Recensioner

KOKBOKTIPS: ”Plåtmat” och ”Käka Grönt!” – två böcker av Julia Tuvesson.

Jag vet inte hur länge jag har följt Julia Tuvesson på Instagram (där hon heter tuvessonskan) men det är många år nu, redan långt innan jag övergick till att äta 100% vegetariskt själv. Julias kreationer i köket har alltid tilltalat mig; för det första ser exakt allt hon lagar helt ljuvligt ut, och för det andra verkade allt så enkelt att få till. Inga krusiduller liksom, bara gott käk. Jag säger ”verkade” för det tog mig ända tills nu, eller rättare sagt sommaren 2020, innan jag faktiskt provade att själv följa något av Julias recept. Sedan var jag hooked.

Till min födelsedag i augusti önskade jag mig hennes då utgivna böcker ”Plåtmat” och ”Käka grönt!” (under hösten släppte hon en tredje kokbok; ”Brynt smör”) och de fick jag. Under hösten och vintern har jag nu lagat mig igenom stora delar av böckerna och tänkte att det kanske vore på sin plats att ge er en liten recension och ett omdöme av de två böckerna!

Så fort jag fått böckerna började jag fästa små post it-lappar på de sidor vars recept jag lockades lite extra av. Det visade sig vara en väldans massa sidor det. Allt eftersom jag lagat recepten tar jag bort lapparna, men som ni ser har jag fortfarande många recept jag vill prova.


PLÅTMAT : Grönt i en långpanna

Denna har kommit att bli min favorit av de två böckerna. Det är riktiga allt-i-ett-rätter, som är både lätta att tillaga och smakar galet gott. De dryga 40 recepten (under kategorierna förrätter, huvudrätter, desserter, tillbehör och såser) varvas med matnyttiga guider, ersättningslistor och smakkartor.

Det första receptet jag lagade var en Halloumipytt med äpple- och senapskräm, ett recept som Julia publicerat själv HÄR. Typiskt jättegod sommarmat, så spara det receptet och laga i sommar!

En annan personlig favorit hos mig är Yoghurtmarinerad halloumikebab med potatis och pestokräm. Jag har gjort den flera gånger och jag skippar att göra pestokrämen till, tycker inte den behövs. Istället ökar jag mängden yoghurtmarinad så det blir lite mer ”sås” av den istället. Denna rätt är god året runt. Du hittar även detta receptet hos Julia, HÄR.

En till STORfavorit, pga löjligt enkel och ännu mer löjligt god, är Honungsglaserade rotfrukter på böndipp med soltorkade tomater. Denna har jag också hunnit göra flera gånger om, och jag förvånas varje gång över hur god böndippen är trots det simpla receptet. Fantastisk vardagsmat, som är både billig, enkel, snabb att tillaga och himla god!


Käka Grönt!: Tuvessonskans ultimata guide till skåpmat, brödmat, plåtmat och annat gott

Både i denna och i ”Plåtmat” slås jag av frånvaron av halvfabrikat. Själv använder och äter jag till exempel mycket vegofärs, inte minst för att det är ett så enkelt sätt att laga gamla bekanta rätter med köttfärs, och då går det oftast fint att bjuda även vegoskeptiker på den vegetariska varianten eftersom smaksättningen är densamma ”som vanligt”. Himla viktig poäng när en ska mätta barnmagar som är vana vid kött, så som vi har det här hemma varannan vecka. Sedan är jag inte så förtjust i baljväxter, om de äts rakt upp och ned ”som de är”. Men jag gillar att ha baljväxter i maten, till exempel i biffar, såser och röror. I de formaten älskar jag kikärtor och bönor och linser!

Hur som helst – inte i någon av Julias böcker ingår halvfabrikat, utan hon är fantastisk på att ett briljant sätt trolla med basingredienser; rotfrukter, baljväxter och en del ost. Jag har flera gånger blivit positivt överraskad över hur god maten jag lagat efter hennes recept blivit, trots att de ser så ”enkla” ut. Det är väl lite av charmen, I guess, just hur enkla recepten är.

Nu till några av mina personliga favoriter ur boken: deeeen här pastan alltså. Ja, det är halloumi igen, men jag älskar halloumi. Och jag älskar pasta. Rätten heter Citronpasta med dill, rostade mandlar och halloumikrutonger och köper du boken är detta ett must-try-recept!

Jag har lagat betydligt färre av recepten i denna bok än i Plåtmat, men på min att-prova-lista står bland annat denna rätt; Daal med brynt smör, granatäpple och koriander.

Och och och!!! Halloumiråraka med kronärtskocksröra. Jag har ätit halloumivåfflor en gång, vilket i princip bara var riven halloumi i ett våffeljärn, och det var svingott. Jag tänker mig att detta är något liknande, och kronärtskocksröra låter ju också helt magiskt gott. Så, denna ska testas ASAP också.


Innan jag började skriva detta inlägg hörde jag av mig till Julia för att fråga om det var okej att jag dela med mig av ett recept ur en av böckerna till er här. Det sa hon att det var och jag bestämde mig för att testa Zucchini- och quinoabiffar, ur Plåtmat. I boken serverar Julia biffarna med pitabröd och fänkålstzatziki men vi valde att tärna potatis och tillaga i ugnen tillsammans med biffarna. Till gjorde vi en vanlig tzatziki, mest för att vi båda verkligen gillar det.

ZUCCHINI- & QUINOABIFFAR (4 port)

ur boken Plåtmat av Julia Tuvesson

Biffar:

 • 2 dl kokt quinoa
 • 2 dl urkramad grovriven zucchini (ca 1/2 normalstor zucchini)
 • 3 ägg
 • 1 burk soltorkade tomater i olja (à 190g), finhackade
 • 150 fetaost
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1-2 dl finhackad basilika
 • 1,5 dl ströbröd
 • olja, tex från de soltorkade tomaterna
 • salt och svartpeppar

Fänkålstzatziki:

 • 1/2 fänkål, tunt hyvlad
 • 2 tsj´k citronsaft
 • 1,5-2 dl grekisk yoghurt
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1-2 tsk honung
 • salt och svartpeppar
 • olivolja
 • dill från fänkålen eller mynta

Gör så här:

 1. Blanda alla ingredienser till biffarna (utom ströbröd). Ha i ströbröd lite i taget tills du har en formbar smet. Låt smeten vila i kylen i 15 minuter och gör under tiden såsen. Värm också upp ugnen till 200 grader.
 2. Fänkålstzatziki: Hyvla fänkålen tunt, gärna med mandolin. Lägg i en skål tillsammans med citronsaft och salt och låt dra i ca 10 minuter. Krama ur så mycket vätska du kan och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med honung, salt och peppar. Ringla olja över tzatziki före servering och toppa med fänkålsdill.
 3. Forma biffar av smeten och lägg dem på en klädd plåt.Ringla över lite olja. Om du vill servera biffarna med potatis, så tärnar du den och lägger intill biffarna på plåten. Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills biffarna är genomstekta och har fått en fin färg. Om du serverar med pitabröd lägger du in dem i ugnen sista minutrarna så de värms.

PS: jag gjorde några ändringar i receptet, utöver att jag alltså serverade biffarna med potatis och vanliga tzatziki istället för pitabröd och fänkålstzatziki. För det första lyckades jag inte hitta quinoa butik (?!) men jag hade en bulgur- och quinoamix hemma så jag använde den istället för quinoa. Det gick finfint. För det andra var jag bombsäker på att jag hade fryst, hackad basilika i frysen (för det har jag alltid) men tydligen inte. Jag hade däremot 5 (ännu mer ?!?!) byttor fryst persilja, så jag fick helt enkelt använda persilja istället för basilika. Det blev jättegott!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

  Lämna ett svar