PROTEINBAK Recept TÅRTOR & KLADDKAKOR

Kladdkaka med kaffe & hasselnöt

Kladdkaka. Alla gillar kladdkaka. Gillar en inte kladdkaka har en helt enkelt inte ätit rätt kladdkaka. Jag har många härliga kladdkake-recept i arkivet och nu för tiden utgår jag nästan alltid från något av dem när jag ska hitta på en ny kladdkake-variant. Exempelvis postade jag i förra veckan en kladdkake-bild på Instagram, där jag gjort min Chocolate Chip Cookie Dough-kladdkaka men bytt ut mandelsmör mot hasselnötskräm samt skurit ner lite på havremjölet. Den blev galet god!

När jag häromdagen bad min sambo komma med önskemål och idéer kring nästa bakverk sa han genast kladdkaka. Jag ska erkänna att jag först suckade lite och tänkte inte igeeeen, men sedan fortsatte han och sa ”eller något med kaffe vore gott”. Det gjorde idéen genast mer spännande och jag gick ut i köket för att kreera. Eftersom choklad+kaffe+hasselnöt är en vinnande smakkombo valde jag köra på den, och utgick från mitt basrecept på klassisk (protein-)kladdkaka där hasselnötskräm redan ingår. Lite justeringar i mängder och en skvätt kaffe och vips så hade vi en kalasgod kladdkaka – väldigt chokladig och med precis lagom mycket smak av hasselnöt och kaffe.


KLADDKAKA med kaffe & hasselnöt

receptet är för en springform med diametern 18cm

Du behöver:

  • 50g Barebells hasselnötskräm
  • 20g kokosolja
  • 60g mörk choklad (jag använde steviasötad från Nick’s)
  • 2 hela ägg
  • 2 äggvitor
  • 60g (ca 3/4 dl) sötströ, jag använde sukrin
  • 30g (ca 1/2 dl) kokossocker
  • 35g (ca 1/2 dl) sukrin gold
  • 50g vassle proteinpulver*
  • 30g (ca 3/4 dl) kakao
  • 17g (2 msk) havremjöl
  • 1/3 tsk salt
  • 1/3 tsk bikarbonat
  • 2 msk starkt bryggt kaffe

* jag använde vassle i smaken ”kaffe karamell” denna gång, för lite extra kaffesmak, men självklart går det bra med exempelvis chokladvassle

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform.
  2. Bryt ner chokladen i en skål och tillsätt nötkräm och kokosolja. Värm försiktigt i micron, 20-40 sekunder borde räcka, och rör så att chokladen smälter helt. Ställ åt sidan att svalna en aning.
  3. Rör ihop vassle, kakao, havremjöl, salt och bikarbonat i en skål, ställ åt sidan.
  4. Vispa ihop ägg, äggvitor, sötströ, kokossocker och sukringold i en stor bunke. Tillsätt sedan chokladsmeten + kaffe medan vispen är igång på låg hastighet. Vispa bara tills allt är blandat.
  5. Vänd sist ner den torra blandningen och häll sedan över smeten i den förberedda formen.
  6. Grädda i 20-25 minuter, tills kanterna är fasta men mitten fortfarande kladdig. Ta ut, låt svalna.

Sugen på mer kladdkake-inspo?

Några kladdkake-favoriter ur arkivet:

Du kanske gillar

1 Kommentar

  • Svara
    Jes
    19 mars, 2018 at 08:17

    Hur får man till en riktigt bra proteinkladdkaka (eller mjuk kaka överlag) som är vegansk/mjölkproteinfri?
    Många av recepten innehåller ju ägg, vassle och barbell produkter och även om di gjort en supersnygg sub-tabell så vore det kul med lite ”resultat bilder” 🙂
    Blir det bäst med ris, hampa, blends eller soja? TPW har på sin UK sida massa fler alternativ som är värda att testa!

Lämna ett svar