Recept TÅRTOR & KLADDKAKOR

Marängtårta med mandel & citronkräm

Jag vet inte hur det är med er, eller var i landet (världen?) ni befinner er, men jag har verkligen fått vårkänslor denna helg. Här i Uppsala strålar solen och jag har varit på nästan lika strålande humör – för jag är äntligen frisk från min dunderförkylning OCH jag har tagit mig iväg till gymmet efter flera veckors uppehåll.

Dagens recept känns också som ett officiellt nu-är-det-banne-mig-vår-recept, för det är den perfekta desserten en vår- eller sommarkväll. Jag har för första gången i mitt liv gjort en marängtårta! Närmare bestämt en mandelmarängtårta, och mellan de nötiga bottnarna har jag ett lager fräsch citronkräm.

Det är väldigt enkelt att göra denna tårta, mandelmarängbottnarna innehåller bara tre ingredienser och likaså citronkrämen. Till just citronkrämen behöver en lemon curd, som en antingen kan köpa färdig eller göra själv, jag har till exempel ett jättegott och enkelt recept på sockerfri lemon curd.

Receptet ger ganska mycket citronkräm, men tro mig, gillar du citron kommer du älska denna kräm. Den är heeelt ljuvlig! Jag skulle utan problem kunna äta den som den är rakt upp och ned med sked, men måste säga att just kombon av nötig botten + fräsch citronkräm är himla fin.


Marängtårta med mandel & citronkräm

Marängbottnar:

 • 2 äggvitor
 • 1/2 dl + 2 msk sötströ, jag använder Nick’s ”Use Like Sugar”
 • 60g mandelmjöl / mald mandel

Citronkräm:

Gör så här:

 1. Börja med bottnarna: Sätt ugnen på 150 grader, och för att göra det enkelt att få till två lika stora bottnar; rita upp två cirklar med en diameter på ca 16 cm på ett bakplåtspapper.
 2. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.
 3. Tillsätt sötströ, rör om och fortsätt vispa till en blank och fast maräng (det ska gå att vända skålen upp och ned).
 4. Vänd försiktigt ner mandelmjölet och rör försiktigt till en jämn smet.
 5. Bred ut marängsmeten innanför dina uppritade cirklar på bakplåtspappret och jämna till. De ska vara ca 1,5 cm tjocka.
 6. Grädda i 15 minuter, håll koll de ska bara få lite lätt färg, ta sedan ut och vänd genast över på ett annat bakplåtspapper, och dra bort bakplåtspappret från bottnen.
 7. Låt bottnarna svalna på bakplåtspapper på galler.
 8. Gör citronkräm: Vispa cream cheese smidig. Vispa i grädde, lite i taget, till bredbar konsistens. Rör ner lemon curd och rör tills jämnt.
 9. Bred ett lager citronkräm på den ena botten, lägg på den andra botten och bre över resterande kräm, så du får en tårta. Toppa med vad du vill, jag klickade över lite extra lemon curd och toppade med rivet citronskal.

Du kanske gillar

1 Kommentar

 • Svara
  gun
  8 juli, 2020 at 10:09

  är det 1/2dl vanligt socker eller vad är 1/2 dl i marängen

Lämna ett svar