kitchenstories Kost Okategorierat RAWDESSERTER Recept TÅRTOR & KLADDKAKOR

Raw chokladtårta med lakrits & mango

Eftersom jag inte visste hur jag skulle spendera min födelsedag i år ville jag ”vara på säkra sidan” ifall att jag skulle få för mig att spontant bjuda in till födelsedagsfika. Att ”vara på säkra sidan” innebar i det här fallet alltså att ha något lite extra fint fika redo att duka fram. Obviously.

Det har blivit någon form av tradition att det på mina födelsedagsfikor alltid funnits minst ett raw-bakverk. Förra året gjorde jag bland annat en raw cheesecake med blåbär, kokos och lime, och året innan det en helt ljuvlig salted caramel macadamia raw cheesecake. Då det aldrig blev att jag bjöd in till någon fika detta år, eller ens firande min 24årsdag i någon större utsträckning, så var det ju himla klokt av mig att följa denna raw-tradition även i år, eftersom rawtårtor förvaras och håller i många månader i frysen. Nu har jag två härliga tårtor i frysen, och kan med andra ord lyxfika lite när jag vill!

rawlakchocmango1

Idag ger jag er receptet på den här helt galet goda tårtan med dubbla lager; choklad/lakrits + fräsch mango. Botten och ”smulet” på toppen är baserat på paranötter och får därför en kolaaktig söt smak, ihop med en rejäl dos kakao såklart, och en stor nypa salt. Den innehåller även två grönsaker men bara en väldigt liten mängd, så det går verkligen inte att ens ana spår av dem när man äter slutprodukten. Jag lovar.

För att lätt kunna skära upp portionsbitar gjorde jag denna gång min tårta i en normalstor brödform (jag har skrivit om den många gånger förr, men det är den här i silikon jag använder)

rawlakchocmango2

RAW CHOKLADTÅRTA MED LAKRITS & MANGO

ca 8-10 bitar

Botten:

 • 1,5 dl paranötter
 • 1/4 dl pumpafrön
 • 8 dadlar
 • 2 msk kakao
 • 2/3 tsk vaniljpulver
 • 1 tsk salt

Fyllning 1:

 • lite mer än hälften av de blötlagda cashewnötterna *
 • 1/2 liten zucchini, tärnad (75g)
 • 1/2 liten rödbeta, tärnad (40g)
 • 1/2 dl agave
 • 1 dl vatten
 • 3/4 dl kakao
 • 2 msk lakritspulver
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 3/4 tsk salt
 • 3/4 dl kokosolja (jag använde neutral kokosolja)

Fyllning 2:

 • lite mindre än hälften av de blötlagda cashewnötterna *
 • 1/2 LITEN zucchini (75g)
 • 1 msk agave
 • 1/2 dl pressad citron
 • skal från 1 liten citron
 • 3 msk mangopulver
 • 1/2 dl kokosolja

** blötlägg totalt 4 dl cashewnötter över natten **

Gör såhär:

 1. Kör alla ingredienser till botten i en matberedare till ett grovt, kladdigt smul. Tryck ut 4/5 i botten av en bakform och spara resten (att smula på toppen senare)
 2. Gör fyllning 1: mixa ihop nötter, zucchini, rödbeta, agave och vatten tills slätt. Tillsätt kakao, lakritspulver, vaniljpulver och salt och mixa igen tills helt slätt. Tillsätt sist kokosolja och mixa en sista gång till en jämn fin smet. Häll över den förberedda botten.
 3. Gör fyllning 2: mixa ihop nötter, zucchini, agave och saft+skal från citron. Tillsätt mangopulver och kokosolja och mixa tills helt slätt. Häll över chokladfyllningen.
 4. Smula över det sparade chokladsmulet och frys in.

TIPS: Ta fram tårtan minst 30 minuter innan servering, gärna ännu tidigare. Den här tårtan håller formen väldigt bra och blir bara ännu härligare och liksom ”tryfflig” om den får stå framme lite längre. Jag fotade min för tidigt, noterade jag när jag senare åt fotomotivet, då den bara blev bättre i konsistensen efter lite extra tid utanför frysen.

rawlakchocmango3

Du kanske gillar

1 Kommentar

 • Svara
  Victoria
  28 augusti, 2016 at 18:07

  Fantastiska smak kombinationer! 🙂

Lämna ett svar