Träning

Ännu ett markpass (+ två nya favoritövningar för baksidan)

För drygt två veckor sedan skrev jag om ett träningspass bestående av 150 repetitioner knäböj, som jag blev inspirerad till att testa efter att ha lyssnat på Kenny Dahlström gästa Tyngre Radio. De 150 repetitionerna tog mig över 32 minuter att genomföra på första försöket, och när jag nu i veckan körde mitt fjärde böj-pass stannade jag klockan på 24.01. Jag gillar verkligen den här typen av ”lagom stora” träningsutmaningar; progression går som bekant att mäta på så många fler sätt än i kilon lyfta, ibland behöver en bara lite inspiration och nya idéer. Nu när benen har vant sig vid volymen (första passet vinglade jag ut från gymmet på ostadiga ben) finns orken att köra lite annat efter genomförda böj, och här brukar jag gå på feeling och helt enkelt köra det jag känner för för dagen. Vissa dagar har jag stått kvar i racket och kört några sett militärpressar, andra dagar har jag gjort någon mer benövning, och nu senast blev det några superset av favoriterna bicepscurl och triceps-pressar.


Men nog om knäböj! Idag tänkte jag skriva om ett annat nytt favoritpass, ett markpass. Också detta inspirerat av (eller rättare sagt: direkt följt av) Kenny, och precis som i knäböjspasset är det volym som gäller. Såhär:

  • 25 set – 4 repetitioner
  • arbetsvikt på 50% av 1RM
  • minutstart (=varje minut påbörjas ett nytt set)

Ang. minutstart: jag brukar göra så att jag kör igång klockan, lägger den så jag ser den bra, går till stången och när jag kör igång första setet noterar jag tiden. Om den tex står på 00.26 så vet jag att xx.26 varje minut ska jag köra igång ett set. Med det här upplägget innebär ett tempo med minutstart att 25 minuter senare har en lyft 100 repetitioner på 50%, vilket för min del betyder 7 ton lyfta. Svårslagen start på ett pass!

Precis som när jag kör böjpasset, brukar jag här efter genomförda mark variera lite vad jag gör mer; någon gång har jag kört olika dragövningar för rygg, men oftast fokuserar jag på baksida ben/rumpa/höftböjaren. Två av mina nya favoritövningar här är enbens- raka marklyft i cable och pull-through’s i cable. Sistnämnda har jag försökt mig på några gånger tidigare men aldrig riktigt känt att jag fått till, men skam den som ger sig! Lite testande av olika vinklar och avstånd och rörelseomfång osv osv så har jag alltså blivit riktigt förtjust i denna övning ändå!


TIPS: vill du se ett proffs genomföra pull-through och enbens-mark (i video) så rekommenderar jag dig att kika in Anna Nyman’s Instagram. Själv är jag ännu lite ”vinglig” så tror inte att en video från mig skulle vara till större hjälp, haha.. Men HÄR kan en se Anna köra enbens-mark, och HÄR pull-through.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar