Jag har ett par recept som jag ofta återkommer till. Recept som är perfekta basrecept, redo att tweaka till på något roligt sätt. Ett sådant recept är mina kikärtsbrownies. Jag har gjort dem med hasselnötskräm för ”nutella-smak”, jag har fyllt den med jordnötsbars (och en gång med browniebitar) – jag har till och med gjort blondies. Möjligheterna är oändliga när en har ett bra basrecept. Och mina kikärtsbrownies är verkligen GRYMMA.
Som ni säkert förstår har jag nu gjort ännu en version av dem, av kikärtsbrownies, och även denna gång vågar jag påstå att det blev en hit. Hur låter det med perfekt kladdiga chokladiga brownies, med en swirl av salt cashew- och kolasås på toppen?
KIKÄRTSBROWNIES med salt cashew- och kolasås
receptet ger 4 brownies
Brownie:
- 100g kokta kikärtor (ca 1/2 tetra/burk), väl sköljda och avrunna
- 60g cashewsmör, jag använder detta
- 4 msk (80g) Barebells kolasås (fibersirap gold funkar lika bra, eller Nicks nya fibersirap med honungssmak, se bild längre ner)
- 4 msk (28g) kakao
- 1/8 tsk bikarbonat
- 1/8 tsk bakpulver
- en rejäl nypa salt
Cashewkola-swirl:
- 2 msk (40g) Barebells kolasås
- 1 msk (15g) cashewsmör
- en rejäl nypa salt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en liten ugnsform (15x15cm).
- Skölj kikärtorna ordentligt, gärna flera gånger. Om du orkar; ”skala” dem, så du får bort den tunna hinnan.
- Mixa ihop kikärtor med cashewsmör, kolasås/sirap, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt till en helt slät smet.
- Bre ut smeten i den förberedda ugnsformen.
- Rör ihop kolasås och cashewsmör tills jämnt, salta efter smak, och häll sedan över browniesmeten. Gör ”swirls”.
- Grädda i ca 18 minuter, ta ut och låt svalna helt innan du skär upp i bitar. Gärna i kylen över natten. Förvara brownies i kyl.
Som jag skrev uppe i receptet kan en i själva brownien använda antingen kolasås från barebells, så som jag gjorde, eller fibersirap gold från sukrin alternativt nya sirapen från Nicks med smak av honung. För toppingen skulle jag dock rekommendera kolasås och inte sirap.
1 Kommentar
Lisa
13 maj, 2019 at 15:15Gjorde de här igår, det blev fantastiskt goda!!