När jag emellanåt efterfrågat era önskemål på recept är det en sak som alltid nämns – kladdkaka. En hälsosam/proteinrik version av den klassiska kladdkakan. Det har alltid förvånat mig, för jag tycker att jag ser olika recept på just kladdkaka överallt, och jag har tänkt att ”det finns ju redan”… I mitt recept index har jag en kategori som heter ”Tårtor & Kladdkakor”, där har jag många olika varianter av kladdkaka, till exempel:
- Chocolate chip cookie dough-kladdkaka
- Rabarberkladdkaka med vit choklad- & jordgubbskrisp
- (protein-) kanelbullskladdkaka
- Saffranskladdkaka med marshmallows och lime
MEN. Nu kände jag ändå att det var dags för mig att göra en klassisk kladdkaka. För det är ju trots allt, i all sin enkelhet, bland det absolut godaste som finns – en chokladig och härligt kladdig kladdkaka.
(Protein-) KLADDKAKA
receptet är för en springform med diametern 18cm
Du behöver:
- 50g Barebells hasselnötskräm
- 20g kokosolja
- 60g choklad (jag använde steviasötad från Nick’s, både mörk- och mjölkchoklad)
- 2 hela ägg
- 2 äggvitor
- 60g (3/4 dl) sötströ, jag använde sukrin
- 30g (1/2 dl) kokossocker
- 35g (1/2 dl) sukrin gold
- 50g vassle proteinpulver med chokladsmak, jag använde Tyngre’s kladdkaka
- 32g (3/4 dl) kakao
- 16g (2,5 msk) havremjöl
- 1/3 tsk salt
- 1/3 tsk bikarbonat
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform.
- Bryt ner chokladen i en skål och tillsätt nötkräm och kokosolja. Värm försiktigt i micron, 20-40 sekunder borde räcka, och rör så att chokladen smälter helt. Ställ åt sidan att svalna en aning.
- Rör ihop vassle, kakao, havremjöl, salt och bikarbonat i en skål, ställ åt sidan.
- Vispa ihop ägg, äggvitor, sötströ, kokossocker och sukringold i en stor bunke. Tillsätt sedan chokladsmeten medan vispen är igång på låg hastighet. Vispa bara tills allt är blandat.
- Vänd sist ner den torra blandningen och häll sedan över smeten i den förberedda formen.
- Grädda i ca 14 minuter, tills kanterna är fasta men mitten fortfarande kladdig. Ta ut, låt svalna.
Fler kladdiga och chokladiga favoritrecept:
2 Kommentarer
Marja - Baka Sockerfritt
9 juli, 2017 at 20:43Mums, det ser minst sagt ljuvligt ut!
Alfi
14 juli, 2017 at 12:13Fanny detta var typ det godaste jag bakat, har gjort många kladdkakor med mandelmjöl och kokosmjöl och stevia osv men de blir aldrig som det ska bli, aldrig samma känsla/smak/konsistens. Denna var magisk. Tack du är bäst! <3