag verkligen gillade den. Jättegod, var den, till och med!

majo2

MAJONNÄS – på 1 minut

receptet ger ca 1,5-2 dl majonnäs 

Du behöver:

 • 1 ägg
 • 2 tsk vitvinsvinäger (eller cironsaft)
 • 1 dryg tsk dijonsenap
 • 2 krm salt
 • 1 krm vitpeppar
 • 2 dl matolja eller rapsolja

Gör såhär:

 1. Ner med allt i en liten bunke.
 2. Placera stavmixer i botten, kör igång. Rör inte mixern från botten förrän allt är majonäs, då kan du köra lite upp och ned och runt sidorna för att blanda ner ev olja som ligger längs kanterna.
 3. Klart! Flytta över majonnäsen till en burk och förvara i kylskåp (där den håller ca 1 vecka)

Och vet du inte vad exakt du kommer vilja ha majonnäs till ska du hålla utkik i bloggen, goda recept kommer!

majo1

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Maid in the kitchen
  14 mars, 2017 at 11:28

  De gånger jag har gjort egen majonnäs har jag bara tyckt att allt smakar rapsolja – blää… måste testa med matolja och se om man får till en mer neutral smak! Det är annars jäkligt smidigt att göra majonnäs med stavmixer.

  • Svara
   roethlisberger
   16 mars, 2017 at 06:35

   Det är tydligen viktigt att inte använda kallpressad rapsolja, då den smakar mycket (och ”nötigt”). Och jaaa så sjukt smidigt!! 😀

 • Svara
  Jennie
  14 mars, 2017 at 12:22

  Jag har gjort vegansk majonnäs på kikärtsspad istället för ägg. Också väldigt gott (enligt mig som också brukar ogilla majonnäs).

 • Svara
  Kent Andersson
  23 oktober, 2019 at 17:35

  Jag har gjort majonnäsen nu i kväll den blev jättegod jag tackar för den🤗

Lämna ett svar