Jag fortsätter mitt samarbete med apohem.se och idag tänkte jag bjuda er på en av mina absoluta favorit-rawrätter, nämligen raw tacos. Ska en bjuda någon som är skeptisk till raw mat så är det här rätten att bjuda på, det blir så himla gott!
Min raw tacos-tallrik består av följande godsaker:
- raw nöt-färs
- raw cashew-gräddfil
- tomatsalsa
- picklade rödlök
- avokado
- grönsaksblandning med majs, gurka och tomat
Det kanske ser ut- och låter avancerat att göra raw tacos, men i själva verket är det löjligt enkelt. En behöver en bra mixer och en matberedare, och lite tid, that’s it! Såsen, som är helt ljuvlig för övrigt, görs på två sekunder i mixern, och samma sak med nötfärsen som en gör i matberedare. Bara ner med ingredienserna och kör! Hacka lite gurka och tomat och blanda med majs, skiva upp en avokado och bygg sedan din raw tacos-tallrik som kommer charma alla som smakar.
Basen i själva nöt-färsen är valnötter, och i cashew-gräddfilen är det (såklart) cashewnötter. Jag använde här ekologiska nötter som jag klickat hem från apohem.se och när det gäller just raw mat är min upplevelse att kvalitén på nötterna spelar extra stor roll. De ska vara naturella, orostade och gärna ekologiska.
RAW TACOS
cirka 2-3 portioner
”Nöt”-färs:
- 3 dl valnötter, jag använde ekologiska från apohem.se
- 1 morot, skuren i slantar
- en rejäl näve färsk koriander (jag använde några msk hackad fryst)
- 1 liten vitlöksklyfta
- 2-3 tsk spiskummin
- 2-3 tsk tamari
- 1-2 droppar liquid smoke
Gör såhär:
- Kör allt i matberedare till ett grovt smul – det ska helt enkelt bli ”färs-konsistens”.
Cashew-”gräddfil”: (ca 3 portioner)
- 2 dl cashewnötter, jag använde ekologiska från apohem.se
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1/2-1 tsk salt
+ vatten till önskad konsistens
Gör såhär:
- Blötlägg cashewnötterna. Om du har tid några timmar, annars duger en halvtimme, du får bara mixa lite längre.
- Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna.
- Mixa ihop alla ingredienserna till en slät sås.
Tomatsalsa:
- 1 ask körsbärstomater
- 1 liten vitlöksklyfta
- en liten näve koriander
- salt
- svartpeppar
Gör såhär:
- Kör allt i matberedare tills ”chunky”.
Picklad lök:
- rödlök
- äppelcidervinäger
- sirap
Gör såhär:
- Skiva rödlöken tunt på mandolin. Häll över äppelcidervinäger så att all lök täcks, ringla över lite sirap. Blanda ordentligt och låt stå – löken blir bara mer rosa och vacker ju längre den får vila i kyl.
PSST! Vill du också klicka hem lite godsaker (eller kanske hudvård eller receptfria läkemedel eller något annat) kan du använda koden fanny15 för att få 15% rabatt (giltig till och med 2018-11-30)
Inga kommentarer