Träning Träningsövningar

Tre exempel på hur träning kan vara okomplicerad

Nu känns det som att jag varit skadad, haft ont och ägnat mig åt någon form av rehab-träning/”hålla-igång-men-inte-gå-sönder-träning” i flera år. Det är inte alltid lätt att motivera sig att träna när en inte kan träna som en vill, eller när precis allting gör ont. Så jag har fått tänka om en hel del och hitta nya sätt både att träna och att motivera mig till det. Jag tränar betydligt mindre idag än för något år sedan, istället för mina tidigare 6-8 pass i veckan kör jag nu runt 3(?) kanske. Jag har också märkt hur min hjärna inte vill samarbeta som tidigare, den mentala orken finns inte för längre pass utan numera håller jag alla pass mellan 40-60 minuter.

Ibland undrar jag om jag alls kan blogga om träning längre. I olika sociala flöden ser jag ”fitnessprofiler” som tränar på daglig basis, och som lika ofta tipsar om nya övningar. Kommentarsfälten fylls av den ena beundrande kommentaren om hens kropp efter den andra, och jag undrar som lite vad har jag att komma med här? Vill någon verkligen läsa om hur jag lyckas hålla igång med några enstaka pass i veckan? Sen slår det mig att de allra flesta är nog snarare i en situation liknande min egen. Skälen är kanske inte desamma, det kanske inte beror på skador, smärta eller psykisk ohälsa, men de allra flesta söker nog snarare inspiration till att i alla fall få till NÅT, i de luckor en har. Inte pepp/hets att träna satan varje dag. Så jag tänkte nog fortsätta tipsa och skriva träningsrelaterat med jämna mellanrum. Idag om hur en kan göra träning okomplicerad, tre exempel kommer här!


EXEMPEL 1: TRÄNA HEMMA.
Det låter kanske tråkigt och för mig tog det många år, ända tills den här sommaren faktiskt, att börja gilla den här typen av träning. Tidigare har jag tänkt saker i stil med ”äh det går ändå inte att lyfta tungt, då kan det va!” och istället struntat i det helt. Och nej, det kanske inte går att knäböja sina vanliga gym-vikter hemma, men det går att göra en himla massa annat – sådant som i alla fall jag aldrig tar mig tiden att göra när jag väl är på gymmet. Jag har tidigare bloggat två kettlebell-pass att köra hemma (HÄR och HÄR) och en magcirkel, också perfekt att träna hemma. Nedan kommer tre övningar jag gjorde under ett snabbt pass när vi var nere i Schweiz och för snåla att betala på det svindyra gymmet.

1: Hopp! Egentligen, hoppa hur du vill! Upp, fram, åt sidan, på ett ben eller två – bara hoppa. Jag hoppade upp på en bänk. Typ tio gånger sedan gjorde jag en annan övning innan jag hoppade tio till, osv. Enkelt!2: Raka enbensmarklyft. En personlig favorit, som jag kör en hel del i gymmet också. Både på gym och hemma använder jag lätta vikter, oftast 10 kilo, för annars upplever jag att jag tappar kontakten och inte riktigt har koll på vilka muskler som arbetar.3: Höftlyft. Jag gillar att köra denna mot en bänk, utan vikt med fokus på kontakt. Vill en, så kan en lägga en vikt av något slag på höften men personligen tycker jag inte att det är nödvändigt + att jag tycker det gör ont mot höftbenet.De här tre övningarna ingick i en liten cirkel jag gjorde, jag körde några varv och det var det. Inte komplicerat.


EXEMPEL 2: LYFT EN SAK MÅNGA GÅNGER
Det mest okomplicerade av allt okomplicerat – och kanske bland det allra roligaste också! Jag gillar som bekant att leka med siffror, och när jag inte vet riktigt vad eller hur jag ska träna är det alltid sifferlekar jag landar i, och inte sällan blir marklyft mitt val av övning. I förra veckan la jag fram en stång, arbetade mig upp till 80 kilo och sedan lyfte jag den 80 gånger. Uppdelat på 10 set med 8 repetitioner alltså. Marklyft är en rätt oslagbar övning när det kommer till att få ut så mycket som möjligt av en enda övning.

PS: gillar du inte mark men däremot sifferlekar och utmaningar? Testa den här utmaningen: 150 repetitioner knäböj på tid. Jag har kommit ner till 21.54 minuter nu, det var både hemskt och svinkul!


EXEMPEL 3: HÄNG OCH SLÄNG
Övningar där vi hänger är bra, och för många även svårt – vilket såklart är ännu större skäl att träna på det. Jag har ägnat hela pass åt enbart ”hängande” övningar, så som armgång, chins, toes to bar osv, och det går absolut att träna sig väldigt trött (och nöjd!) med enbart den typen av övningar. Det är också en bra komplement om en tex marklyft och vill göra ”nåt mer” men inte orkar ställa sig vid någon maskin – kör några set chins! Jag har fokuserat på exentriska den senaste tiden, dvs hållit emot på vägen ner. Så sakta jag bara orkat. 5 gånger 5 och jag är mer än nöjd!

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Malin
  7 september, 2018 at 11:13

  Gud vad bra! Less is more! Jag hade svårt att fatta detta tills en av de bästa pt jag haft äntligen lyckades mata in det i skallen. Tyvärr är världen fyllt med upprop om gör mer och mer och mer och LIIIITE TILL. Inte konstigt att våra kroppar och hjärnor inte hänger med. Vi har glömt att på sjunde dagen så vilade man…..
  Tack för en underbar blogg!
  Kram
  Malin

 • Svara
  Jes
  11 september, 2018 at 21:15

  Jag tycker verkligen att din blogg fyller ett syfte. Kontrast. Perspektiv och framför allt, inspiration och styrka.

Lämna ett svar