Vi firade första advent med en riktig pangmiddag, vi åt nämligen nordisk poke bowl.
Poke bowl har blivit något utav en vardagsrätt här hemma vid det här laget. Vi brukar fylla våra skålar med ris, marinerad och ugnsbakad tofu, picklad rödlök, algsallad, gurka, mango och srirachamajonnäs. Såhär ser det ut.
Nu ville jag testa att göra en annan variant, med lite ”nordiskt” inslag. Detta gjorde jag genom att använda svenskt havreris i botten, sedan marinerade jag havrebit och hade i skålen ”rå” eller vad man ska säga. Jag gjorde också snabbpqicklad rödlök och fräste ett gäng champinjoner med vitlök och persilja. För att få lite grönt på tallriken slängde jag på en näve sojabönor också, och det nästan viktigaste av allt: såsen. Jag gjorde misomajonnäs, som helt enkelt görs genom att röra ner lite misopasta i majonnäs.
För den snabbpicklade moroten använde jag en snabbinläggning från Zeta (som jag fått hem i tidigare box från smakbox) som är supersmidig. En skivar bara vad-en-nu-vill-pickla tunt, täcker med inläggningen och ställer svalt någon timme. Såhär ser den ut:
NORDISK POKE BOWL
Havreris – koka enligt anvisningarna på förpackningen och låt svalna.
Marinerad havrebit:
- 2 pkt havrebit a 160g
- 4 msk risvinäger
- 4 msk misopasta
- 1 tsk japansk soja
Rör ihop marinad, tärna havrebit och låt ligga i marinad i kyl i någon timme.
Snabbpicklad morot:
- morötter
- snabbinläggning från Zeta
Skär morötter i smala strimlor och lägg i lag. Låt stå svalt i någon timme innan servering.
Stekta champinjoner:
- champinjoner
- vitlök
- färsk persilja
- salt och svartpeppar
Fräs champinjonerna med pressad vitlök. Krydda med salt och svartpeppar och rör ner hackad persilja sista minutrarna.
Misomajo:
- 3 dl majonnäs
- 1 msk misopasta
- 1 krm salt
Valfritt grönt till – jag serverade med sojabönor.
3 Kommentarer
a
29 november, 2020 at 19:14Hur kommer det sig att du inte annonsmärker dina inlägg? 🙂
roethlisberger
30 november, 2020 at 07:10Det gör jag när de är en annons, såklart.
Jes
30 november, 2020 at 16:10Ser supergott ut! Hade inte sett att det fanns ’boil-in-bag’ havreris -hur skiljer den sig från det ”vanliga” havreriset (enkelhet/smak/konsistens)?
Tänker att svenska ärtor borde kunna göra den snäppet mer nordisk (men blir ju lite annan smak) 😉