Det här är ingen vanlig toscakaka. För en klassisk toscakaka är ju en sockerkaka toppad med mandelglasyr (och en sådan har jag också i receptarkivet, HÄR). Men det här är inte en sådan. För det här är, enligt mig, snäppet bättre. Det är nämligen en toscakladdkaka. Det är lite som att mandelglasyren fortsätter hela vägen igenom kakan; det kommer ingen fluffig sockerkaka utan istället fortsätter kladdet. Och det tycker i alla fall jag är himla härligt!
TOSCAKLADDKAKA
receptet är för en springform med diametern 18 cm
Kladdkaka:
- 3 dl / 200g kokta, sköljda och väl avrunna vita bönor
- 1 dl /40g havregryn
- 2 msk fettreducerat mandelmjöl
- 1/3 tsk bikarbonat
- 1/3 tsk bakpulver
- en nypa salt
- 1 dl sirap eller honung, jag använde fibersirap gold
- 2 msk kokosolja
Tosca:
- 30g kokosolja eller smör
- 1/2 dl sukrin gold
- 1 msk sirap, jag använde fibersirap gold
- 1 msk fettreducerat mandelmjöl
- 1 msk mjölk
- 120g mandel
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en liten mindre springform.
- Börja med kladdkakan: Skölj bönorna ordentligt, gärna flera gånger, och låt rinna av.
- Mixa ihop bönor med resterande ingredienser till en slät smet. Häll över i springformen.
- Hacka mandlarna, ställ åt sidan. Rör ihop kokosolja, sukrin gold, sirap, mjöl och mjölk i en liten kastrull och värm tills det börjar sjuda. Låt sjuda i någon minut, dra sedan från värmen och tillsätt de hackade mandlarna.
- Häll toscasmeten över kladdkakan och grädda i ca 25 minuter. Ta ut åt och svalna.
2 Kommentarer
jes
7 juli, 2018 at 09:52åh måste provas! låter hur bra som helst 😀
Regina
8 juli, 2018 at 16:28Åh vilken fantastisk kaka! Måste bakas bums 😊