Jag har sett lite för många cheesecakes (hos bla Emma och Annie) den senaste tiden för att inte vilja göra en själv. Med macadamianötsmör i kylen föll det sig naturligt att utgå därifrån. Efter lite klurande blev smakerna som kombinerades idag söt vit choklad, salta pretzels och len kola. Helt enkelt, en macadamia white chocolate cheesecake with salty caramel.Hands down den bästa cheesecaken jag gjort. Förutom att smakerna liksom dansade den vackraste valsen som någonsin skådats i min munn, så blev konsistensen i sjäva basen (ja, själva cheesecaken, helt enkelt) grym. Inte äggig och liksom ”gummi-aktig”, som nyttifierande godsaker kan bli, framför allt just cheesecakes, men inte heller torr och tråkig som grejer boostade med proteinpulver kan bli. Botten gjorde jag på kikärtor, men smulade även i en påse pretzels (salta kringlor, alltså) och lite nötsmör för smak och extra sammanhållning.
Så, en ganska neutral botten, men med lite skojigt krisp… på den ett len cheesecakefyllning med vit choklad och en hint av vanilj… överst ett lager sötsalt kolasås och extra krossade pretzels… mmmmm.
Botten:
- 60 g pretzels (jag använde dessa glutenfria)
- 200 g kikärtor
- 3 msk macadamia nötsmör
- 1 msk mjölk
- 3 msk sötning (plus minus, smaka av efter smak)
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj kikärtorna noga. Mixa med stavmixer, tillsätt nötsmör, mjölk, sötning och smula ner de salta kringlorna. Rör ihop med sked (dvs inte mixer, det ska finnas krisp kvar från kringlorna!) och tryck ut i smord bakform – både botten och upp runt kanterna. Grädda i 10 minuter och ta ut. Gå vidare till fyllningen:
Fyllning:
- 150 g cream cheese
- 150 g keso
- 150 g kvarg
- 1/2 dl äggvita
- 100 g vit choklad (jag använde denna)
- 1 dryg skopa (30 g) proteinpulver med vaniljsmak
- 1 nypa vaniljpulver
- eventuellt sötning om du tycker det behövs
Mixa ihop cream cheese, keso och kvarg. Tillsätt äggvita, proteinpulver, vaniljpulver och mixa igen. Smält vit choklad, tillsätt i smeten och smaka av ifall du vill söta ytterligare. Häll smeten i det förgräddade skalet och skjut in i ugnen igen, i ca 30-35 minuter. Tills kakan är någorlunda ”fast”. Låt sedan svalna.
Kolasås:
- 2 msk macadamiasmör
- 2 msk honung
- 1 msk kokosmjölk
- 1 nypa vaniljpulver
- 1 msk proteinpulver med vaniljsmak
- flingsalt
En en micro-säker kopp eller skål, blanda nötsmör och honung. Micro i 20-sekundersintervaller tills det är rinnande och du kan röra ihop det. Tillsätt resterade ingredienser och smaka av med saltet, man ska känna lite sälta! In i kylen tills kakan svalnat och häll sedan kolasåsen över cheesecake:en, toppa med med lite extra krossade salta kringlor och flingsalt – servera, ät, njut!
41 Kommentarer
Elin
24 september, 2013 at 16:13Nae. Dra mig baklängen så gott det ser ut!!
Elin
24 september, 2013 at 16:13Nae. Dra mig baklängen så gott det ser ut!!
Camilla
24 september, 2013 at 18:17Fanny jag tror du har överträffat dig själv. Herreguuuuud! 😀
Camilla
24 september, 2013 at 18:17Fanny jag tror du har överträffat dig själv. Herreguuuuud! 😀
Mika
24 september, 2013 at 20:32men alltså. pallar inte. är du mänsklig? JAG DÖR VAD JÄVLA GOTT DET SER UT. kan du öppna ett fik eller nåt? SNARAST! 🙂
Mika
24 september, 2013 at 20:32men alltså. pallar inte. är du mänsklig? JAG DÖR VAD JÄVLA GOTT DET SER UT. kan du öppna ett fik eller nåt? SNARAST! 🙂
Anna
24 september, 2013 at 20:46Den här ser ju heeelt fantastisk ut!
Har också blivit besatt av cheesecakerecept senaste tiden, och älskar verkligen den här typen av recept! 🙂 Raw blåbärscheescake och en variant med choklad, lime och hallon har stått senast på tur och helt fantastiska, och den här ska definitivt göras inom en snar framtid. 🙂
Jag har ganska nyligen startat upp min blogg kring mitt jobb som frisör och min stora passion för kost, skönhet och wellness. Kika gärna in den på http://www.beautybyanna.se
Kramar
Anna
24 september, 2013 at 20:46Den här ser ju heeelt fantastisk ut!
Har också blivit besatt av cheesecakerecept senaste tiden, och älskar verkligen den här typen av recept! 🙂 Raw blåbärscheescake och en variant med choklad, lime och hallon har stått senast på tur och helt fantastiska, och den här ska definitivt göras inom en snar framtid. 🙂
Jag har ganska nyligen startat upp min blogg kring mitt jobb som frisör och min stora passion för kost, skönhet och wellness. Kika gärna in den på http://www.beautybyanna.se
Kramar
Emma
24 september, 2013 at 21:31Vilka vackra bilder! Det ser helt otroligt gott ut Fanny
Emma
24 september, 2013 at 21:31Vilka vackra bilder! Det ser helt otroligt gott ut Fanny
Emma
24 september, 2013 at 21:33Verkar som halva kommentaren försvann! Men du är iallafall otroligt duktig och INSPIRERAR <3 bröllopsbilderna var också jättefina 🙂
Emma
24 september, 2013 at 21:33Verkar som halva kommentaren försvann! Men du är iallafall otroligt duktig och INSPIRERAR <3 bröllopsbilderna var också jättefina 🙂
Johanna
24 september, 2013 at 23:00Åh herreguud vad gott, och alltid dessa fantastiska bilder! 😀
Johanna
24 september, 2013 at 23:00Åh herreguud vad gott, och alltid dessa fantastiska bilder! 😀
finländaren
25 september, 2013 at 09:10Ooh, vad härligt! Men alltså jag undrar, vad är det för skillnad på keso och kvarg?
Mona
25 september, 2013 at 10:40(Smiter in ett svar pga otroligt tråkig rast på jobbet, hehe)
Keso är Arlas namn på cottage cheese (precis som deras kvarg heter Kesella). Keso är en grynig färskost medan kvargen är en slät färskost med mycket hög proteinhalt. Det är väl en enkel beskrivning…hur de skiljer sig åt i framställning osv kan nog google svara på, om inte Fanny vet 😉
finländaren
25 september, 2013 at 09:10Ooh, vad härligt! Men alltså jag undrar, vad är det för skillnad på keso och kvarg?
Mona
25 september, 2013 at 10:40(Smiter in ett svar pga otroligt tråkig rast på jobbet, hehe)
Keso är Arlas namn på cottage cheese (precis som deras kvarg heter Kesella). Keso är en grynig färskost medan kvargen är en slät färskost med mycket hög proteinhalt. Det är väl en enkel beskrivning…hur de skiljer sig åt i framställning osv kan nog google svara på, om inte Fanny vet 😉
Paula
25 september, 2013 at 09:29Wow vilken maffig kaka !
Paula
25 september, 2013 at 09:29Wow vilken maffig kaka !
Mikael
25 september, 2013 at 10:02Den gick in under kategorin ”To do – ASAP”! Ser riktigt gott ut 🙂
Mikael
25 september, 2013 at 10:02Den gick in under kategorin ”To do – ASAP”! Ser riktigt gott ut 🙂
jeanna
25 september, 2013 at 10:48Att jag just åt frukost hindrar mig uppenbarligen inte från att bli sugen på det här… Ser underbart ut, som alltid, Fanny!
jeanna
25 september, 2013 at 10:48Att jag just åt frukost hindrar mig uppenbarligen inte från att bli sugen på det här… Ser underbart ut, som alltid, Fanny!
Julia
25 september, 2013 at 10:53åh, gud va gott det ser ut 😀
Julia
25 september, 2013 at 10:53åh, gud va gott det ser ut 😀
Sanna Nyberg
26 september, 2013 at 07:09Hej! Denna kakan såg helt fantastisk ut! Jag verkligen avgudar macadamianötter men har väldigt svårt att hitta dem! Har du något tips på var man kan köpa dem?
Tack för en väldigt bra och inspirerande blogg!
roethlisberger
26 september, 2013 at 07:17det finns på nätet (googla, tror råvarubutiken har 🙂 sviindyra och så, men ja, haha) men jag köpte i naturgodishyllen bara! Saltade, men jag sköljde dem som sagt och det funkade liksom 🙂
Sanna Nyberg
26 september, 2013 at 07:09Hej! Denna kakan såg helt fantastisk ut! Jag verkligen avgudar macadamianötter men har väldigt svårt att hitta dem! Har du något tips på var man kan köpa dem?
Tack för en väldigt bra och inspirerande blogg!
roethlisberger
26 september, 2013 at 07:17det finns på nätet (googla, tror råvarubutiken har 🙂 sviindyra och så, men ja, haha) men jag köpte i naturgodishyllen bara! Saltade, men jag sköljde dem som sagt och det funkade liksom 🙂
Mona
26 september, 2013 at 10:22Hej! Vad har du använt för storlek på formen till det här receptet?
Mattias
12 oktober, 2013 at 06:16Detta undrar jag också. 🙂
Mona
26 september, 2013 at 10:22Hej! Vad har du använt för storlek på formen till det här receptet?
Mattias
12 oktober, 2013 at 06:16Detta undrar jag också. 🙂
Amanda
28 september, 2013 at 17:32Jag försökte göra denna och den blev sååå misslyckad. Blir så ledsen 🙁
roethlisberger
28 september, 2013 at 18:00hm jasså? böt du ut något? vad blev ”felet”?
Amanda
28 september, 2013 at 17:32Jag försökte göra denna och den blev sååå misslyckad. Blir så ledsen 🙁
roethlisberger
28 september, 2013 at 18:00hm jasså? böt du ut något? vad blev ”felet”?
ニナリッチ NINA RICCI イヤリング アクセサリー レディース カラー&ラインスト
25 augusti, 2015 at 19:38http://film-social.com/ninaricci/60.htmlNINA RICCI ニナリッチ 腕時計 N033 52 11 81 レディース【楽ギフ_包装】:CHANGE
ニナリッチ NINA RICCI イヤリング アクセサリー レディース カラー&ラインスト
25 augusti, 2015 at 19:38http://film-social.com/ninaricci/60.htmlNINA RICCI ニナリッチ 腕時計 N033 52 11 81 レディース【楽ギフ_包装】:CHANGE
Frågan inför födelsedagsfika – tårta eller icke tårta? – Roethlisberger.se
13 december, 2017 at 15:19[…] vänster; Bild 1 – Bild 2 – Bild 3 – Bild 4 – Bild […]