Jag vet vad du ska baka i helgen!
Klassiska pepparkakssmaker i formatet: kladdig blondie, kombinerat med en saltad kolafrosting… det är en himla bra kombination kan jag tala om!
Den här blondien är smakar verkligen JUL, och den salta kola-frostingen är pricken över i, och gifter sig superfint med pepparkakskryddorna i blondien.
Frostingen görs på några få ingredienser; kokosolja, en liten skvätt mjölk, en nypa salt, sukrin melis och kolasås. Den blir lagom mjuk att enkelt frosta blondiesen med, för att sedan bli lite fastare om du förvarar dem i kylen.
PEPPARKAKSBLONDIES med salt kola-frosting
receptet ger 4 blondies
Du behöver:
- ca 95 kokta kikärtor (drygt 1/2 tetra/burk), väl sköljda och avrunna
- 45g mandelsmör
- 4 msk sirap, jag använder fibersirap med honungssmak från Nicks
- 3 msk (24g) havremjöl
- 1/8 tsk bikarbonat
- 1/8 tsk bakpulver
- en rejäl nypa salt
- 1 tsk kanel
- 1 tsk pepparkakskryddor
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skölj kikärtorna ordentligt, gärna flera gånger. Om du orkar; ”skala” dem, så du får bort den tunna hinnan.
- Mixa ihop kikärtor med mandelsmör, sirap, havremjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kanel och pepparkakskryddor till en helt slät smet.
- Bre ut smeten i en form (15×15 cm) och grädda i ca 18 minuter.
- Ta ut och låt svalna innan du skär upp i bitar. Förvara blondies i kyl.
Salt Kola-frosting:
(receptet ger lite extra frosting, räcker till 2 batcher blondies)
- 22g kokosolja
- 1 msk mjölk
- 1 msk kolasås, jag använde Healthyco
- 1 dl + 5 msk sukrin melis (eller vanligt florsocker)
- salt efter smak
Gör såhär:
- Värm kokosolja och mjöl i micro, bara så oljan smälter.
- Rör ner kolasås.
- Rör ner sukrin melis, lite i taget, och smaka slutligen av med salt.
- Frosta blondien
3 Kommentarer
Therese
1 november, 2019 at 10:47Hej Fanny🙂 Så gott det ser ut! Ska bakas idag😊 Jag hade tänkt göra sockerfritt marshmallow fluff till istället, men undrar om jag kan använda sockerfri kolasås (har det hemma) istället för fibersirap? Har du testat det?
Tack för en väldigt givande och inspirerande blogg🙏
roethlisberger
1 november, 2019 at 11:03Hej! Du menar att göra marshmallow-fluff med kolasås istället för fibersirap? Jag TROR inte det blir samma resultat… men har inte testat. Återkom gärna om du testar, och säg hur det blev.
Tack för att du läser!
Therese
1 november, 2019 at 15:55Hej igen🙂 Jag gick och köpte fibersirap ändå, men tog hälften fibersirap och hälften sockerfri kolasås till att göra marshmallow fluff på. Det blev bra konsistens och smakade ljuvligt! 😊 Ett tips att prova👍