För någon vecka sedan fick jag hem nyheten Saffranspaste från Santa Maria, som är speciellt utvecklad för vetedeg och ska göra bullar extra saftiga och fluffiga. Jag har redan använt den i min favoritglass (mango och saffran är en drömkombo, jag lovar!) men jag ville såklart också testa att göra just bullar med den, för att se huruvida pasten hjälper till att ge fluffiga och saftiga bullar.
Jag visste direkt att jag skulle utgå från mitt recept på (protein)kanelbullar. Men jag ville liksom… piffa. Och när jag öppnade kylen och insåg att jag hade lite sockerfri mandelmassa kvar visste jag genast hur jag skulle piffa mina saffransbullar: med en fyllning av mandelmassa och vit choklad.
Jag tog bokstavligen precis nyss ut bullarna ur ugnen (därav de trista bilderna tagna med belysningen under köksfläkten), och efter att både sambon och jag smakat kan jag konstatera att wow! Det här var bland det bästa jag gjort. Fluffiga, saftiga och alldeles alldeles underbara bullar!
SAFFRANSBULLAR med mandelmassa & vit choklad
receptet ger ca 8-9 mindre bullar
Du behöver:
- 60 g (1 dl) vetemjöl
- 64 g (2 rågade dl) kasein proteinpulver i vaniljsmak, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
- 3 g (1 tsk) bakpulver
- 1 dl + 1,5 msk varmt vatten
- 7g torrjäst
- 5g (1 tsk) sötströ, jag använder NICK’s Use Like Sugar
- 25g äggvita
- 1/2 påse saffranspaste
Fyllning:
- 47 g sockerfri mandelmassa, fint riven
- 50 g Proteinella vit choklad
Gör så här:
- Häll varmt vatten i ett glas, häll i jäst och sötströ, rör om och låt stå i ca 15 minuter.
- Under tiden; rör ihop mjöl, kasein och bakpulver i en bunke.
- Häll jästblandningen, äggvitan och saffranspaste i den torra blandningen och arbeta ihop.
- Täck över bunken med handduk och låt jäsa i 20 minuter. Gör fyllningen under tiden (rör bara ihop fint riven mandelmassa och proteinella).
- Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper. Bre/smula över fyllningen, rulla ihop. Skär upp till bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Grädda i 8-10 minuter, tills de fått fin färg (håll koll!).
Inga kommentarer