CHIA-SEMLA

februari 1, 2016

Den 9e februari är det semmeldagen! Inför förra årets fettisdag tog jag bland annat fram ett recept på semmelpannkakor med vispad kokosgrädde och mandelkräm för Kung Markatta, och så gjorde jag en urgod semmelsnäcka med mandelmassefyllning och kokosgrädde. Två recept som delades flitigt på facebook och jag fick mycket fin respons från människor som testat och uppskattat dem lika mycket som jag själv. Så himla kul och ärligt talat med all rätt – tokgoda! Med andra ord; har du inte testat dem än rekommenderar jag dig att göra det i år!

Som jag skrev häromdagen serverar Sthlmraw en chia-semla. I lördags fick jag smaka en sådan – och blev genast kär. Jag som inte ens gillar chiapudding?! Receptet finns i deras bok Raw Fika, men när jag igår skulle googla snabbt om någon annan kreerat liknande gotte, kom jag ganska direkt till Marinas blogg… där hon redan förra året generöst delat med sig av receptet! Tjoho, gissa tusen gånger vad jag åt till förmiddagsmellis idag?

chiasemla2

När jag var klar med chian och mandelmassan, och skulle göra gräddkrämen, insåg jag att den mängden skulle kännas alldeles för futtig för min smak… Så jag dubblade receptet för gräddkrämen, och fick då vad jag tycker blir alldeles lagom med gräddkräm till den mängd chia och mandelmassa receptet ger.

De angivna måtten i receptet här nedan är dock enligt originalreceptet, som enligt Marina blir 3 portioner. Enligt mig blir det väl snarare 1,5 portioner… hehe. Men 1,5 ofantligt goda portioner!

Kardemumma-chia:

 • 1/2 dl chiafrön
 • 2,5 dl mjölk
 • 2 tsk kardemumma

→ Rör ihop och låt stå 30 minuter, rör om så chian fördelas ordentligt.

Mandelmassa:

 • 1,5 dl mandel (90g) *
 • 1-1,5 dl vatten
 • 1-2 msk flytande sötning (så som agave, honung, fibersirap)

* om du inte bryr dig om att få lite härligt crunch i din mandelmassa så går det bra att använda färdigt mandelmjöl. Men väg det i så fall – 1,5 dl hela mandlar motsvarar 90g mandelmjöl.

→ Mixa så slätt/crunchy du önskar din mandelmassa. Använder du mandelmjöl går det givetvis bra att bara röra ihop allt. Smaka av med sötningen.

Gräddkräm:

 • 60g cashewnötter (lite mer än 1 dl)
 • 1/2-1 dl vatten
 • 1 tsk sötning (så som agave, honung, fibersirap)
 • en knivsudd vaniljpulver
 • 1 tsk lucuma

→ Mixa till en slät grädde.

Ja och när du väl har alla tre delar klara gör du förslagsvis såhär:

 1. Lägg mandelmassa + kardemummachia + gräddkräm i en skål/bägare/kopp/whatever.
 2. Toppa efter behag, hackad mandel passar exempelvis ypperligt.
 3. Ät. Fascineras. Slicka skålen/bägaren/koppen/whatever.
 4. Konstatera att receptet bara blir cirka 1,5 portion och att det därför känns väldigt onödigt att spara en halv liten portion… det vill säga ät resten också och gör en ny laddning på en gång.

chiasemla1

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Rund är också en form! februari 1, 2016 at 8:27 e m

  Alltså, jag måste erkänna: Jag är extreeemt skeptisk till det här. Men man ska inte säga hej förrän…. ;-)

 • Reply Semmelpannkaka recept - Fitness & HälsaFitness & Hälsa februari 7, 2016 at 3:38 e m

  […] med mandelmjöl och kardemumma igår kväll och idag gjorde jag så i ordning en semmelpannakaka. Mandelmassan blev jag tipsad om av Fanny och grädden jag använde var helt vanlig kogrädde. Med en topping av hackade mandlar och sukrin […]

 • Reply Elin Ohre februari 7, 2016 at 7:01 e m

  Åh herregud vad gott. Tycker inte om vanligt semla pga tycker inte om grädde eller torr bulle. Men smaken av kardemumma och mandelmassa är fantastisk, så det här faller mig helt i smaken!

 • Reply Lisa februari 10, 2016 at 7:02 f m

  Jag åt denna till frukost imorse och måste säga att den var väldigt god! ? Tack så mycket för alla recept du delar och all inspiration du ger! :)

 • Reply Korvbröd bakat med vita chiafrön (äggfritt recept!) – ROETHLISBERGER februari 20, 2016 at 8:25 f m

  […] Chia-semla […]

 • Reply winklan mars 9, 2016 at 6:58 e m

  Jag äälskar semla som man köper på kondis men vill inte köpa pga onyttig osv… Så provade jag den här chiasemlan å den e ju makalös ? dock utan grädden, men den är helt imin smak utan grädden..Så nu undrar ju jag hur många kalorier det här receptet innehåller? Tack för en superblogg???

 • Reply 5 nyttiga semlor utan gluten och socker | februari 28, 2017 at 5:48 f m

  […] inspirerad av den traditionella semlan. Smakerna är samma men formen en annan. Ett kul alternativ! Länk till […]

 • Leave a Reply