Recept Vardagsuppdatering

Veterinärbesök, feministisk konst, boktips, julmys och Buddha bowl

De senaste veckorna har jag ägnat mycket till åt att oroa mig över Rut. Hon var plötligt halt en kväll för några veckor sedan, och i måndags hade vi äntligen tid hos veterinären. Det verkar som att korsbandet är skadat, men hur illa vet vi inte ännu. Min lilla tjej, som trots smärta och tråkiga dagar bestående av bara vila, är lika glad och mysig som alltid. Hos veterinären delade hon ut pussar i vanlig ordning och fick mycket beröm för sitt trevliga temperament.

Dagen innan veterinärbesöket var jag på kreativa feministers julmarknad, där jag bland annat köpte två prints av två av de coolaste och klokaste kvinnorna jag vet; Natashja Blomberg och Fanny Åström. Såhär fint hänger de här hemma nu:

I veckan fick jag också hem en liten bok, närmare bestämt en diktsamling: Ångestens mamma, en diktsamling om psykisk sjukdom och vardagsångest. Skriven av min fina vän Christian Dahlström, som ju driver podden sinnessjukt, ni vet. Och har skrivit andra böcker som jag tipsat om förut (min favorit är ”Kalla mig galen”). Den här nya diktsamlingen kan du antingen googla dig till, eller köpa direkt hos Christian HÄR (där kan du få den signerad också!)

Igår fick vi äntligen upp julgranen också! Och inte minst de över 50 meterlånga ljusslingorna som jag kämpade länge med haha. Men visst blev det fint?! Jag tror jag ska pynta den lite mer, det vill iallafall M att jag gör, även om jag faktiskt gillar den såhär… med bara ljusen liksom. Tycker det blev fint. Men jaja, några kulor och rosetter kommer nog upp senare idag.

Rut höll mig såklart sällskap medan jag höll på med granen. Hon är om möjligt ännu lite mer efterhängsen än vanligt, nu när hon inte gör något om dagarna. Jag får inte vara ifred en minut. Men det gör mig ingenting, hon är världens bästa så jag välkomnar alltid hennes sällskap.

Och slutligen, gårdagens middag. Wow! Så himla himla gott. Och enkelt! Buddha bowl. I botten hade vi baby spenat, och på det själva maten, vilket var ugnsrostad sötpotatis, blomkål och kikärtor. Gott kryddade naturligtvis! Och självklart (!) en jättegod sås på tahini över det hela. Och en halv avokado till. Recept under bilden.

  • Sätt ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  • Tärna sötpotatis, lägg på plåten och ringla över lite olivolja och salta. Blanda. In i ugnen 10 minuter.
  • Under tiden; blanda ihop 2 tsk spiskummin, 2 tsk paprikapulver, 2 tsk salt, lite nymald svartpeppar, 2 tsk honung eller sirap och 2 msk olivolja i en stor bunke.
  • Bryt ner 1 litet (eller 1/2 stort) blomkålshuvud till buketter och ner i marinaden. ner med 1 tetra kikärtor också. Blanda väl.
  • Ta ut plåten ur ugnen, och lägg blomkålen och kikärtorna intill potatisen. Skär också en rödlök i klyftor och sprid ut på plåten. Om i ugnen igen i 20 minuter.
  • Gör under tiden såsen: mixa ihop 6 msk tahini, saften från 1 lime, 2 msk honung eller sirap, 4 tsk japansk soja, 4 msk vatten, salt och svartpeppar.
  • Servera och njut!

Nu ska jag ta tag i den här lördagen, hoppas ni får en fortsatt fin helg!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar