Vardagsuppdatering

Det där med privilegier och att ”unna sig”

Jag har skrivit om det förr men jag har verkligen fått aktivt jobba för att lära mig ”unna mig” saker. Småsaker ni vet. Sådant en inte behöver. Under en period hade jag inga pengar, eller ett hem för den delen, och även om det var flera år sedan nu sitter det kvar i mig, att inte spendera. Allt från prydnadssaker till hemmet till kryddor i spännande smaker till nöjen och fritidsaktiviteter — allt sådant var uteslutet för mig tidigare. Jag hade helt enkelt inte pengarna. Idag kan jag lägga pengar på nyss nämnda, ändå tar det emot. Jag dividerar alltid med mig själv i butiken, ”behöver jag verkligen detta? Är det nödvändigt?” Vilket det ju sällan är. Jag behöver inte fina prylar till hemmet, det är ju ändå bara jag som ser dem. Jag behöver inte de där extra sköna lakanen, de billigaste från Ikea duger, dessutom funkar ju de jag redan har, även om de har trettio hål och konstiga fläckar. Jag behöver inte fancy matgrejer, jag vet ju hur jag lagar billig mat.

Det här är ett lyxproblem, det är jag högst medveten om. Men precis som med alla privilegier tänker jag att det viktigaste är att en är medveten om dem. Samt, i den utsträckning det går, att en hjälper och står upp för de som är mindre priviligierade. Jag är vit, bor i Sverige, har pengar. Visst, jag är också kvinna, har funktionsnedsättningar och kroniska sjukdomar. Men jag är så jävla medveten om mina privilegier. Kanske är det därför det tar emot? Kanske är det därför jag inte gärna spenderar pengar. Unnar mig saker. För jag vet hur det är att inte kunna. Det är därför jag så självklart röstar vänster, även om det inte är det som gynnar mig personligen. För jag vet hur det är att inte kunna, och då måste vi som medmänniskor hjälpas åt. Det handlar om privilegier och de som har dem har ett jäkla ansvar att vara medveten om dem.

Okej, det här skulle ju inte handla om politik. Jag virrade visst iväg från det där med att unna sig. Jag har i alla fall varit, och är ännu, otroligt dålig på det. En sak jag tänkt mycket på att jag skulle vilja kunna göra oftare är äta ute. Dels för att jag älskar mat och att uppleva mat på det sättet, men också för det sociala och myset. Jag och J sa i somras att vi skulle göra det till en liten tradition att ta en middag ute varannan vecka. Det gick såklart åt helvete direkt. En gång hann vi äta ute, sen blev det inget mer. Sen kom Rut i höstas och livet bara snurrade på. För två veckor sedan tog vi tag i det igen, fixade hundvakt och gick ut och åt. Igår kom hundvakten igen och vi gick ut för middag på stan. Jag har inga förhoppningar om att det kommer bli av varannan vecka, men en gång i månaden eller så vore fint. Haha herregud, bara av att skriva detta känner jag penga-ångest.. Sådant slöseri med pengar Fanny! Men jag VILL kunna unna mig nåt. Varför är det så svårt för mig? Känner någon igen sig?

Igår åt vi i alla fall på ett thailändskt ställe här i Uppsala. Jag är ärligt talat lite trött på thaimat, då det var vardagsmat i mitt barndomshem när jag växte upp. Så jag valde en stor grilltallrik med fisk och skaldjur, utan speciellt thailändska smaker. Det var jättegott! Nästa gång vi går ut och äter vill jag besöka ett ställe som är franskt/asiatiskt. Har spanat in det stället en längre tid och är väldigt nyfiken.

Idag blir det en långpromenad med hundarna innan jag åker till Arlanda och sedan vidare till Schweiz. Min farmor har gått bort och jag åker ner för begravning. Så ingen nöjesresa direkt och jag stannar bara över helgen, men det ska bli fint att träffa familjen igen.

Du kanske gillar

7 Kommentarer

 • Svara
  Erika
  31 januari, 2019 at 10:22

  Tråkigt att höra om din farmor ❤

 • Svara
  Marcela
  31 januari, 2019 at 10:22

  Jag känner så igen mig, speciellt när det kommer till prylar. Känner inte att jag har ett behov av att köpa saker och spenderar stan aldrig pengar på mig själv. Har inte alltid haft det bra eller pengar för att göra saker.
  Däremot älskar jag mat, och lägger gärna mina pengar på god mat istället. Där ”unnar” jag mig något. Ut och äter eller lagar något lite lyxigare eller mängder av frukt.
  Men det tar tid att känna att det är okej, eller för mig gjorde det det, och tar självklart fortfarande emot. Kanske inte alla gånger när det kommer till mat, då jag och min kropp mår bättre så.

  Tack för en grym blogg och inspiration!

  • Svara
   Maja
   31 januari, 2019 at 17:35

   Helt med dig, har svårt att ens köpa en kaffe på stan för herregud det är ju nästan gratis hemma. Och har haft samma diskussion/mål med min man fast inte ens vågat tänka varannan veckan men en gång i månaden. Blev inget av med det. Men å andra sidan är en stor del därför att vi typ alltid sparar till nån resa… Och resa kanske man vill på för då är det lättare att unna sig? 🤔😂

 • Svara
  Li
  31 januari, 2019 at 12:08

  Så viktigt och bra inlägg! Jag känner absolut igen mig. Det enda jag ”unnar mig” numer när mammsledigheter och studietider är över är frisörbesök och hudvård vilket jag tycker känns lyxigt.

 • Svara
  Sofia
  31 januari, 2019 at 13:14

  Jag beklagar sorgen och hoppas ni får ta ett fint farväl! Och jag håller helt med dig, vi lever så kort tid här på jorden och att unna sig själv det man verkligen vill ha då och då är att säga ja till sig själv på så många fler nivåer, det är att säga att man är värdig – på många fler plan än just den enskilda saken. Och du är säkerligen mycket mer generös mot dina nära och kära, familj och djur – så varför inte vara lika generös mot den du ska leva med hela livet. Jag säger: ja! Mer unna oss!

 • Svara
  Ninns
  31 januari, 2019 at 22:09

  Jag önskar atr jag kunde tänka så ibland, att INTE spendera pengar. Gud vad mycket jag skulle spara. Jag tänker att det bara är pengar, jag lever här och nu och vill jag ha något då köper jag det. Jag lär inte ta med mig några pengar när dör så skit samma om jag spenderar dem. MEN såå mycket prylsr som man inte egentligen behöver, det hade jag gärna sluppit.

 • Svara
  Malin
  3 februari, 2019 at 17:03

  Känner såå igen mig. Mår dåligt ibland av detta för det tar så mycket energi av mig att stå och dividera om något jag skulle vilja köpa. Ibland kan det ta så lång tid i mitt huvud att jag bara för den skull skiter i det och går hem utan Det jag ville ha. Ibland försöker jag tre fyra gånger (olika tidpunkter alltså) men det slutar med samma sak. Tänk vad tid och energi jag lägger på att aldrig kunna unna mig. När jag väl kan så känns ser det som jag vunnit högsta vinsten…..
  Kram
  Malin

Lämna ett svar