DIY-pyssel

Måla fram en rostig plåt – DIY ”photo boards”

När en fotograferar (inte minst när en fotar mat) kan bakgrund, underlag och omgivningen i sin helhet göra stor skillnad. Det finns små, väldigt användbara tricks för att skapa olika ”vyer” och omgivningar utan att behöva förflytta sig till nya miljöer och faktiska platser hela tiden. Sätt att skapa- och framför allt variera stämningen i en bild. Ett av mina favoritsätt att göra detta är att använda mig av så kallade photo boards.

Ja, på engelska kallas det alltså photo-boards, eller photography backdrops, och jag har inte riktigt hittat något svenskt ord som jag tycker är lika tydligt och deskriptivt. Men det är helt enkelt skivor en kan använda antingen som underlag att fota på, eller att ställa upp bakom motivet och således använda som bakgrund.

Idag tänkte jag visa er två photo boards jag gjort själv, och berätta lite om hur jag tänkt och gått till väga när jag gjort dem.

Ovan ser ni två ”boards” jag gjorde häromveckan och är väldigt nöjd med. När jag gjorde den vänstra ville jag få till en ”rostig plåt-look” (för jag gav tillslut upp den tydligen HELT omöjliga jakten på att hitta en sådan att köpa) och den högra ville jag göra mer åt sten/betong-hållet. Sistnämnda ser inte så diskret ut på bilden här, men som underlag vid close up-fotografi är den faktiskt väldigt ”lagom mycket” och gör bilden mycket mer spännande än vad ett enfärgat underlag hade gjort. Se denna bild som exempel.

För båda dessa boards använde jag samma ”metod” som när jag målade bordsskivan till mitt hallbord – dvs kökssvampsmetoden (eget ord). För den ”rostiga” skivan använde jag även en pensel, för att få ännu mer struktur. När det kommer till färger är basen för dem bägge matt akrylfärg i svart och vitt, samt grå ”structure paint” från panduro. Den ger dock inte så mycket struktur utan jag använde den främst som en grå färg.

På den ”rostiga” skivan använde jag även hobbylack i tre färger. De heter alla ”gloss” men i det färdiga resultatet försvinner det mesta av skimret i de andra färgerna. Jag använde två nyanser av grått/silver, och för själva ”rosten” en bronsfärg.

Så; skivan på bordet och en plastförpackning att ha färger i, en pensel och en kökssvamp. Först strök jag svart färg över hela skivan för att ha någon slags bas. På den ”rostiga” skivan ville jag även ha lite skrapmärken – sådana som gamla plåtar ofta har efter alla vändor i ugnen och saker som skurits upp på dem. Så jag rispade lite planlöst kors och tvärs tills jag var nöjd. Som sagt, det kanske finns ett ”bra” sätt att göra sådant här men tja, jag tänkte väl mest bara ”hur fel kan det bli?” och körde :)))

Sedan duttade jag på de andra färgerna (och mer svart, såklart) lite här och var, och arbetade in dem med runda rörelser med kökssvampen. För den ”rostiga” skrivan använde jag mig ibland av penseln för att dutta ut färgen, och sedan liksom ”fadeade” jag ihop nyanserna med svampen. Jag är verkligen SÅ nöjd med resultatet, älskar båda dessa skivor!


Jag har gjort fler egna photo boards, nästa gång visar jag er hur jag gjorde de här två;

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar