MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept

Chokladkaka med mochafrosting

Egentligen bakade jag den här kakan en dryg vecka för tidigt. Den hade nämligen varit perfekt till min födelsedagsfika nästa vecka.

Jag menar det är en saftig kaka med kraftig kakaosmak, omsluten av en mocha-frosting. Hur lyxig låter den inte? Och hur festlig?! Perfekt när något ska firas! Nu fyller jag visserligen bara 27, det vill säga en rätt trist mittemellan-ålder, men som min pappas fru är noga med att säga varje år när jag fyller år; ”du fyller bara [insert number] en gång!”

Den må låta lyxig och festlig och allt det där, men tro inte att det är ett avancerat bak det här. Nej, det är en ”släng-allt-i-en-mixer-och-kör-ba”-kaka. Sådana kakor gillar jag. Det enda som är liite tråkigt och tidskrävande är att ”skala” kikärtorna, få bort den där lilla hinnan ni vet. För ja, kakans bas är kikärtor! Men, det kommer ju ingen som smakar den tro på om du berättar.

Jag hade en storslagen plan och bild i mitt huvud om hur jag skulle dekorera denna kaka…. jag såg framför mig hur chokladganache droppade ner längs sidorna… men jag fick inte till ganachen som jag ville. Så efter tre misslyckade försök och alldeles för mycket fin choklad i soporna fick det bli en enklare topping; pudrat kaffe och kakaonibs!


CHOKLADKAKA med mochafrosting

18cm i diameter

Kaka:

  • 200g kokta kikärtor, avrunna och sköljda (+”skalade”)
  • 2 hela ägg
  • 2 äggvitor
  • 2 msk sirap, jag använder Nicks sirap med honungssmak
  • 35g mörk choklad
  • 1 msk (15g) kokosolja
  • 3/4 dl kakao
  • 3/4 dl sukrin gold (eller annan brun sötning, så som kokos- eller farinsocker)
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk salt

Frosting:

  • 150g cream cheese
  • 100g kvarg
  • drygt 1/2 dl (30g) sukrin melis (eller vanligt flor socker)
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk snabbkaffepulver
  • 55g choklad

Gör såhär:

  1. Börja med frostingen: Smält chokladen försiktigt, rör ner snabbkaffe och blanda, ställ åt sidan.
  2. Vispa ihop cream cheese och kvarg i en bunke. Tillsätt sukrin milis och kakao och vispa igen. Tillsätt slutligen en smälta chokladen med kaffet och vispa en sista gång. Täck bunken och ställ in i kylen så länge.
  3. Gör kakan: Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform, och fetta kanterna+botten. Sätt ugnen på 165 grader.
  4. Skölj kikärtorna och pilla bort skalet/hinnan. Ja det tar lite tid men det är värt det. Mixa ihop kikärtorna med ägg, äggvitor och sirap till en slät smet.
  5. Hacka chokladen och smält försiktigt tillsammans med kokosolja. Rör ihop och låt svalna en aning innan du tillsätter chokladblandingen i bönsmeten. Mixa några snabba varv. Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa en sista gång så du får en jämn och fin smet.
  6. Häll smeten i den förberedda formen och grädda i ugnen i ca 22-25 minuter, till en teststicka kommer ut torr. Låt kakan svalna helt innan du skär upp och frostar den (låt den gärna övernatta i kylen).
  7. Skär kakan på längden så du får en under- och en överdel. Bre på cirka hälften av frostingen, lägg på överdelen och frosta ovanpå och runt. Toppa med vad du vill; ganache, hackad choklad, nötter, pudra över kakao…. jag pudrade över kaffe och strösslade över kakaonibs.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar