Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Sjukdomsbabbel och recept på kyckling med chili-karameliserat päron

För att vara lite dramatisk kan jag säga att jag har legat sjuk hela året. För det har jag, vilket alltså är 11 dagar nu. ELVA DAGAR (!!) och jag blir galen.

Det började strax efter jul med en rosslig hals men i övrig kände jag mig kry och pigg när vi åkte mot Gotland för bröllop. Första januari blev det värre, och febern kom. Sedan dess har jag varit sängliggande med hög feber, illamående, trötthet och på det en visdomstand som kom på besök med uppdrag att vara lite jävlig. Jag blir sällan sjuk, och såhär ordentligt sjuk kan jag inte ens minnas sist jag var. Det provocerar mig att inte kunna ”göra något åt det”. Det jag gör är att vila. Åh, som jag vilar! Jag sover tio timmar varje natt, ligger i soffan eller sängen under dagen, och aktiviteterna jag ägnar mig åt är på sin höjd ica-besök och att göra juice. Men det händer inget. Och nu börjar det bli väldigt drygt, det här med att vara sjuk.

I förrgår, orkade jag dock göra mat. Det var första gången jag lagade varm, ordentlig mat till mig själv på… ja sedan innan Gotland, det vill säga några dagar innan nyår. Nu var det inga avancerade grejer jag fick till, men det var varm mat och det var så gott.  Sedan dess har jag inte orkat laga mer mat, utan jag överlever på glass i olika form. Bananglass, kvarg-glass, protte-glass, Ben & Jerry, Häagen dazs… och juice, jag dricker en massa juice. Fast föda har nämligen en tendens att, ja… komma upp, igen.

paronkaramell2

För en portion, behöver du följande:

 • 1 kycklingfilé
 • 1 msk kokosolja
 • 1/2 rödlök
 • 1 stor vitlöksklyfta
 • 1/2 msk riven färsk ingefära
 • 1 litet päron
 • 2 msk kokossocker
 • chiliflakes
 • vitpeppar
 • salt (eller buljong, jag använde Renées lantbuljong som är salt i sig)

Och såhär gör du:
Skär rödlöken i skivor, och fräs tillsammans med vitlök i kokosolja. När löken blivit mjuk och fått lite färg, ha ner riven ingefära och päron, skuret i tunna skivor. Strö över kokossocker, låt päronet få färg och bli mjukt, skjut sedan allt åt sidan i pannan, lägg i mer kokosolja och bryn kycklingen. När kycklingen är brynt, sänk värmen och rör ihop allt. Krydda efter smak med chiliflakes, vitpeppar och salt/buljong. Låt allt ”gojsa ihop sig” och kycklingen bli klar, sedan är det klart att servera!

paronkaramell1

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Ida
  11 januari, 2015 at 15:48

  Hej! I somras var jag sjuk på liknande sätt som du är nu, också att en visdomstand spökade samtidigt. Jag kom fram till att det var min visdomstand som hade skapat dessa influensaliknande symptom i kroppen då den troligtvis blev inflammerad. När jag började rengöra den noga med tandborstar specialgjorda för sådana ändamål, använda tandtråd där inne och tog på antiinflammatorisk gel så försvann allting samtidigt! Så mitt tips är att prova det! Krya på dig.

  • Svara
   roethlisberger
   11 januari, 2015 at 16:09

   Hej! Jo jag hade en visdomstand som bråkade för tre år sedan, då blev hela käken inflamerad och jag fick åka akut t käkkirurgen för att suga ut var och det tog många månader innan infoammationen lagt sig så jag kunde operera ut tanden.. Så jag var direkt t tandläkaren nu när jag kände av denna tand. Har borstat m den gelen jag tror du menar, och tanden känns atm helt ok även om det är lite svullet osv.
   Men sjukan är kvar, och blir inte bättre tyvärr 🙁 tack för din kommentar och tips! Kram

 • Svara
  Maria
  11 januari, 2015 at 20:00

  Jag har varit sjuk sen 23:e nov. Halsfluss, öroninflammation och nu bihåleinflammation i tre veckor. Efter regn kommer sol. Krya på dig och mig 🙂

Lämna ett svar