Inspiration och pepp Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Inget recept krävs

Det är väldigt sällan jag måttar när jag lagar mat. Till bakverk och gotte är jag lite bättre på att anteckna, men när jag lagar mat blir det mest lite-det-och-lite-det – och så är ju den bästa måttstocken smaklökarna! Jag smakar av tills det smakar bra, helt enkelt.

Något jag också är bra på är att spara rester. Som när jag gör juice, jag sparar alltid grönsaks-resterna och favoritgrejen att göra med dem är veggobiffar av olika slag. Igår gjorde jag en grön juice och in i kylen åkte därefter denna urpressade gröna massa; grönkål, äpple, ingefära och citron. Idag mixade jag ihop det med en tetra kikärtor (min favvo när det kommer till biffar och bollar) och diverse kryddor; här måttar jag definitivt inte men ner i mixern hade jag : citronsaft+skal, lant buljong, en halv liten rödlök, fiberhusk och chiafrön. Jag ställde in ”degen” i kylen medan jag tränade så den blev ännu lite fastare. Sedan stekte jag i olja och nu har jag ett helt gäng biffar redo att bygga måltider med kommande dagar. Passar bra som burgare, som del i en matig sallad, eller att ha i en wrap med massa annat gottit.

gronbiffar2 gronbiffar1

Är du bra på att använda rester? Vad gör du med dem?

Några andra favoriter hos mig är att spara kokt/stekt kyckling/fisk/kött och bara slänga ner i en gryta (fräst lök+grädde+kryddor) precis innan servering, eller såklart matig sallad. Att slänga ner rester i en ugnsform och slå på någon sorts äggstanning med kryddor och kanske grädde eller crème fraîche för att få en gratäng som sköter sig i ugnen är också fiffigt (man kan även göra matmuffins på samma sätt). Sedan älskar jag överlag ”plocketallrikar” där man bara blandar hejvilt till sin egna lilla mini-buffé… Jag tycker inte att det finns så mycket man INTE kan äta ihop, utan gott är gott liksom.

 

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Lisa's healthspo
  11 september, 2014 at 13:40

  Men herre min gud vilken matlagningsgud där är haha, allt låter underbart! Jag säger som du att rotfrukter är det som står för höstmaten enligt mig. Alla dessa olika, krispiga och underbara saker! I ugn blir dom bäst tycker jag 😉 Mums! 🙂

 • Svara
  Lisa's healthspo
  11 september, 2014 at 13:40

  Men herre min gud vilken matlagningsgud där är haha, allt låter underbart! Jag säger som du att rotfrukter är det som står för höstmaten enligt mig. Alla dessa olika, krispiga och underbara saker! I ugn blir dom bäst tycker jag 😉 Mums! 🙂

 • Svara
  Petra
  12 september, 2014 at 18:16

  Hur får du den fina formen på biffarna?
  Vet du var man kan köpa en press?

 • Svara
  Petra
  12 september, 2014 at 18:16

  Hur får du den fina formen på biffarna?
  Vet du var man kan köpa en press?

Lämna ett svar