LUNCH & MIDDAG TILLBEHÖR & SALTA SNACKS

Halloumifries med jalapenodipp

För snart tre (!) år sedan åkte jag och tre härliga, samt rätt galna, herrar till Köln för att besöka FIBO (aka mässornas mässa när det kommer till fitness & bodybuilding). Jag har många fina minnen från dessa dagar i Tyskland, men en sak som jag fortfarande pratar varmt och entusiastiskt om för alla som vill lyssna är vår sista middag. Vi besökte en japansk restaurang där vi var tjugonde minut la en beställning på fem små rätter var, genom den iPad som hörde till bordet – med andra ord fylldes bordet på med tjugofem nya rätter var tjugonde minut. Den kvällen blev jag förälskad i det japanska köket, och dessutom väldigt förtjust i hela app-systemet som användes. Just för tapas och den här typen av ”rullande” beställningar är det ju helt briljant! [de få bilder jag lyckades ta under kvällen]

Jag har sedan dess undrat varför det inte finns liknande app-restauranger här i Sverige. Det visade sig dock att det finns det ju visst – ända sedan 2012 har nämligen Pinchos funnits. Jag kände inte till dessa restauranger förrän nu i höstas, då Pinchos öppnade även här i Uppsala. Att det är en så kallad ”app-restaurang” innebär alltså att en bokar bord, kikar på menyn, beställer samt betalar i en app i telefonen. Det går att beställa mer hela tiden, såklart. Dessutom samlar en bonuspoäng för varje rätt en köper och betalar i appen, poäng som vid nästa besök kan nyttjas till gratistapas. Något jag personligen verkligen uppskattar med Pinchos app är det faktum att en ser bilder på alla rätter/drycker. Det gillar jag. Har ni besökt Pinchos?

Alltså. Det här inlägget skulle ju inte handla om vare sig japansk tapas eller Pinchos. Men det finns en förklaring till den något utsvävande inledningen. Vi åt nämligen på Pinchos förra helgen igen, och de hade några nya rätter på menyn. En av dem var halloumi fries, och de var så vansinnigt goda. Så goda att vi inte kunde sluta prata om hur vi måste prova att göra det hemma. Dagarna därpå åts det därför halloumi fries varje dag. Jag testade att göra dem på lite olika sätt, och två tillagningsmetoder stack ut som favoriter; att göra dem i air fryer eller på uppvärmd plåt i ugn. Allt blir som bekant bättre med sås, så till dessa fries gjorde jag en jalapenodipp. Den har jag för övrigt ätit till cirka allt sedan dess. Supergod!

HALLOUMI FRIES med jalapenodipp

(tillagade i ugn)

JALAPENODIPP:

  • 2 dl creme fraiche
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1/4-1/2 dl finhackad jalapeno (sådan där en köper inlagd och skivad, i burk, nivet)
  • 1/2-1 dl hackad färsk koriander
  • en skvätt saft från en lime
  • honung eller sirap (jag använde fibersirap pga ville ej ha honungssmak)
  • salt och peppar

Gör såhär:

  1. Eh, rör ihop ba.
  2. OK smaka av också.
  3. Klart.

HALLOUMI FRIES:

  • halloumiost
  • kokosmjöl (eller vetemjöl. Eller mandelmjöl. Helt enkelt – whatever mjöl du råkar ha nära till hands)

Såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och låt bli varm i ugnen.
  2. Skär osten i stavar. Vänd dem i mjöl.
  3. Ta ut plåten från ugnen och lägg snabbt på halloumistavarna.
  4. Grädda (”grädda” låter så fel i detta sammanhang men vad säger en annars?) stavarna i 8-10 minuter, vänd en gång och grädda (??) i ytterligare ca 8 minuter. Ta ut och servera genast med jalapenosåsen.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar