Jag
Botten till rulltårtan gör en genom att först vispa upp ägg med sötströ, sedan tillsätta en torr blandning innehållandes främst mandelmjöl och vassleprotein. Sedan häller en ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt, gräddar i några minuter och tada! Botten klar.
Fyllningen är bara min sockerfria flädercurd hoprörd med cream cheese. Den är ljuvlig!
Jag använder Nick’s strösötning ”Use Like Sugar” i detta recept, som jag tycker är en jättebra sötningsvariant när en vill ersätta socker; den mäter och väger som socker, och ger ingen märklig eftersmak.
RULLTÅRTA med flädercurdskräm & hallon
Rulltårta:
- 2 ägg
- 1/4 dl sötströ, jag använde NICKS Use Like Sugar
- 1 dl (36g) mandelmjöl, EJ fettreducerat
- 2,5 msk (12g) vassle proteinpulver i vaniljsmak, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
- 1/2 msk fiberhusk
- 1/2 tsk bakpulver
Fyllning & topping:
- 100g cream cheese
- 1 dl flädercurd
- hallon
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
- Rör ihop alla torra ingredienser till rulltårtan, ställ åt sidan.
- Vispa ihop ägg och sötströ i någon minut tills pösigt.
- Vänd ner den torra blandningen och vänd ihop till en jämn smet. Låt gärna stå och dra några minuter så det ”tjockar till sig”.
- Häll/bre ut smeten på bakplåtspappret, så du får en rektangel.
- Grädda i ca 12 minuter, se till att den är genomgräddad.
- Rör under tiden ihop cream cheese och flädercurd.
- Ta ut, stjälp över på ett annat bakplåtspapper, låt vila någon minut och dra sedan av det första bakplåtspappret.
- Bre över ca 2/3 av cream cheese/flädercurd-krämen, strössla över några hallon och rulla sedan ihop (från kortsida till kortsida). Vira in i plastfolie och lägg in i kylen i minst 30 minuter innan du skär upp, toppar med resten av krämen och lite mer hallon. Servera!
1 Kommentar
Jes
29 juli, 2020 at 22:03Sugen på att testa med kikärtsspad, men har inte mandelmjöl (och använder växtbaserade protein)… Kan det funka med annat mjöl tro, och typ risprotein, vegan blend eller soya?